2020-07-10 04:09

IJ verifică dacă afirmaţiile liderilor PNL au afectat independența procurorilor şi a sistemului judiciar

 |  12:58
IJ verifică dacă afirmaţiile liderilor PNL au afectat independența procurorilor şi a sistemului judiciar

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că a sesizat Inspecția Judiciară (IJ) să verifice dacă declaraţiile făcute de unii lideri PNL au afectat independența procurorilor şi a sistemului judiciar.

"Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public de către reprezentanți ai clasei politice referitoare la unele activități procedurale desfășurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și a sesizării transmise de ministrul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/ 2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare", a precizat CSM, într-un comunicat de presă.

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a cerut CSM să verifice dacă afirmaţiile liderilor PNL din ultima perioadă aduc atingere independenţei justiţiei. Cazanciuc face referire la declaraţiile liberalilor privind scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de Parchetul instanţei supreme.

"În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate a fost încălcată independenţa justiţiei", a precizat Robert Cazanciuc într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, a solicitat oamenilor politici să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor.

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", a completat Robert Cazanciuc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz