2019-10-23 21:39

Horodniceanu, schimbul lui Bica la DIICOT. Bănuit de legături ascunse cu primarul Nichita şi cu Dragnea, procurorul ieşean a fost votat de CSM

 |  21:01
Horodniceanu, schimbul lui Bica la DIICOT. Bănuit de legături ascunse cu primarul Nichita şi cu Dragnea, procurorul ieşean a fost votat de CSM

Şeful DIICOT Iaşi, Daniel Horodniceanu, a primit, luni, avizul favorabil al CSM pentru conducerea structurii centrale a DIICOT, în locul Alinei Bica, cu cinci voturi pentru şi două împotrivă. Avizul Secţiei pentru procurori a CSM va fi transmis marţi la Ministerul Justiţiei şi va însoţi propunerea ce va fi înaintată de ministrul Robert Cazanciuc preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror-şef al DIICOT. În timpul interviului, Horodniceanu a fost ţinta unei întrebări din partea unui membru al CSM, care a părut o aluzie la relaţiile pe care şeful DIICOT Iaşi le-ar avea cu primarul municipiului, Gheorghe Nichita, implicat într-un imens scandal chiar în aceste zile, dar şi la vârful PSD.

Un aspect din interviul susţinut de Daniel Horodniceanu la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a generat controverse, după ce Oana Schmidt Hăineală l-a întrebat cum ar reacţiona dacă un procuror de la o structură teritorială a DIICOT s-ar afla la o masă cu un primar şi un oficial de rang înalt şi ar discuta despre un dosar, în loc să socializeze. Horodniceanu a răspuns că, dacă ar fi procuror-şef al DIICOT, ar căuta să vadă dacă relaţia dintre procurorul respectiv şi persoanele cu care discută este anterioară dobândirii calităţii de magistrat, ce l-a determinat să intre în astfel de discuţii şi, mai ales, care este impactul respectivelor discuţii asupra activităţii acelui procuror. El a adăugat că, în cazul în care s-ar impune, ar sesiza procurorul general al României şi ministrul Justiţiei, pentru luarea unor eventuale măsuri. Întrebarea Oanei Schmidt Hăineală a sunat ca o aluzie voalată la o eventuală relaţie apropiată a şefului DIICOT Iaşi cu primarul Nichita. Reamintim că primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, este cercetat în libertate, sub control judiciar, într-un dosar de corupţie, după ce s-a folosit atât de membri ai clanului Cordunenilor, cât şi de angajaţi ai Poliţiei Locale, pentru a-şi spiona iubita şi pentru a ameninţa un bărbat cu care aceasta se întâlnea. Faptele de abuz în serviciu reţinute de procurorii DNA în sarcina primarului Gheorghe Nichita au fost comise în perioada ianuarie-aprilie 2015.

“Nu-l cunosc pe primarul Nichita!”

Procurorul Daniel Horodniceanu a declarat, imediat după interviu, că întrebarea care i-a fost pusă de către membrului CSM Oana Schmidt-Hăineală privind o presupusă întâlnire dintre un procuror DIICOT, un primar şi un oficial de rang înalt este ipotetică. Întrebat, la ieşirea de la CSM, dacă îl cunoaşte pe primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, Horodniceanu a spus că nu l-a întâlnit personal pe edil, precizând că ultima oară l-a văzut pe stadionul Iaşi, în urmă cu trei ani, când alerga alături de alte zeci de persoane. „Personal, nu-l cunosc pe domnul, cred că acum trei ani l-am văzut ultima oară pe stadion, unde alergam alături de alte zeci de persoane”, a spus Horodniceanu. Întrebat dacă procurorul Oana Schmidt-Hăineală se referea la o presupusă întâlnire dintre el, primarul Gheorghe Nechita şi ministrul Liviu Dragnea, la Hotelul Bucium, în 24 ianuarie, Horodniceanu a infirmat categoric o astfel de informaţie. „V-am spus că nu m-am întâlnit niciodată cu Nichita sau cu Dragnea”, a mai spus Horodniceanu. Întrebat în legătură cu clanul Cordunenilor, procurorul Daniel Horodniceanu a spus că supravegherea clanurilor se face cu mandat de la judecător, precizând că membrii unor astfel de grupări sunt cetăţeni români şi DIICOT respectă legislaţia în orice situaţie. El a ţinut să menţioneze că dacă, referitor la clanul Cordunenilor, ar fi fost implicaţii în cazul primarului Gheorghe Nichita care intră sub incidenţa activităţii DIICOT, structura şi-ar fi efectuat în mod operativ atribuţiile.

Ministrul Justiţiei îi ţine partea

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la rândul său, luni, că Daniel Horodniceanu este cea mai bună propunere pentru conducerea DIICOT, fiind convins că acesta nu are „nici o altă agendă” în afara DIICOT. Întrebat dacă are informaţii că, pe 24 ianuarie, la Hotel Bucium din Iaşi, Daniel Horodniceanu s-ar fi întâlnit cu primarul Gheorghe Nichita şi cu vicepremierul Liviu Dragnea, Cazanciuc a răspuns: „Nu. Nu am asemenea informaţii”. Avizul Secţiei pentru procurori a CSM va fi transmis marţi la Ministerul Justiţiei şi va însoţi propunerea ce va fi înaintată de ministrul Robert Cazanciuc preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror-şef al DIICOT. Funcţia de procuror-şef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro. În momentul în care a fost propus pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, s-a ţinut cont de faptul că Daniel Horodniceanu are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere. De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-04Parerea ta...

ANONIM
04 Mai 2015

JOHANNIS TREBUIE SA PUNA STOP SI DE LA CAPAT daca nu ESTE in continuarea MARINARULUI in proces de COABITARE cu PINOKIO.
CROCODILUL FLAMAND
04 Mai 2015

Eu ce am vazut pana acum este ca Johannis nu are pe nimeni de calitate in jurul lui,numai personaje dubioase si foarte PSD-iste...deja 3consilieri de la Cotroceni au fost pusi pe liber,iar numirile de la SRI,SIE si DIICOT sunt inca niste enigme,iar marele partid NEO-PNL are din ce in ce mai multi inculpati la DNA..sa speram ca e doar inceputul,si urmeaza si zile mai bune,eu personal raman optimist(sper totusi sincer sa nu iau tzeapa a N-a oara) Cine este Horodniceanu asta habar nu am....important este sa fie un profesionist fara schelete in dulap ca sa nu fie santajat precum cei de dinaintea lui......lumea asta a procurorilor a fost intotdeauna o chestie foarte tulbure,si cu foarta multa influenta dinspre SRI si politica....mai bine puneti un procuror tanar si cu caracter,care chiar vrea sa stopeze criminalitatea....pe mine daca ma intrebau l-as fi recomandat pe procurorul Iacobescu de la Craiova...un om extrem de respectabil care a dovedit ca stie meserie si are si coloana vertebrala in lupta cu clanurile interlope
HMMM....
04 Mai 2015

Nu-i cunosc profesionalismul dar...dupa FATA zici ca-i omu'din Neanderthal imbracat la costum si cravata! In rest, daca zambeste sau vorbeste... vedem un Fred Flinstone inhamat si el spre a cerca niste "Aventuri din epoca de piatra" penc'ca ACOLO a ajuns Romania (din pacate!).
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray