2020-07-03 23:12

Harnagea, Niro, Truică – „achiziţii” noi în Dosarul Microsoft

 |  21:01
Harnagea, Niro, Truică – „achiziţii” noi în Dosarul Microsoft

Ionuţ Mureşan

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut, joi, percheziţii de amploare în mega-Dosarul Microsoft, în care sunt cercetate fapte de corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT. Anchetatorii au descins cu mascaţi la 56 de adrese din Bucureşti şi din Ilfov, la persoane fizice şi juridice, printre care s-au numărat fostul şef al SIE Cătălin Harnagea, oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidenţial Dorin Marian, tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, Fundaţia Dinu Pescariu, şi sediul firmei lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului. Fostul şef al SIE Cătălin Harnagea a declarat, într-o intervenţie la postul B1TV, că procurorii au descins la locuinţa sa în jurul orei 06.30, de unde au ridicat documente. „Procurorii mi-au cerut documentele legate de contractul firmei mele cu grupul EADS, contract care s-a derulat pe doi ani, începând cu sfârşitul lui 2005 sau începutul lui 2006. Am avut un contract de consultanţă cu firma franco-germană”, a declarat Cătălin Harnagea. Fostul şef al SIE a explicat că respectivul contract a fost încheiat între firma lui şi grupul EADS în legătură cu un proiect de securizare la Frontieră. „Au venit doi domni comisari, care mi-au comunicat cam ce ar dori, i-am îndrumat, au luat documentele care privesc contractul meu cu EADS. Au plecat cu toate documentele, urmând să mi se comunice pasul următor”, a declarat fostul şef al SIE. Întrebat unde ar plasa, ca valoare, acest contract al firmei sale cu EADS, Cătălin Harnagea a declarat: „În primele trei”. „Am înţeles că ceilalţi au legături cu Microsoft şi cu vânzarea de licenţe. Cauza şi speţele eu nu le cunosc. Dorin Marian a fost asociat în această firmă cu mine. Noi am fost exclusiv acţionaţi de DNA în această speţă”, a spus Harnagea. Fostul şef al SIE a mai spus că nu îl cunoaşte pe fostul şef al Fujitsu în România Claudiu Florică, în sensul că s-a întâlnit cu acesta „de două ori, în ultimii 20 de ani”.

Descinderi la Claudiu Florică

Procurorii anticorupţie au descins, în jurul orei 12.00 şi la sediul firmei fostului şef al Fujitsu în România Claudiu Florică, clădirea aflându-se vizavi de sediul DNA. Numele fostului şef al Fujitsu România este menţionat de martori din dosar, conform unor documente ale anchetatorilor. Claudiu Florică a fost în 10 octombrie la sediul DNA pentru a da declaraţii în Dosarul Microsoft, în care sunt vizaţi nouă foşti miniştri. Percheziţii au avut loc şi la domiciliul fostului tenismen Dinu Pescariu, precum şi la o fundaţie a acestuia, la cel al fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, al fostului consilier prezidenţial Dorin Marian şi al preşedintele Comitetului Olimpic Român, Alin Petrache. Acesta din urmă a negat că ar fi vizat de percheziţii. „Nu sunt vizat în nici un dosar. Este o confuzie regretabilă la mijloc. Mandatul de percheziţie nu este pe numele meu”, a precizat Alin Petrache. Presa a relatat însă că Adrian Petrache, tatăl preşedintelui COSR Alin Petrache, este un apropiat al lui Dorin Cocoş şi al fostului premier Adrian Năstase, partener de afaceri imobiliare cu Alexandru Bittner.

Traseul şpăgilor

Procurorii au ajuns şi la locuinţele oamenilor de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru. Numele lui Dorin Cocoş şi cel al lui Nicolae Dumitru au fost menţionate în declaraţiile unor martori audiaţi în Dosarul Microsoft. Unul dintre martori a declarat că Dorin Cocoş şi primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (zis Pinalti), au primit în total peste 10 milioane de euro pe durata derulării contractelor. „Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în offshore. Din cunoştinţele mele Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Gheorghe Ştefan nu aveau firme prin intermediul cărora să presteze servicii IT. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discută despre o sumă de circa 3.000.000 euro”, a declarat martorul în faţa anchetatorilor. Un alt martor a dat detalii procurorilor despre relaţiile dintre fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, şi Dorin Cocoş, respectiv Gheorghe Ştefan. „În decembrie 2008 la conducerea MCSI (Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiilor) a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florică, prin intermediul relaţiilor pe care Claudiu Florică le avea cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. În 2009 expira contractul-cadru pe 5 ani pentru închirierea licenţelor Microsoft, iar Florică Claudiu căuta un nou mecanism şi o nouă firmă prin care să continue acest contract atât de profitabil pentru Claudiu Florică şi persoanele cărora le plătea mită (...)”, arată martorul în declaraţie.

„Tun” de 96 de milioane de euro

Martorul le-a relatat procurorilor modalitatea prin care Claudiu Florică a ajuns să pună mâna pe contracte de zeci de milioane de euro. „Şi-a creat propriul consorţiu folosind firme pe care le deţinea deja, direct sau prin interpuşi, (...) acest consorţiu urmând să câştige o licitaţie trucată pentru reînnoirea contractului de licenţiere pe perioada 2009-2013. (...) Pentru a se asigura că nici una dintre firmele care ar fi putut participa la licitaţia organizată în 2009, de către MCSI, Claudiu Florică s-a întâlnit personal cu patronii firmelor concurente şi le-a promis acestora fie sume de bani în conturile personale, fie servicii în valoare de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urma să-l câştige. Ca urmare, la licitaţie s-a prezentat o singură firmă şi deşi acesta ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitaţia, ministrul Gabriel Sandu a luat decizia de a acorda contractul de 96 milioane de euro, consorţiului D.Con.Net, întrucât urma să primească un comision procentual din acest contract din partea lui Claudiu Florică”, a arătat martorul.

Nouă demnitari vizaţi în dosar

Şeful Parchetului General a trimis, săptămâna trecută, ministrului Justiţiei, preşedintelui şi Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul celor nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit fapte de corupţie, în cazul licenţelor Microsoft. Este vorba despre senatorul Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, senatorul Şerban Mihăilescu, europarlamentarul Dan Nica şi foştii demnitari Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Nicolae Tănăsescu. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Foto: Lucian Curelariu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-16

Mai multe imagini:
Harnagea, Niro, Truică – 'achiziţii” noi în Dosarul Microsoft
zoom
Harnagea, Niro, Truică – 'achiziţii” noi în Dosarul Microsoft
zoom
Harnagea, Niro, Truică – 'achiziţii” noi în Dosarul Microsoft
zoom

Harnagea, Niro, Truică – 'achiziţii” noi în Dosarul Microsoft
zoom
Parerea ta...

CELMARE IONEL
17 Oct 2014

Chiar d-na NUTI
IN SFARSIT!
17 Oct 2014

Am reaparut, pe forumuri, panarama de mine, LABARUL DELA MIEZUL NOPTII, de-abia acum juma de ora, am facut ochi, pt. ca noaptea scriu pe forumuri, la greu, lingandu-i in cur, pe Baselu si Vadimelu, dar fac si dese pauze, de cate 10 min., de LABA in baie dupa usa, unde vine bunica si ma prinde, apoi ma bate tare, cu palma, peste ceafa mea groasa, de hidrocefal-oligofren! SA TRAITI BINE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz