2019-07-19 03:37

În pofida problemelor penale ale patronului și ale fostului ministru PSD, firma intermediarului de șpăgi pentru Darius Vâlcov obține un nou contract gras de la stat

 |  21:01
În pofida problemelor penale ale patronului și ale fostului ministru PSD, firma intermediarului de șpăgi pentru Darius Vâlcov obține un nou contract gras de la stat

Darius Vâlcov a fost primar al Slatinei și, ulterior, ministru de Finanțe. Minel Prina a fost viceprimar și mâna dreaptă a lui Vâlcov în toate, când acesta era primar. Apoi, când Vâlcov a plecat la București (decembrie 2014 - martie 2015), Prina a devenit primar. Acum, nici unul, nici altul, nu mai dețin calități oficiale. Totuși, clientela lor încă mai face afaceri pe banii bugetului local. Firmele a doi afaceriști implicați în dosarele de corupție ale lui Vâlcov și Prina au licitat pentru un contract public în valoare de 9.530.666,71 lei. Cele două societăți comerciale sunt Condor Păduraru SRL, patronată de Alexandru Sorin Păduraru, unul dintre mituitorii lui Darius Vâlcov și Cafmin SRL controlată de Cristian Tomescu, apropiat al fostului primar Minel Prina. Tomescu a făcut parte din rețeaua de intermediari prin care șpăgile primite de la denunțătorul Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, ajungeau la Vâlcov. Cafmin a fost declarată câștigătoare a contractului de lucrări. Oferta sa a fost de 7.372.000,17 lei, la care se adaugă TVA, un preț mai bun decât cel propus de Condor Păduraru SRL, de 7.867.251,66 lei fără TVA. Investiția este derulată de Compania de Apă Olt SA, principalul operator de apă, canalizare și epurare din județul Olt, al cărei nume apare, de asemenea, în anchetele DNA.

Licitația publică pentru continuarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare în municipiul Slatina a fost anunțată public la finalul anului trecut. Pe 28 decembrie 2015, conform legislației în vigoare, beneficiarul, Compania de Apă Olt, a publicat în SEAP anunțul de participare și documentația aferentă procedurii de achiziție pentru execuția lucrărilor de refacere a sistemului de apă și canalizare din Slatina.

Potrivit caietului de sarcini, investiția presupune intervenții pentru refacerea și extinderea a aproximativ 4,6 km de rețele de alimentare cu apă, reabilitarea și extinderea a aproximativ 0,6 km de canalizări precum și realizarea branșamentelor la consumatori. Ca și criteriu de departajare, Autoritatea Contractantă a ales „prețul cel mai scăzut“.

Valoarea contractului a fost estimată la 9.530.666,71 lei la care se adaugă TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial - POS Mediu, în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în județul Olt“. În estimare au fost incluse și cheltuielile diverse și neprevăzute care au fost stabilite într-un procent de 10% valoarea contractului, respectiv 866.424,25 lei.  Suma urmează a fi decontată de beneficiar doar dacă pe parcursul derulării contractului vor apărea cheltuieli cu serviciile și lucrările care pot fi incidente și care nu reprezintă modificări substanțiale ale acestuia.

Mulți s-au uitat „la pomul lăudat”, dar puțini culeg roadele

De continuarea lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare din municipiul Slatina s-au arătat interesați mai mulți constructori importanți din țară, între care Hidroconstrucția SA București, Concas SA Buzău, Ludwig Pfeiffer SRL Timișoara, Saint-Gobain Construction Products Romania SRL etc.. Aceștia au solicitat clarificări și lămuriri în legătură cu tipul lucrărilor, durata de execuție sau modalitățile de plată. În ciuda atenției primite din partea atâtor antreprenori, licitația publică s-a ținut „în familie”, dat fiind că doar Condor Păduraru SRL și Cafmin SRL, ambele din Slatina, s-au înscris cu oferte de preț. 

După analiza documentelor depuse de cele două companii controversate, comisia de evaluare a dat câștig de cauză Cafmin SRL Slatina. Firma de casă a fostului primar Mirel Prina a fost declarată câștigătoare a contractului de lucrări. Oferta Cafmin a fost de 7.372.000,17 lei, la care se adaugă TVA, un preț mai bun decât cel propus de Condor Păduraru SRL, de 7.867.251,66 lei fără TVA.

Cafmin SRL a fost conectată la bugetul Slatinei de Minel Prina

Cafmin SRL Slatina, câștigătoarea licitației de la Compania de Apă Olt, este deținută în acte de Minodora Loredana Țiganu, cumnata omului de afaceri Cătălin Tomescu, un apropiat al fostului primar Minel Prina. Potrivit presei din Olt, Tomescu este cel care se ocupă de afacerile Cafmin, asigurându-i lucrări și contracte cu statul. De altfel, fostul primar și omul de afaceri au devenit vecini, în 2013, când Minel Prina și-a achiziționat o casă de locuit în suprafață de aproximativ 200 m.p. lângă locuința lui Cătălin Tomescu.

Ascensiunea firmei a început odată ce Minel Prina a fost numit, de primarul Darius Vâlcov, în poziția de city-manager al municipiului Slatina. Contractele cu Primăria au început să se deruleze cu o viteză amețitoare, umflând conturile Cafmin.

În ultimii zece ani, societatea controlată de Cătălin Tomescu și-a adjudecat peste 20 de contracte publice, în Olt, a căror valoare însumată depășește 60 de milioane de euro. Printre cele mai importante lucrări, realizate în perioada respectivă se numără reabilitarea stadionului „1Mai“ din municipiu, pentru 2.000.000 de lei, a Palatulului Copiilor şi Elevilor „Adrian Baran“, a fostului cinematograf „Alutus“ și a mai multor școli și grădinițe.

Cafmin a mai fost contractată, în 2009, pentru a reabilita termic mai multe blocuri din Slatina, în afacere fiind implicat, potrivit ziariștilor locali, și ginerele lui Vasile Blaga, Ionuț Rudeanu. Acesta ar fi fost furnizorul materialelor de construcții utilizate în cadrul lucrărilor.

Cafmin și Condor Păduraru implicate în dosarul Vâlcov

Cafmin SRL și Condor Păduraru SRL, perdantul licitației de la Compania de Apă Olt, sunt implicate în dosarele de corupție în care este judecat fostul ministru al Finanțelor și primar al Slatinei, Darius Vâlcov. Cătălin Tomescu a făcut parte din rețeaua de intermediari prin care șpăgile primite de la denunțătorul Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, ajungeau la Vâlcov.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată acuzat că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul Tehnologica Radion. Alături de el au mai fost deferiți justiției, Lucian Petruţ Şuşală (fostul său şofer), Minel Prina, primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu. Potrivit DNA, în 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Vâlcov, la acea vreme primar al municipiului Slatina, și i-a propus ca, în schimbul susținerii firmei sale în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate. O perioadă, procurorii au stabilit că Darius Vâlcov a încasat banii direct de la Theodor Berna, în urma unor vizite pe care le-a făcut la sediul Tehnologica.

Minel Prina a pus la cale rețeaua prin care șpăgile ajungeau la Darius Vâlcov

Ulterior, după ce afaceristul nu și-a mai putut onora partea de înțelegere, din cauza unor probleme financiare, a intrat în scenă și Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al Slatinei. Având cunoştinţă de înţelegerea dintre omul de afaceri şi Vâlcov acesta a aranjat ca mita să fie disimulată prin trei contracte fictive pe care Tehnologica Radion le-a încheiat cu o societate de casă, Plus Confort SRL Slatina, patronată de Ovidiu Ramba. Diferențele rămase de încasat au fost plătite de Tehnologica Radion către această firmă în baza pentru bunuri și servicii care nu au fost niciodată achiziționate în realitate. De la Plus Confort, o parte din bani au fost transferați, în același mod, către Cafmin SRL iar de aici prin intermediul aceluiași Ovidiu Ramba în buzunarele lui Vâlcov.

Astfel, potrivit procurorilor, între 2012 și 2013, Cătălin Tomescu l-ar fi ajutat pe Darius Vâlcov să primească 1,238 milioane de lei de la Tehnologica Radion, suma reprezentând prețul plătit în schimbul traficului de influență. După declanșarea cercetărilor, Tomescu a cerut unor salariați ai Cafmin să distrugă și să ascundă de anchetatori documente care probau aceste fapte. 

În pofida problemelor penale ale patronului și ale fostului ministru PSD, firma intermediarului de șpăgi pentru Darius Vâlcov obține un nou contract gras de la stat
zoom

Sorin Păduraru, mituitor și denunțător în dosarul Vâlcov

În  vara anului 2014, fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov i-a pretins lui Alexandru Sorin Păduraru, reprezentantul Condor Păduraru SRL, printr-un intermediar, Ștefan Cătălin Rotea, șeful său de cabinet, 10% din sumele încasate în urma derulării unui contract cu Compania de Apă Olt, respectiv 17 milioane de lei. În schimbul banilor, 1.700.000 lei, Darius Vâlcov a intervenit pe lângă conducerea Companiei ca să deconteze la vreme, lucrările executate.

Fostul ministru a primit banii, prin intermediul fostului șofer,  Lucian Șușală, în două tranşe, 1.500.000 lei în septembrie 2014 şi 200.000 lei în februarie 2015. În acest caz, patronul Condor Păduraru a fost denunțătorul fostului ministru și al complicilor săi, el susținând în fața procurorilor că a fost victima unui șantaj.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-27

Mai multe imagini:
În pofida problemelor penale ale patronului și ale fostului ministru PSD, firma intermediarului de șpăgi pentru Darius Vâlcov obține un nou contract gras de la stat
zoom
În pofida problemelor penale ale patronului și ale fostului ministru PSD, firma intermediarului de șpăgi pentru Darius Vâlcov obține un nou contract gras de la stat
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray