2019-10-21 16:18

Încă o afacere dubioasă în fieful baronului Oprişan. Evazionist, furnizor favorit de alimente pentru Asistența socială

 |  21:01
Încă o afacere dubioasă în fieful baronului Oprişan. Evazionist, furnizor favorit de alimente pentru Asistența socială

Un afacerist vrâncean controversat, apropiat al PSD, anchetat pentru evaziune fiscală, va câștiga bani de la stat din vânzarea legumelor către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Dagemar Distribution SRL din Focșani, patronată de Georgel David, va distribui, de două ori pe lună, în centrele din subordinea DGASPC, diverse cantități de ceapă, fasole, cartofi, varză, ardei, castraveți etc. Pentru aceasta, firma va încasa, de la bugetul instituției, suma totală de 279.570 lei, la care se adaugă și TVA.

Dagemar Distribution SRL a obținut contractul pentru acordul cadru pentru distribuția legumelor în cele 32 de centre sociale aflate în subordinea DGASPC Vrancea, în urma unei licitații publice organizată la finalul anului trecut.

Strategic, invitația de participare a fost publicată pe SEAP cu două zile înainte de Crăciun, pe 23 decembrie iar data limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilită pe 12 ianuarie a.c., după sărbătorile de iarnă, când lumea abia își revenea după vacanță. Valoarea achiziției a fost estimată între 137.480 lei. minim  – 280.830 lei, maximum, plus TVA iar durata pe care se va derula a fost stabilită la 24 de luni.  

Alături de Dagemar Distribution au mai depus oferte încă doi agenți economici,respectiv PFA Amariei G. Petru și un distribuitor de alimente din județul Buzău, MCA Comercial. Firma administrată de Georgel David a fost declarată câștigătoare, prețul total ofertat fiind de 279.570 lei la care se adaugă TVA, cu aproximativ 1.200 de lei mai mică decât valoarea maximă estimată. Acordul cadru a fost semnat pe 17 februarie 2016 și se va încheia la începutul lui 2018.

Dagemar, furnizorul favorit al DGASPC Vrancea

Georgel David și firma sa Dagemar Distribution fac parte din clientela politică a PSD Vrancea, fiind furnizorul favorit de produse alimentare, legume, fructe și de îngrijire personală pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. Din anul 2010, DGASPC este condusă de Daniela Nicolaș, soția unuia dintre liderii importanți ai PSD Vrancea, Daniel Nicolaș.

Ea a ocupat poziția de director al instituției în 2010, inițial ca interimar, și, mai apoi, în urma unui concurs, ca șef cu drepturi depline. Daniela Nicolaș l-a înlocuit, după pensionarea acestuia, pe un fost ofițer de Securitate, Toader Ghețu, unul dintre oamenii de încredere ai baronului Marian Oprișan.

Dagemar Distribution obține anual câștiguri importante, de peste 200.000 de lei din vânzările către instituția condusă de Daniela Nicolaș. Din 2011 și până în prezent, societatea și-a adjudecat 12 contracte publice, câștigând licitațiile organizate de direcția județeană de asistență socială. În 2015, controversatul afacerist a obținut  două contracte, unul în valoare de 269.817,2 lei plus TVA, pentru furnizarea de diverse produse alimentare, iar cel de-al doilea de 15.300 lei, pentru lactate.

Anchetat pentru evaziune într-un dosar  cu prejudiciu de 30 milioane euro

Georgel David este un apropiat al PSD care, pe lângă firma de distribuție deține, în Focșani, un restaurant și un centru sportiv. De-a lungul vremii, el a fost suspectat de tot felul de afaceri ilegale, între care contrabandă cu țigări, cămătărie și evaziune fiscală. De altfel, pentru acest din urmă tip de infracțiuni este anchetat, de mai bine de un an, într-un dosar penal aflat la Parchetul București.

La începutul lunii februarie 2015, polițiștii coordonați de procurorii de pe lângă Parchetul Tribunalului București au demarat o serie de percheziții la mai multe firme suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, din județele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.  Potrivit anchetatorilor, între 2011 şi 2014, reprezentanţii câtorva sute de societăţi comerciale ar fi creat trasee fictive pentru banii câștigați în scopul eludării taxelor şi impozitelor datorate. Prin intermediul societăţilor verificate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele implicate, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive. Anchetatorii au stabilit la vremea respectivă că bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 30 de milioane de euro.

În Vrancea, cercetările au vizat sediile Dagemar Distribution SRL, firmă patronată de Georgel David, de unde au fost ridicate mai multe documente financiar-contabile, suporturi de stocare a datelor, carduri bancare etc.. Afaceristul a fost acuzat că între 2010 și 2014 a înregistrat tranzacții fictive, în contabilitatea societății sale, în cuantum total de peste de 16,3 milioane lei. Pe de altă parte, în aceiași perioadă de timp, Georgel David ar fi retras în mod ilicit, din conturile Dagemar, suma de 7,58 milioane de lei.

Procurorii au dispus reținerea lui David pentru 24 de ore după care l-au deferit instanței cu propunerea de arestare preventivă. Pe 17 februarie 2015 a fost arestat, pentru 30 de zile, de Curtea de Apel București, după ce a scăpat în prima fază, la Tribunalul București.  Ulterior, el a fost plasat sub control judiciar.

Daniel Nicolaș, posibil succesor al baronului Oprișan

Daniela Nicolaș, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, din subordinea CJ Vrancea, este soția primarului orașului Odobești, Daniel Nicolaș. Acesta este unul dintre cei mai importanți liderii județeni ai PSD, poate cel mai important după Marian Oprișan. Politician dintr-o generație mai tânără, Nicolaș este văzut, atât în PSD cât și în afara sa, drept urmașul lui Oprișan la șefia organizației județene a PSD și chiar a Consiliului Județean. Simpatizat de colegii de partid, numele său este vehiculat printre potențialii înlocuitori ai baronului de Vrancea, de fiecare dată când scaunul acestuia se clatină sau când, pe piață, apar zvonuri privind o eventuală schimbare în staff-ul de conducere al filialei. Poate și de aceea, presimțind amenințarea, baronul de Vrancea îl ține aproape, oferindu-i funcții politice în partid și cadorisindu-l cu fonduri consistente pentru investiții.

Primarul de Odobești  este apreciat drept unul dintre puținii pesediști frecventabili și de reprezentanții Opoziției, care îl curtează cu insistență. Ei speră că, în situația în care va deveni președintele PSD Vrancea, în locul lui Oprișan, va fi mai ușor de convins să accepte o eventuală împărțire a județului în zone de influență politică. În această idee, PNL și PDL nu și-au constituit organizații serioase la nivelul orașului Odobești.

Conducerile celor două partide l-au lăsat pe Daniel Nicolaș să-și întărească poziția în oraș, fără să-l deranjeze prea mult cu acțiuni de opoziție. De altfel, la ultimele alegeri locale, Daniel Nicolaș a câștigat primăria Odobești cu 93% din voturi, deoarece PNL a fost partener în USL iar PDL nu a avut candidat.

Georgel în dosarul Țigareta

Numele lui Georgel David a devenit cunoscut publicului în 1998, în legătură cu celebrul dosar de contrabandă „Țigareta“, dosar în care capul de afiș a fost colonelul SPP Gheorghe Truțulescu. Comisarii Gărzii Financiare au descoperit că în mai multe magazine din localități din Vrancea se comercializau țigări de contrabandă dintre loturile descoperite pe aeroportul Otopeni. Potrivit comercianților, pachetele de țigarete fuseseră achiziționate de la un angrosist local, respectiv Georgel David. Afaceristul a negat orice implicare în contrabandă, prezentând documente justificative de la un importator bucureștean.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-23

Mai multe imagini:
Încă o afacere dubioasă în fieful baronului Oprişan. Evazionist, furnizor favorit de alimente pentru Asistența socială
zoom
Încă o afacere dubioasă în fieful baronului Oprişan. Evazionist, furnizor favorit de alimente pentru Asistența socială
zoom
Încă o afacere dubioasă în fieful baronului Oprişan. Evazionist, furnizor favorit de alimente pentru Asistența socială
zoom

Încă o afacere dubioasă în fieful baronului Oprişan. Evazionist, furnizor favorit de alimente pentru Asistența socială
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray