2019-07-19 02:41

Încă un tun al lui Sebastian Ghiță, sub nasul lui Cioloș. Teamnet Internațional, firmă controlată de patronul RTV, va câștiga 7,5 milioane de euro din întreținerea computerelor unei agenții guvernamentale

 |  21:01
Încă un tun al lui Sebastian Ghiță, sub nasul lui Cioloș. Teamnet Internațional, firmă controlată de patronul RTV, va câștiga 7,5 milioane de euro din întreținerea computerelor unei agenții guvernamentale

Teamnet Internațional SA din Ploiești, una dintre firmele grupului Teamnet condus de Bogdan Padiu, un apropiat al deputatului PSD Sebastian Ghiță, va încasa aproape 7,5 milioane de euro pentru a se ocupa de întreținerea sistemului informatic al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Contractul se va derula de-a lungul a patru ani de la intrarea sa în vigoare și este finanțat prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR), Măsura de Asistență Tehnică. Achiziția presupune actualizarea permanent și mentenanța software-ului integrat al AFIR, în vederea implementării eficiente a PNDR 2014-2020. De altfel, actualul sistem informatic aflat în folosința AFIR a fost conceput și implementat tot de Teamnet Internațional. Teamnet Internațional este una dintre cele 51 de societăți comerciale ale căror conturi au fost puse sub sechestru de procurorii DNA, în urmă cu un an, ca măsură asiguratorie în dosarul de corupție în care este anchetat Sebastian Ghiță. Potrivit DNA, în ciuda modificărilor de acționariat și a declarațiilor oficiale, deputatul PSD a rămas omul din spatele grupului Teamnet.

Acordul cadru pentru servicii de mentenanță, extindere și dezvoltarea sistemului informatic al AFIR a fost adjudecat de Teamnet Internațional SA Ploiești din poziția de unic ofertant. Firma ploieșteană a fost singura care s-a arătat interesată de această licitație, deși valoarea prestației a fost estimată la 34.415.437,45 lei fără TVA. Prețul oferit de ploieșteni a fost de 33.614.391 lei la care se adaugă TVA, cu aproximativ 800 de mii de lei mai mic decât evaluarea din documentația de achiziție.

Prin caietul de sarcini s-a stabilit că acordul cadru se va derula în baza a patru contracte subsecvente, câte unul pentru fiecare an, cel mai mare având o valoare estimată de 11.108.619,08 lei, echivalentul a 2.510.308,93 Euro.  

SI-AFIR a fost înființat de firma lui Ghiță

La momentul demarării procedurii de achiziție, SI-AFIR funcționa așa cum a fost dezvoltat, implementat şi pus în funcţiune de Teamnet Internațional și se afla încă în perioada de garanție. Garanția asigură erorile și întreruperi ale codului sursă, probleme de funcționare și vulnerabilități privitoare la atacuri sau intruziuni în sistem. Reprezentanții Teamnet au fost familiarizați cu toate aspectele care țin de funcționarea SI-AFIR.

Acest lucru explică de ce alți operatori IT nu s-au arătat interesați de achiziție în ciuda valorii consistente a prestației și cu toate că Autoritatea Contractantă le-a oferit acces, potențialilor ofertanți, la toate funcționalitățile sistemului informatic integrat.

Având în vedere aceste aspecte, procedura organizată de AFIR ridică semne de întrebare în legătură respectarea principiilor care stau la baza atribuirii contractelor publice, respectiv promovarea concurenței între operatorii economici, garantarea tratamentului egal și nediscriminarea și transparența și asigurarea transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică.

Ce presupune acordul cadru pentru mentenanța sistemului informatic

AFIR a scos la licitație acordul cadru pentru asigurarea serviciilor de întreținere și dezvoltare a sistemului său informatic (SI-AFIR) la finalul anului trecut. Agenţia are în structură opt Centre Regionale pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR), fără personalitate juridică, care îşi au sediul în fiecare dintre regiunile de dezvoltare. La rândul lor, centrele regionale coordonează Oficiile Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) care funcționează în fiecare județ. La nivel judeţean există câte un Compartiment de Dezvoltare Rurala (CDR) care preia cererile de finanțare gestionate de Autoritatea de Management.

Conform caietului de sarcini, sistemul informatic integrat trebuie să asigure implementarea eficientă, la nivelul acestei structuri, a măsurilor de dezvoltare rurală, în conformitate cu procedurile AFIR și ale Autorității de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), legislația națională și comunitară, precum și cu recomandările CE privind gestionarea fondurilor pentru sectorul agricol.

O altă componentă a acordului cadru o reprezintă instruirea utilizatorilor SI AFIR, aproximativ 2.200 de persoane, funcționari din cadrul agenției centrale, de la nivelul celor 41 de oficii judeţene şi a celor opt centre regionale, angajaţii MADR de la nivel central şi judeţean, precum şi din cadrul organismelor cu funcții delegate. Pregătirea se va face, conform cerințelor AFIR și AM PNDR, în sesiuni de câte zece zile pentru grupe formate din aproximativ 20 de persoane.

Teamnet este deținută în acte de foștii colegi de școală ai deputatului PSD

Teamnet International SA a fost înfiinţată în 2001 de deputatul PSD şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, ca parte a grupului de firme Asesoft. Teamnet este un important furnizor de soluţii IT şi sisteme informatice pentru companii și instituții publice.

În prezent, conform datelor de la Oficiul Registrul Comerțului, firma este deținută de Fintech Investment Ltd. din Marea Britanie, reprezentată de Bogdan Padiu - 49,91%, TNI Stock Invest SRL - 2,57%, Radu Bogdan Nedelcu - 8,75%, Ion Ovidiu Traşcu -8,75%, Bogdan Padiu - 15,81%, George Mihail Stan - 8,75%, Bogdan Nicolae Cucoşel - 0,16%, Dumitru Marius Popa - 0,16%, Delia Roxana Albu - 0,16%, Ana Maria Doană - 0,16%, Laura Mihaela Jugănaru - 0,16%, Roxana Avramescu - 0,16%, Diana Vasile - 0,25%, Silviu Daniel Tătaru - 0,25%, Lucian Nănău - 2% şi Florin Hoinărescu - 2%.

O treime din acțiunile firmei sunt deținute de foști colegi de liceu, vechi prieteni ai lui Ghiță, respectiv, Bogdan Nedelcu, Bogdan Padiu și Ion Ovidiu Traşcu. Ei au preluat părțile sociale chiar de la deputatul PSD în 2012, când acesta a intrat în politică. Sebastian Ghiţă a anunţat în august 2012 că şi-a vândut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

O companie cu cârlig la banii statului

Firma apropiată de Sebastian Ghiță a obținut, de-a lungul timpului, numeroase contracte finanțate de la buget, cele mai importante fiind semnate cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, Ministerul Comunicațiilor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ministerul Agriculturii și Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM).

În primăvara anului 2015, așa cum a mai relatat PUTEREA, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a atribuit un contract de 12,67 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) pentru pentru modernizarea structurii hardware şi software a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 din Bucureşi şi Ilfov. Beneficiarii afacerii au fost Teamnet International SA, Teamnet Solutions International, S&T România, Quality Business Solutions (Dumitru-Octavian Nicolau), reuniți într-un consorțiu, singurul ofertant care care s-a înscris la licitație. O parte dintre lucrări au fost subcontractate unei alte firme din grupul Teamnet, Teamnet Project Management Solutions.

Teamnet, parte a circuitului infracțional construit de Sebastian Ghiță

Teamnet Internațional este una dintre cele 51 de societăți comerciale ale căror conturi au fost puse sub sechestru de procurorii DNA, în urmă cu un an, ca măsură asiguratorie în dosarul de corupție în care este anchetat Sebastian Ghiță. Potrivit DNA, în ciuda modificărilor de acționariat și a declarațiilor oficiale, deputatul PSD a rămas omul din spatele grupului Teamnet.

În dosarul pe care l-au deschis, anchetatorii susțin că Sebastian Ghiță s-a folosit de aceste societăți comerciale, încă de pe vremea când le deținea personal, pentru a rula fonduri realizate din acte de corupție sau pentru a disimula provenienţa unor bani. În perioada 2000 - 2015, parlamentarul ar fi obţinut nelegal importante sume pe care le-a introdus într-un circuit financiar bazat pe operațiuni economico-financiare fictive.

După ce erau plimbați prin acest circuit, banii erau depozitați în conturile societăţilor pe care Sebastian Ghiță le controla și erau folosiți în scop personal ori pentru a promova interesele unor grupuri politice sau economice. Astfel, se arată în documentele întocmite în cadrul cercetărilor, o parte din fondurile ilegale ar fi fost utilizate pentru a finanța campaniile electorale pentru parlamentarele din 2012 şi pentru alegerile prezidențialele din 2014. La scrutinul din toamna lui 2012, Sebastian Ghiță a fost ales deputat, din partea PSD, iar în 2014, Victor Ponta a candidat împotriva lui Klaus Iohannis, la șefia statului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-25

Mai multe imagini:
Încă un tun al lui Sebastian Ghiță, sub nasul lui Cioloș. Teamnet Internațional, firmă controlată de patronul RTV, va câștiga 7,5 milioane de euro din întreținerea computerelor unei agenții guvernamentale
zoom
Parerea ta...

NICU
26 Mai 2016

De ce vedeti doar tunuri atunci cand o firma romaneasca castiga o licitatie !!!!???? Nu am absolut niciun interes si nicio simpatie pentru Ghita......din contra. Este incredibil ce atitudine are presa romana despre firmele romanesti !!
DNA - L CE FACE ?
26 Mai 2016

Astea inseamna dosare penale la greu . Din cauza acestor softuri implementate prin firmele de mai sus nu functioneaza nimic la cele 2 agentii . Sa fie gasiti cei care au semnat pe acele licitatii si sa raspunda pentru tot .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray