2020-05-29 11:35

“Goran” ne ameninţă din Israel. Replica turnătorului la Securitate

 |  21:01
“Goran” ne ameninţă din Israel. Replica turnătorului la Securitate

În urma publicării, pe 4 martie 2015, a articolului "Din Dosarele Securităţii, cazul «Goran». Turnător în România, spion în Ţara Sfântă", am primit pe e-mail un “drept la replică” din partea domnului Goldenberg Mosari, alias Goran, în care, printre altele, ne cere şi o sumă de bani ca despăgubire. Redăm în continuare textul domnului Mosari G., cu menţiunea că am eliminat câteva pasaje în care erau atacate persoane fără legătură cu articolul publicat, invective gratuite la adresa autorului, precum şi pasajul despre activitatea Asociaţiei Scriitorilor de Limba Română din Israel. Menţionăm că toate afirmaţiile articolului "Din Dosarele Securităţii, cazul «Goran»…” se bazează pe date din dosarul de Securitate al domnului Mosari G., de la CNSAS, unde accesul nu este condiţionat de o procură de la subiect.

Menţionăm că supratitlul, titlul şi intertitlurile textului de astăzi aparţin redacţiei. Rămâne să judece cititorii cine se află în abatere....

(…) Eu nici n-am ştiut că am un dosar, nu m-a interesat niciodată acest lucru, dar ştiu că în conformitate cu legea română el poate fi văzut doar de persoana despre care este vorba în dosar sau de un împuternicit al acesteia. Niciodată n-am dat vreo procură nimănui, de aceea consider că s-au obţinut acte de către cei interesaţi prin fraudă.

Vreţi să ştiţi de ce am răspuns unor întrebări ale Securităţii?

În urmă cu 42-44 de ani locuiam la Bacău şi eram consilier juridic la o fabrică textilă. Făceam parte, în afara serviciului, din comitetul cultural al întreprinderii, scriam texte pentru echipa artistică, fiind ocupat zilnic ore întregi. Tot atunci am fost şi membru al cenaclului literar din Bacău unde l-am cunoscut pe colegul Popa, care scria romane, şi ne-am împrietenit.

La un moment dat, Popa mi-a spus că este ofiţer de Securitate la Bacău şi m-a întrebat dacă vreau să ajut securitatea în anumite acţiuni. I-am răspuns „nu” fiindcă eu am prieteni şi cunoscuţi mulţi, oameni corecţi şi nu mă pricep în probleme de securitate. Dar între foştii mei colegi de liceu se număra şi Costică Şerban, care a ajuns colonel de securitate la Bacău. Acesta m-a rugat să răspund la „unele probleme” ale securităţii, care mi se vor pune din când în când, fără nici un fel de obligaţie, fără plată, aşa cum e normal să procedeze orice cetăţean al României. Cam în acelaşi timp a apărut şi o lege care obliga pe toţi locuitorii să raporteze securităţii dacă s-au întâlnit cu străini, ce-au discutat etc. Am văzut în cele ce mi s-au solicitat o cerinţă normală şi legală. Pe de altă parte, eu nu aveam o origine socială bună, tatăl meu a fost patronul unei fabrici de cherestea în Bacău şi a fost naţionalizată în 1948.

Am scris adevărul”

M-am gândit că nu e bine să refuz solicitarea Securităţii pentru că aceasta putea avea consecinţe, însă am precizat limitele mele în materie de prietenii, cunoştinţe, relaţii. Domnul Popa mi-a solicitat date la intervale de 8-9 luni şi de aceea am făcut mai multe rapoarte în care am scris adevărul, dar în nici unul dintre ele n-am „turnat” pe nimeni la Securitate, nu am făcut nici un rău nimănui. (...) Scribul dumneavoastră a hotărât să mă desfiinţeze total fără să verifice nimic din cele mâzgălite de dânsul, face o „apreciere generală” spunând că sunt oameni care după ce fac rău au curajul să trăiască în mijlocul celor în care au înfipt un cuţit al trădării. 

Şi mai departe notează: „Una dintre aceste odioase figuri continuă să primească onoruri în Israel.” Adică eu sunt o „figură odioasă” care trebuie aruncată la latrina istoriei.

Un mare prieten al României

Lăsând la o parte limba de lemn pe care o foloseşte scribul, îl întreb: de unde ştii că sunt „figură odioasă”? Mă cunoşti, ai stat vreodată de vorbă cu mine, ai întrebat măcar printre scriitorii bucureşteni şi printre artiştii cei mai valoroşi ai României, cine sunt eu? Îţi dai seama cu câtă rea-voinţă ai lovit într-un mare prieten al României care este subsemnatul?

După teoria ta mârşavă, fiindcă în tinereţe am dat răspunsuri la câteva bileţele ale unor colegi care lucrau în Securitate, am devenit indezirabil şi arunci cu noroi într-un om care în Israel are frumoase realizări, chiar dacă eşti orb şi nu poţi să le vezi. Să ştii că eu mă mândresc cu faptul că de 15 ani sunt în afară de avocat, apreciat de originarii din România, vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limba Română, iar în ultimii ani, după decesul ultimului preşedinte, am preluat această funcţie. Văd că te bagi în problemele altora, adică ale cetăţenilor israelieni, că nu te pricepi deloc la Israel, la organizaţiile lui, la activităţile ce le desfăşoară. (…)

„Niciodată n-am «turnat» Securităţii pe nimeni”

În textul tău infam, scrii în continuare că am făcut propagandă pentru interesele politice ale României comuniste. Până la 44 de ani când am venit în Israel, am fost cetăţean român cinstit, corect, nimeni nu mi-a cerut să fiu „informator contra evreilor”, ci doar să răspund la unele probleme. Menţionez însă că eu am trăit într-un anturaj exclusiv românesc, nu prea eram în legătură cu evreii. Tu scrii că am făcut un imens rău semenilor evrei. Îţi pretind să demonstrezi aceasta, nu doar să arunci vorbe goale pentru a denigra. Eu pot să spun că niciodată n-am „turnat” Securităţii pe nimeni, n-a suferit nimeni din cauza mea. Te oblig să-mi răspunzi acestei probleme, nu cu vorbe în vânt, cu concluzii trunchiate, cu minciuni, ci cu dovezi clare.

În partea a doua a mâzgălelii tale, ai neruşinarea să scrii că am venit în Israel jurând să rămân fidel României, nu Israelului. Nu ştiu cum de nu ţi-a înţepenit mâna pe hârtie scriind aceste cuvinte. De atâtea instigaţii şi abjecţii trebuia să fi paralizat de mult! Da, domnule, sunt prieten al României, dar sunt fidel Israelului în care locuiesc de 38 de ani. Ai scris în finalul grotescului articol că în Israel trebuia să iau legătura cu scriitori şi ziarişti ca să mă angajez la ei! Altă minciună n-ai găsit? Ca avocat (cu o activitate apreciată în Israel) trebuia să mă angajez la ziar? E ridicol. Dar să ştii, faptul că scriu la presa de limba română, că am editat până acum aproape 20 de cărţi (majoritatea umor) – totul voluntar, pe banii mei – că sunt bine primit de colegii din România şi că stau cu fruntea sus, nu se datorează „indicaţiilor” din România.

„Pe cine am trădat în România?”

Din 1977, de când sunt în Israel, am muncit, scris, gândit – liber de orice oprelişte – deci resping toate împroşcările tale cu noroi. Să ştii că aprecierile la care te-ai referit că mi le-au făcut organele de securitate, referatele, documentele etc. existente în dosar, întocmite de securitate, nu mă interesează. Ei puteau scrie ce voiau, important este adevărul. Iar la acest adevăr te-ai încurcat tare mult şi ai atras o responsabilitate peste care nu poţi trece: m-ai numit „informator trădător”. Eşti obligat să-mi demonstrezi trădarea: pe cine am trădat în România? Scrii în continuare: „turnător în România, spion în Ţara Sfântă.” Ai luat întâmplări de acum 40-42 de ani, le-ai actualizat şi mă numeşti „spion”. Aceasta este cea mai gravă acuzaţie pe care mi-a putut-o aduce cineva! Pentru ea, vei trage consecinţele: să-mi demonstrezi că am fost sau sunt spion! Ştiu că ai scris articolul respectiv la comanda cuiva (eu ştiu cine a dat această comandă, dar, deocamdată nu-i public numele), fiindcă te-ai dat de gol când ai notat: şi culmea, a fost reales recent în funcţia de preşedinte. Da, într-adevăr este o culme a celor care habar n-au ce înseamnă o asociaţie voluntară. Dar este şi o culme a adevărului israelian!  (...)

Mă adresez ziarului „Puterea” şi directorului jurnalului care au răspunderea publicării articolului infam, cerând:

• Scoaterea imediată a articolului de pe internet. 

• Publicarea persoanelor care au determinat ca un ziar central de partid din România să se ocupe de un om care nu mai locuieşte de aproape 40 de ani în România şi să-l calomnieze.

• Cu ce drept a cerut actele de securitate din dosar, deşi ştia că nu are dreptul să le primească decât cu procură de la mine? Cine a colaborat cu scribul ziarului Puterea?

• Cu ce drept a prezentat o istorie de acum câteva decenii ca fiind actuală, deşi după emigrarea în Israel, n-am mai ştiut măcar de securişti? Oare la ziarul „Puterea” nu se ştie că în 40 de ani se pot produce multe schimbări în viaţa unui om şi să devină, de exemplu, adversar al Securităţii? Cu ce drept a scris „trădător în România, spion în Israel”, ştiind că totul este o invenţie veninoasă?

• Să se publice imediat prezentul articol „Dreptul la replică”

• Dacă redacţia doreşte să preîntâmpine un proces, să publice scuze în public şi să ofere o sumă de bani despăgubiri pentru lezarea foarte gravă a subsemnatului, pentru denigrare. Pretind numai o sumă simbolică de despăgubiri, nu mă interesează nimic altceva de la un ziar care a încălcat grav etica profesională sau care nici nu ştie ce înseamnă etică.

Goldenberg Mosari 

Citește articolul  care a generat dreptul la replică


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-15Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
16 Mar 2015

mai exact cand era in Romania era cu bolsevicii-KGB...acum s-a razgandit si e "de dreapta"....Daca as avea un euro de fiecare evreu care a facut chestia asta probabil ca as fi milionar... Pariem ca daca domnul Mosari emigreaza in Afghanistan o sa se inscrie la PARTIDUL TALIBANILOR si o sa vanda copii din Coran...gheseft la pret redus ...iar in Koreea se va declara un mare fan al lui KimJongUN....in Congo se va declara adept al lui Mobutu...si in Libia adeptul lui GAdafy Eu unul nu mai ma mir de nimic cu astia...de aia le trebuiesc cate 40de pasapoarte pe 40de nume diferite...CLANUL LUI ALIBABA SI CEI 40DE HOTI
VIOREL MAIER
20 Mar 2015

Domnul Mosari are dreptate. Nu are importanta faptul ca a fost informator al Securitatii, intr-o formulare neaos romaneasca "coada de topor" (ca sa ma exprim academic). Important este ca cineva a aflat si a facut public acest amanunt nesemnificativ (!). Ca atare, considerandu-se total nevinovat, cere: - scoaterea articolului initial de pe internet (pentru ca altii sa nu-l mai poata citi si sa stie cu cine au de-a face); - publicarea persoanelor care se ocupa de un om care nu mai locuieste de aproape 40 de ani in Romania (de parca asemenea fapte se prescriu); - si mai cere domnul Mosari si bani, ca despagubiri morale (cine vorbeste de morala) ! Domnule Mosari, dupa cum se poate constata, sunteti foarte indreptatit in cererile dumneavoastra.
ABRAMOVICI RENE
22 Mar 2015

Este laudabil ca un ziar isi ia misiunea sa demascheze oameni abjecti, tradatori de neam - fie ei de orice neam, Romani sau Evrei sau Unguri sau ce or fi. Nu exista moratoriu pentru fapte ca cele savarsite de acest Goldenberg si asemea lui - Lupul blana-si schimba dar naravul, ba! si este si gretos sa vezi o astfel de hiena (ca nu e lup) presentandu-se ca un mielusel. Asta e rusinea sau lipsa de rusine a acestui Goldenberg. Toata stima ziarului Puterea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine