2019-08-17 18:38

Imobilele de PROTOCOL ale statului, patrulate și păzite de vechea gardă din SRI și SPP. Contract de milioane de euro atribuit de Guvernul GRINDEANU

 |  10:26
Imobilele de PROTOCOL ale statului, patrulate și păzite de vechea gardă din SRI și SPP. Contract de milioane de euro atribuit de Guvernul GRINDEANU

Miza crizei politice guvernamentale, izbucnită, oficial, în urmă cu o săptămână, devine din ce în ce mai clară și pare a avea la origini un conflict între facțiunile serviciilor secrete. Mai multe decizii ale premierului Sorin Grindeanu din această primăvară conduc către ideea că, în spatele conflictului se află jocuri de putere oculte. La doar câteva luni de la numirea noului Cabinet la Palatul Victoria, primul minustru a decis să își populeze Cancelaria cu foști ofițeri de informații, cel mai spectaculos exemplu find cel al generalului de brigadă în rezervă Gabriel Stătescu (fostul director al Direcției IT din SRI). Mai mult, în luna aprilie a anului curent, clădirile de protocol aflate în administrarea RAAPPS au devenit adevărate fortărețe, paza lor fiind preluată de o companie de protecție controlată de oamenii fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Gabriel Naghi, dar și de cei ai fostului director al Serviciului Român de Informații (SRI), decedat între timp, Radu Timofte.

Sediile a nu mai puțin de 34 de obiective de protocol, aflate în administrarea Guvernului României, au devenit, începând cu luna aprilie a acestui an, “locul de joacă” al apropiaților serviciilor speciale din perioada regimuluil Iliescu. În data de 13 aprlie 2017, Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.), instituție aflată în coordonarea Secretariatului General al Guvernului condus de Sorin Grindeanu, a scos la bătaie unul dintre cele mai grase contracte de pază. Peste două milioane de euro, fără TVA, este valoarea afacerii atribuite, prin licitație publică, de către Regie, pentru paza obiectivelor administrate de Sucursala București (SAIFI), pentru o perioadă de doi ani.

Conform documentelor deținute de ziarul “PUTEREA”, contractul, în valoare nominală de 10.042.192,10 lei fără TVA, a fost atribuit companiei de pază bucureștene SC Blue Corp Security SRL, după ce alte opt oferte depuse pentru câștigarea licitației au fost descalificate.

Printre patronii inițiali, Gabriel NAGHI și Radu TIMOFTE

Imobilele de PROTOCOL ale statului, patrulate și păzite de vechea gardă din SRI și SPP. Contract de milioane de euro atribuit de Guvernul GRINDEANU
zoom

Firma de pază agreată de Guvernul Grindeanu a luat ființă, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la sfârșitul anului 

2006, cu o structură a acționariatului mai mult decât spectaculoasă. Înființată sub denumirea de SC Investigații și Securitate Omega SRL, compania de pază îi reunea, ca deținători, în părți egale, cu câte 20 de procente din capitalul social, pe fostul director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Gabriel Naghi, pe fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), Radu Alexandru Timofte, dar și alți acționari cu legături în structurile de apărare și siguranță națională, cum ar fi Vasile Stanciu, Adrian Marius Marin și Oprea Daniel. Primul administrator numit al SC Investigații și Securitate Omega SRL a fost un anume Gabriel Dănuț Lespezeanu, fost șef de cabinet al lui Gabriel Naghi în cadrul Serviciului de Protecție și Pază.

Imobilele de PROTOCOL ale statului, patrulate și păzite de vechea gardă din SRI și SPP. Contract de milioane de euro atribuit de Guvernul GRINDEANU
zoom

Ca orice firmă plină de gradați care se respectă, societatea în cauză a căutat, aproape imediat după înființare, să-și rotească acționarii. Așa se face că, la câteva luni de la fondare, în 1 februarie 2007, fostul șef al SRI, Radu Timofte, dar și acționarii Daniel Oprea, Adrian Marius Marin și Vasile Stanciu au decis să renunțe la părțile sociale ale lor, pe care au hotărât să le cesioneze în favoarea lui Gabriel Naghi și Gabriel Dănuț Lespezeanu, acesta din urmă devenind nu doar administrator, ci și asociat la compania de pază, cu un procent de 10 la sută.

Cum și-au ACOPERIT acționarii urmele

Important de menționat aici este faptul că, atât Radu Timofte, cât și Gabriel Naghi, au înființat compania de pază imediat după ce au pierdut, fiecare dintre ei, posturile-cheie deținute în instituțiile de forță ale statului. Gabriel Naghi a fost înlocuit de la conducerea SPP, în anul 2006, cu actualul șef al serviciului, generalul Lucian Pahonțu, în timp ce Radu Timofte a pierdut conducerea SRI în urma scandalului generat de dispariția din țară a lui Omar Hayssam, devoalată, între timp, ca o adevărată operațiune controlată de extragere a sirianului de pe teritoriul României. Conducerea SRI a fost ocupată, la scurt timp după aceea, de către actualul ambasador al României la Washington, George Cristian Maior.

„Vigilența” lui Timofte de a părăsi structura acționariatului SC Investigații și Securitate Omega SRL a fost un exemplu și pentru Gabriel Naghi, care, în 2 iulie 2007, a decis să-și cesioneze, la rândul lui, părțile sociale către alte persoane. Mai exact, acțiunile lui Naghi au fost preluate de ploieșteanul Constantin Mihail Nica, de fostul său subaltern Gabriel Dănuț Lespezeanu și de un nou asociat, pe nume Mihai Novăcescu.

Suveica schimbării structurii acționariatului a continuat, succesiv, în 19 octombrie 2007, când Constantin Mihail Nica a cedat o parte din acțiunile achiziționate de la Gabriel Naghi către un anume Florin Iulian Sandu, un tânăr care, la acel moment, avea 20 de ani, dar și către un anume Constantin Ionel, acesta din urmă preluând și toate părțile sociale pe care le deținea la societate Gabriel Dănuț Lespezeanu.

Rotația cadrelor și rotația rudelor

Doi ani mai târziu, în 2009, lucrurile se tranșează, în sensul că Constantin Mihail Nica devine asociat unic al companiei. Într-o adunare a asociaților, acesta decide să schimbe inclusiv denumirea societății, care devine, astfel, SC Blue Corp Security SRL. Totodată, se schimbă și sediul social al companiei, care activase, până atunci, chiar acasă la Gabriel Dănuț Lespezeanu.

Așa cum arătam mai sus, toate aceste mișcări nu reprezintă altceva decât o modalitate uzitată de rotație a cadrelor, în spatele companiei rămânând, practic, aceiași oameni. Acest lucru este certificat de o altă decizie luată, în aceeași adunare a asociaților, de către unicul asociat Constantin Mihail Nica, respectiv aceea de a-l revoca pe Lespezeanu din calitatea de administrator și numirea în locul acestuia a lui Ioan Naghi, nimeni altul decât fratele fostului director al SPP, Gabriel Naghi, unul dintre fondatorii societății. Ioan Naghi a rezistat patru ani la conducerea firmei de pază, iar în 2013 are loc o nouă rotație a cadrelor, prin înlocuirea fratelui lui Gabriel Naghi cu…Gabriel Dănuț Lespezeanu, administratorul inițial. Un an mai târzi, în 2014, Constantin Mihail Nica îl înlocuiește, din nou, pe Lespezeanu, numind un alt administrator al SC Blue Corp Security SRL, în persoana unui anume Nicolae Nicolae.

În prezent, potrivit ultimelor publicații de la Oficiul Registrului Comerțului, SC Blue Corp Security SRL are doi asociați, după ce, în iunie 2015, Constantin Mihail Nica i-a cesionat unui anume Liviu Adrian Oneț, născut în Ineu, județul Arad, dar domiciliat în București, un pachet de 9% din acțiuni, și l-a numit în locul lui Nicolae Nicolae în funcția de administrator al firmei de pază.

Până la GRINDEANU, au păzit două spitale și un muzeu

Imobilele de PROTOCOL ale statului, patrulate și păzite de vechea gardă din SRI și SPP. Contract de milioane de euro atribuit de Guvernul GRINDEANU
zoom

Blue Corp Security SRL este o companie de pază care a mai derulat contracte pe bani publici, însă niciodată un contract atât de important precum cel atribuit, în cursul lunii aprilie 2017, de către Guvernul Grindeanu. Practic, firma foștilor șefi ai serviciilor a început să “joace” în “liga mare” abia după instalarea Guvernului PSD la Palatul Victoria.

Dovadă în acest sens stau contractele primite de firma în cauză în perioada 2013 – 2016. Trei instituții publice au decis să lucreze cu compania de pază a foștilor “grei” din SRI și SPP. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, Spitalul Universitar de Urgență Elias și de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, din Capitală. Fiecare dintre aceste enitități a derulat câte două contracte cu societatea în cauză.

Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca a încheiat cu SC Blue Corp Security SRL primul contract, în data de 28 decembrie 2012, prin negociere directă. Obiectul contractului consta în paza, pentru o perioadă de doi ani, a clădirii din Calea Floreasca nr. 8, sector 1, la o valoare de 1.331.520 de lei fără TVA. Al doilea contract, parafat în data de 29 decembre 2014, tot prin negociere directă, a ridicat miza la 2.044.512 lei fără TVA.

În ceea ce privește Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, relația acestuia cu SC Blue Corp Security SRL a debutat în data de 3 martie 2015, când, prin licitație, i-a atribuit un contract în valoare de 740.764,8 lei fără TVA, pentru servicii de pază la adresa din Șoseaua Kiseleff nr. 28-30, în timp ce, cel de-al doilea contract, încheiat în 29 februarie 2010, valabil pentru o perioadă de zece luni, a fost atribuit, de această dată, prin negociere directă și a scos din bugetul instituției de stat suma de 765.709,92 lei fără TVA.

În fine, Spitalul Universitar de Urgență Elias a decis, la debutul relației cu firma “gradaților”, în data de 31 martie 2015, să deruleze o negociere accelerată pentru paza, pe o perioadă de nouă luni, a sediului din bulevardul Mărăști, nr.17, la un preț de 407.550 lei fără TVA, contract prelungit, în data de 12 februarie 2016, cu încă 506.259 lei fără TVA.

Clădiri importante ale statului, păzite de firma “gradaților”

Imobilele de PROTOCOL ale statului, patrulate și păzite de vechea gardă din SRI și SPP. Contract de milioane de euro atribuit de Guvernul GRINDEANU
zoom

Întorcându-ne la contractul de pază pe care Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocololului de Stat l-a atribuit, în cursul lunii aprilie, firmei SC Blue Corp Security SRL, sunt demne de menționat și obiectivele pe care firma “gradaților” urmau să le păzească sau să le patruleze, după caz, în numele și pentru Guvernul României. Pe tabelul cu pricina, pe care îl publicăm, alăturat, în facsimil, avem clădiri guvernamentale de birouri sau apartamente de protocol ale statului. SC Blue Corp Security SRL urma să disponibilizeze pentru această operațiune nu mai puțin de 50 de posturi de pază și patrulare, care vor executa, cumulat, nu mai puțin de 34.139 de ore de misiuni pe lună. Iată câteva obiective strategice care intră în acest plan de pază:

- Calea Victoriei nr. 91 – 33 și Calea Victoriei nr. 118: Primul este Blocul ARO și ambele găzduiesc sediul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA)

- Bdul Nicolae Bălcescu nr. 26: clădire de apartamente ale R.A.-A.P.P.S.

- Strada Lipscani nr. 26: apartamente ale R.A.-A.P.P.S.

- Strada Pictor Romano nr. 19: găzduiește sediul Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială

- Strada Paris nr. 65: aici funcționează Departamentul pentru Relații Interetnice

- Șoseaua Kiseleff nr. 47: găzduiește sediile Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale și al Fundației Europene Titulescu, la ambele fiind membru Bogdan Aurescu, ex-ministru de externe și consilier prezidențial

- Str. Sandu Aldea nr. 14A: apartament R.A.-A.P.P.S.

- Strada Gogol nr. 3: clădire de protocol a R.A.-A.P.P.S.

- Bulevardul Magheru nr. 6-8: Clădrea CICLOP

- Str. Ionescu Gion nr. 13: imobil rezidențial al R.A.-A.P.P.S.

- Strada Crângului nr. 1: imobil rezidențial al R.A.-A.P.P.S

- Bulevardul Elisabeta nr. 3-5: Palatul Cercului Militar Național

- Splaiul Independenței nr. 202A: sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară

- Palatul Victoria Corp “C”: Clădirea în care funcționează Corpul de Control al Primului Ministru

- Str. Rosetti nr. 4: Centrul Municipal București al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură

- Strada Polonă nr. 2: imobil R.A.-A.P.P.S.

- Bulevardul Ion Mihalache nr. 125: apartamente ale R.A.-A.P.P.S

- Bulevardul Carol I nr. 12 – Ministerul Agriculturii

- Sala Palatului

- Parcul Expoziției


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-06-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray