2020-02-17 23:45

Închisoarea secretă a CIA din România avea nume de cod „Britelite”

 |  16:04
Închisoarea secretă a CIA din România avea nume de cod „Britelite”

Închisoareasecretă CIA din România, deschisă după 2003, avea numele de cod „Britelite” şiaici a fost adus, la un moment dat, Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierulatentatelor din 11 septembrie 2001, relatează Associated Press.

Patrudintre cei mai importanţi suspecţi de terorism capturaţi de Statele Unite aufost mutaţi în secret la Guantanamo în 2003, cu ani înainte să se afle, dupăcare au fost transferaţi din nou la închisori din străinătate, înainte cajustiţia americană să le ofere acces la avocaţi, potrivit AP.

Transferula permis SUA să interogheze deţinuţi CIA în închisorile secrete timp de încădoi ani, fără să le permită să discute cu avocaţi sau cu reprezentanţi ai organizaţiilorpentru drepturile omului sau să îşi conteste detenţia în tribunalele americane.Dacă ar mai fi rămas la închisoarea Guantanamo timp de încă trei luni, ar fiavut aceste drepturi.

"Afost doar un joc alba-neagra pentru a ascunde deţinuţii de tribunale", aexplicat Jonathan Hafetz, profesor de drept la Universitatea Seton Hall, care areprezentat mai mulţi deţinuţi, dar şi pe Mohammad Munaf.

Mutarealor de la Guantanamo subliniază cât de îngrijorată era administraţiapreşedintelui George W. Bush că instanţa supremă din SUA ar putea desecretizaprogramul de detenţie. De asemenea, arată cât de mult a insistat Guvernul SUAcă teroriştii trebuie ţinuţi în afara sistemului judiciar american.

Animai târziu, moştenirea programului complică în continuare eforturilepreşedintelui Barack Obama de a pune sub acuzare suspecţii de terorism aflaţiîn spatele atacurile din 11 septembrie 2001.

Sosireaşi plecarea grăbită de la Guantanamo au fost deduse de AP pe bazaînregistrărilor zborurilor şi a interviurilor cu actuali şi foşti oficialiamericani şi surse apropiate programului de detenţie al CIA.

Înzorii zilei din 24 septembrie 2003, un Boeing 737, fără inscripţii, a aterizatla Guantanamo. Cel puţin patru membri al-Qaida importanţi se aflau la bord: AbuZubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh şi Mustafa al-Hawsawi.

Binalshibhşi al-Hawsawi au contribuit la planificarea atacurilor din 11 septembrie 2001.Al-Nashiri a pus la punct atentatul din 2000, vizând USS Cole. Zubaydah s-aocupat cu actele de călătorie pentru membrii organizaţiei teroriste.

Ceipatru petrecuseră luniîn închisorile din străinătate, unde au fost supuşila unele dintre cele mai dure tehnici de interogare din istoria Statelor Unite.

Pânăla sfârşitul verii din 2003, CIA a ajuns la concluzia că bărbaţii au spus totce ştiau, dar avea nevoie de un loc unde să îi ţină, fără să mai desfăşoareinterogatorii prelungite.

Înplus, sistemul de închisori CIA din străinătate era în schimbare. O închisoaredin Thailanda, cunoscută drept Cat's Eye, fusese închisă în decembrie 2002, iarîn toamna anului 2003, agenţia americană de informaţii se pregătea să închidăcentrul de detenţie din Polonia şi să deschidă un altul în România. Jurnaliştiişi organizaţiile pentru drepturile omului începuseră să pună întrebări. Iar CIAtrebuia să îşi mute deţinuţii.

Bazanavală americană de la Guantanamo, din Cuba, apărut o alegere bună. Bushalesese primii şase suspecţi de terorism care urmau să compară în faţa tribunalelormilitare de acolo, iar o Curte de Apel federală decisese că deţinuţii nu potfolosi tribunalele din SUA pentru a-şi contesta detenţia.

IarCIA tocmai construiese o închisoarea nouă, Strawberry Fields, separată depenitenciarul principal de la Guantanamo. Spre deosebire de alte centre secretedin străinătate, la Strawberry Fields nu erau aplicate tehnici dure deinterogare, acesta fiind pur şi simplu un loc unde figurile importante dinspatele atentatelor din 11 septembrie 2001 erau deţinute până la proces.

Însă,la scurt timp după sosirea celor patru terorişti la Guantanamo, situaţia aînceput să se schimbe. În noiembrie, Curtea Supremă a decis să se pronunţeasupra dreptului deţinuţilor de la Guantanamo de a sesiza tribunalele americaneîn legătură cu legalitatea detenţiei lor.

Administraţiase temea că aceştia vor spune public la ce au fost supuşi în închisorilesecrete. Aşa că, în 27 martie 2004, un avion Gulfstram IV a decolat de laGuantanamo. Până în 28 iunie, când Curtea Supremă a decis că deţinuţii trebuiesă aibă acces la închisorile americane, Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, RamziBinalshibh şi Mustafa al-Hawsawi se aflau deja în străinătate.

Doiani mai târziu, WashingtonPost a dezvăluit existenţa programului, Bush a golit centrele secretede detenţie, iar 14 suspecţi de terorism au fost transferaţi la Guantanamo.Printre aceştia se numărau şi cei patru care mai fuseseră acolo, încheie AP.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine