2020-07-05 03:42

În vreme ce îndatorează județul pentru proiectele europene, baronul Oprișan economisește banii de la buget pentru campania electorală

 |  21:01
În vreme ce îndatorează județul pentru proiectele europene, baronul Oprișan economisește banii de la buget pentru campania electorală

La inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a contractat un credit, din Trezoreria Statului, pentru asigurarea finanțării unor proiecte europene neterminate la termen. Aceasta deși în bugetul județean există cel puțin o parte din bani și ar fi putut și ar fi putut suporta cheltuielile din fonduri proprii. Valoarea totală a împrumutului este de 42 de milioane de lei iar suma de care dispune instituția condusă de Oprișan se ridica la 16 milioane de lei. Această informație nu a fost împărtășită consilierilor județeni nici în documentele care însoțesc proiectul de hotărâre și nici în dezbaterile din plen, motiv pentru care consilierii opoziției pretind că au fost induși în eroare cu bună știință.

În ședința ordinară din 24 noiembrie 2015, a CJ Vrancea, consilierii județeni au aprobat, cu 30 de voturi un proiect de hotărâre inițiat de baronul Marian Oprișan, care prevede contractarea unui împrumut în valoare totală 42 milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de 10 ani. Potrivit documentului, banii urmează a fi utilizați pentru asigurarea finanțării a trei proiecte europene, deja finanțate prin POR 2007-2013 și POS Mediu, și care nu au fost încheiate la termenul limită de 31 decembrie 2015. Este vorba de proiectele„ Sistemul de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea“ (25 milioane lei), „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petreşti şi îmbunătăţirea infrastructurii de acces“ (16 milioane lei) și „Înființare și dotare baze de salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare bază salvamont Vila Rucăr din Soveja, județul Vrancea“ (un milion lei).

În această situație, conform reglementărilor europene, instituția condusă de Oprișan a pierdut finanțarea nerambursabilă și are obligația să finalizeze implementarea din banii proprii. 

Nici în proiectul de hotărâre, inițiat de baronul de Vrancea și cu avizul de legalitate al omului său de încredere, Raluca Dan - secretarul județului, nici în documentele justificative, nu se pomenește despre cele 16 milioane de lei existente în buget. De asemenea, nu se face referire nici la destinația pe care urmează să o ia suma economisită.  În referatul care stă la baza hotărârii, întocmit de șeful Direcției Economice, Dumitru Diță, și aprobat de Oprișan, se specifică clar că împrumutul din Trezorerie trebuie contractat tocmai pentru că instituția are nevoie de resurse financiare ca să poată duce la bun sfârșit cele trei proiecte:

„În vederea încadrării în termenele de finalizare ale acestor proiecte și asigurării prefinanțării proiectelor menționate mai sus, propunem contractarea unui împrumut 42.000.000 lei de la Trezoreria Statului cu o dobândă ROBOR la trei luni plus o marjă de 3,00 puncte procentuale și care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului“.

CJ Vrancea confirmă că împrumutul din Trezorerie nu era absolut necesar

Într-un răspuns oficial transmis cotidianului PUTEREA, la o solicitare de informații, reprezentanții CJ au confirmat că au contracta creditul deși puteau continua proiectul din fonduri proprii. Au apelat la creditare datorită „condițiilor foarte avantajoase“, urmând să dea o altă destinație, necunoscută la acest moment, celor 16 milioane de lei din buget.

„Pentru asigurarea finanţării necesară finalizării proiectului, conform angajamentelor asumate prin contractul de finanțare, până la 31.12.2015 judeţul Vrancea a contractat unîmprumut de la Trezoreria Focşani în luna noiembrie. Întrucât continuarea proiectului avea asigurată sustenabilității (sic!) financiară din bugetul propriu, Consiliul Judeţean Vrancea a decis să valorifice oportunitatea împrumutării în condiţii foarte avantajoase a sumei necesare finalizării proiectului, pentru a putea direcționa fondurile prevăzute în bugetul judeţului pentru alte investiţii. În cazul neutilizării împrumutului, acesta va fi alocat altor proiecte similare sau returnat“, se arată în adresa de răspuns transmisă cotidianului PUTEREA.

Consilier liberal: „Acest proiect a ajuns la comisia de buget-finanțe cu două ore înainte de a fi votat”

Reprezentanții consilierilor județeni au aflat de la PUTEREA cum stau lucrurile cu creditul pe care l-au aprobat în noiembrie. Pesediștii și liberalii au confirmat, primii cu jumătate de gură, că nu le-au fost prezentate toate amănuntele însă au abordat problema în mod diferit. Opoziția liberală s-a arătat indignată, considerând că Marian Oprișan și subalternii săi i-au indus în eroare, în mod voit. În schimb, social-democrații au minimalizat importanța acestui detaliu, punând accentul pe importanța și necesitatea contractării creditului în vederea finalizării la timp a proiectelor europene.

Consilierul liberal Liviu Bostan susține că este o practică obișnuită a funcționarilor din subordinea lui Marian Oprișan să nu prezinte toate aspectele legate de hotărârile aflate în dezbatere. Potrivit spuselor sale, proiectele sunt transmise către comisiile de specialitate cu o oră sau două înainte de ședințe, tocmai pentru a nu li se da timpul necesar să fie analizate și dezbătute. 

„Acest proiect a ajuns la comisia de buget-finanțe cu două ore înainte de a fi votat. Funcționarii ne-au dat explicații vagi și au omis să ne spună că există bani în buget. Când am cerut mai multe detalii ne-au replicat că vom primi toate explicațiile în cadrul ședinței. Nu s-a întâmplat deoarece a intrat în funcțiune mașina de vot a PSD iar creditul a fost aprobat fără să fie analizat cum ar fi trebuit. Aceasta deși vorbim de îndatorarea județului cu de 42 de milioane de lei pentru zece ani. Am mai spus-o și o repet, consider că suntem induși în eroare în mod intenționat și că ni se ascund anumite lucruri“.

Consilier PSD: „M-ați trezit din somn, nu știu ce să vă răspund”. Era ora 14.30

Reprezentanții consilierilor PSD, majoritari, au un punct de vedere diferit, încercând să minimalizeze amintesc importanța celor 16 milioane de lei din buget. Contactat de PUTEREA luni, 25 ianuarie, în jurul orelor 14.30, Ștefan Buzărnescu, liderul de facto al grupului PSD din CJ Vrancea a declarat inițial că nu-și amintește nici de hotărârea adoptată în urmă cu o lună și nici de vreo discuție pe marginea sa. La insistențele noastre a invocat faptul că tocmai s-a trezit din somn, după dineul prelungit din ajun, organizat cu prilejul sărbătorii Unirii de la 24 ianuarie 1859:

„M-ați trezit din somn, nu știu ce să vă răspund. Probabil că discuțiile s-au purtat la comisiile de buget sau la cea economică iar colegii au primit toate explicațiile necesare. În plen nu s-a mai reluat discuția, doar am votat. Dar cu siguranță nu este nimic în neregulă“. 

Un alt consilier PSD, Vasile Carnariu, în temă cu finanțările europene, dat fiind că ocupă poziția de director general în Direcția pentru Coordonarea Agențiilor de Plăți din Ministerul Agriculturii, a explicat că  împrumutul are rolul de a fluidiza plățile către constructori, în eventualitatea în care Consiliul Județean rămâne fără fonduri.

„Știți cum funcționează rambursările pe proiecte europene. Beneficiarul plătește facturile din banii săi, după care așteaptă 90 de zile până îi sunt rambursați. În multe cazuri a durat chiar mai mult de trei luni până au venit banii. Am aprobat creditul ca să punem la dispoziția CJ un fond de rezervă pentru ca, în eventualitatea unor întârzieri, să evităm apariția unui blocaj financiar și să continuăm proiectele“, a arătat Vasile Carnariu.

Dincolo de aceste explicații, realitatea este că, având la dispoziție un credit din Trezorerie pentru a face plățile pe proiectele europene, baronului Marian Oprișan îi rămâne la dispoziție un fond de rezervă de 16 milioane de lei. Având în vedere că ne aflăm într-un an electoral, el poate cheltui această sumă, discreționar, pe pomeni electorale, pentru a asigura victoria PSD, în Vrancea, la viitoarele alegeri locale și parlamentare.

În vreme ce îndatorează județul pentru proiectele europene, baronul Oprișan economisește banii de la buget pentru campania electorală
zoom

„A intrat în funcțiune mașina de vot a PSD iar creditul a fost aprobat fără să fie analizat cum ar fi trebuit. Aceasta deși vorbim de îndatorarea județului cu de 42 de milioane de lei pentru zece ani. Am mai spus-o și o repet, consider că suntem induși în eroare în mod intenționat și că ni se ascund anumite lucruri“ - Liviu Bostan, consilier PNL


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-27

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

STEFAN
28 Ian 2016

Nu ne intereseaza. Noi il vom iubi si-l vom vota, indiferent de cat fura
GIGEL
28 Ian 2016

Bravo Fane, te mai alegi si tu cu un mic si o găleată.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz