2019-10-20 22:07

GOLĂNIE. Concurs cu dedicație la Federația Română de HANDBAL, supervizat și girat de MTS

 |  10:22
GOLĂNIE. Concurs cu dedicație la Federația Română de HANDBAL, supervizat și girat de MTS

La începutul acestei săptămânii, mai exact pe 5 martie, Federația Romană de Handbal (FRH), condusă de Alexandru Dedu (foto), postează pe site un anunț surprinzător privind organizarea unui „concurs pentru ocuparea postului de Secretar General de federație” iar „proba scrisă se va susține în data de 09.03.2018 oră 11,00”.

Practic, luni după prânz se anunța concursul și vineri deja se știe câștigătorul, adică miroase de la o poştă a aranjament pe față. În realitate, acest concurs este o făcătură ordinară, regizată de președintele Dedu pentru ca postul să fie ocupat de Cristina Vărzaru, fostă handbalistă, retrasă din activitate la începutul verii trecute. Mai grav, secretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), maramureşanul Cosmin Răzvan Butuza (foto 2), impus de PSD, susține, indirect, printr-un răspuns scris, că acest concurs se organizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Fapt evident fals, iar acest lucru se vede chiar și de la Baia Mare sau Seini.

 

Concurs cu câștigător dinainte stabilit

 

Potrivit legislației românești în vigoare, acest concurs este ilegal din mai multe motive. În primul rând, ca să scoți la concurs un post, fie și unul precum cel de la FRH, care este „persoană juridică de drept privat, de utilitate publică” dar a cărei activitate este finanțată și din bani publici, trebuia ca acest post să fie vacant. Însă, la ora actuală, potrivit documentelor oficiale de la Ministerul Muncii, Ministerul Tineretulu şi Sportului și Tribunalul București, postul de secretar general este ocupat de către Mihai Bocan. Astfel, potrivit situației actuale, vineri seară s-ar putea ca FRH să aibă doi secretari generali. Ceea ce este în mod evident ilegal. Ca să dea o tentă de legalitate, secretarul de stat Cosmin Butuza a comunicat în scris către PUTEREA că „în baza statutului Federației Române de Handbal, articolele 51.1 și 52.1, președintele numește secretarul general, după verificarea aptitudinilor pentru acest post. Această verificare va avea loc la data de 9 martie a.c.”. Potrivit statutului FRH, președinte numește secretarul general, dar, tot conform statutului, „Secretarul general al FRH are contract de muncă încheiat cu președintele FRH în condițiile Codului MuncIi”. Numai că, în HG nr. 286/2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant, dar și în temeiul art. 108 din Constituția României, republicată și al art. 26 alin. (4) și (7) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, se menționează foarte clar cum se face anunțarea unui asemenea concurs. Astfel, la articolul 7 al HG 268/2011 se stipulează foarte clar că anunțul privind concursul se afișează de către autoritatea sau instituția publică organizatoare la sediul acesteia și, după caz, pe site-ul instituției, cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de data desfășurării concursului. Ca atare, FRH fiind „persoană juridică de drept privat, de utilitate publica”, adică finanțată și din fonduri publice, trebuia să se anunțe acest concurs cu „cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de data desfășurării concursului” și nu doar cu cinci zile. Adică, nu luni anunți concursul și vineri deja ai câștigătorul! Șmecherie de la un cap la altul…

 

Jocul lui Butuza pentru Dedu

 

Mai mult, afirmând că „ președintele numește secretarul general, după verificarea aptitudinilor pentru acest post”, secretarul de stat Cosmin Butuza demonstrează că nu știe nici limba română și nici nu are noțiunea termenilor. Potrivit DEX-ului lui Titu Maiorescu, aptitudine înseamnă „însuşire individuală care determină obținerea de rezultate bune într-o anumită activitate”.  Ce aptitudini ale Cristinei Vărzaru verifică Alexandru Dedu? Mai mult, Butuza susţine că această verificarea a aptitudinilor va avea loc la data de 9 martie, dar FRH condusă de Dedu precizeză că „proba scrisă se va susține în data de 09.03.2018 oră 11,00”. Cum vine asta? Numai oficialul MTS ne poate spune!

Și are ce spune, atâta timp cât s-a  implicat direct în alegerile de la FRH din 14 februarie 2018, acolo unde șeful său de cabinet, dispărut între timp fără urmă din MTS, Nicolae Ioachim Făt, cercetat de DNA împreună cu edilul de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a votat în numele unei structuri sportive din Seini- Maramureș. Adică, tocmai de acolo de unde este nașul lui Butuza, cel care l-a teleportat la București, președintele CJ Maramureș Gabriel Zetea sau Gaby din Viile Apei – Seini. Însă Butuza și Dedu și-au dat cu stângul în dreptul când au girat și regizat acest concurs. De ce? Pentru că una dintre cerințele impuse ca să participi la acest concurs este „minimum 1 an vechime în activitate specifică de conducere, coordonare sau organizare în domeniul sportului”. Ori, Cristina Vărzaru s-a retras din activitatea sportivă la sfârșitul lunii mai 2017, adică n-are niciun an de zile. De unde minim un an vechime „în activitate specifică de conducere”? De la Dedu? De la Butuza? Dar ce mai mai contează legislația românească. Postul trebuie să fie ocupat de Cristina Vărzaru. Restul e cancan!   


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-09

Mai multe imagini:
GOLĂNIE. Concurs cu dedicație la Federația Română de HANDBAL, supervizat și girat de MTS
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray