2020-02-16 21:28

Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată | VEZI VIDEO

 |  16:46
Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată  | VEZI VIDEO

“Este uncaz unic în Româniaavând în vedere vârsta fragedă şi numărul victimelor înregistrate”, a declarat,ieri, procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şiCriminalistică din cadrul Parchetului depe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din cei 11 bebeluşi surprinşi deflăcări în salonul Secţiei de Terapie Intensivă, cinci şi-au pierdut viaţa pânăîn prezent, iar un al şaselea are din ce în ce mai puţine şanse de supravieţuire.

Procurorii au dat publicităţii primeleconcluzii ale anchetei derulate în cazul Maternitatea Giuleşti. Astfel,anchetatorii au anunţat că cercetările sunt încă departe de a fi finalizate, întrucâteste vorba despre un caz extrem e complex. Chiar şi cercetarea la faţa locului,care a fost extinsă pe nu mai puţin de patru zile, va fi finalizată oficialabia astăzi.

Tot Serviciul Omoruri lucrează la caz

Dosarul care a primit număr unic de parcheteste instrumentat de doi procurori din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şiCriminalistică, sub coordonarea directă a lui Marius Iacob, în cercetări fiind însăangrenat tot efectivul de la Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale dePoliţie a Municipiului Bucureşti. Anchetatorii au apelat chiar şi la serviciileInstitutului de Tehnologii Avansate care se află în subordinea ServiciuluiRomân de Informaţii, care urmează să realizeze un raport de expertiză tehnico-ştiinţificăinformatică, în baza percheziţiei informatice dispusă în cauză şi autorizată decătre instanţa de judecată.

De asemenea, procurorii au mai cerut sprijinulInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, al InspectoratuluiTeritorial de Muncă Bucureşti, al Autorităţii Naţionale de Reglementare îndomeniul Energiei, al Autorităţii Naţionale a Medicamentului şi DispozitivelorMedicale, şi al Institutului de Petrol şi Gaze de la Petroşani. Toate acesteinstituţii derulează în aceste momente cercetări paralele, ridică aparatură şiprobe din incinta Maternităţii Giuleşti, urmând ca, în scurt timp, rapoartelede expertiză să fie înaintate Parchetului. Mai mult, rapoarte ale Institutuluide Criminalistică urmează şi ele să ajungă la dosarul cauzei.

Responsabili atât din spital, cât şi din afara lui

Procurorul Marius Iacob a precizat că, înacest moment, s-a declanşat urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şivătămare corporală gravă din culpă, fiind identificate grave încălcări alenormelor şi atribuţiunilor de serviciu de către factori responsabili atât dininteriorul spitalului, cât şi din afara lui. Anchetatorii susţin că, în urmaaudierilor personalului medical şi a celui TESA a rezultat faptul că nimeni nua constatat improvizaţia survenită la cablul care alimenta cu electricitatesistemul de ventilaţie din incinta Salonului de Terapie Intensivă şi Anestezie.Atât electricianul, care a fost audiat şi care a dat o declaraţie scrisă, cât şireprezentanţii firmei care a montat aparatul de aer condiţionat şi care aefectuat ultima revizie a acestuia pe data de 20 iulie, au precizat că nu auconstatat respectiva improvizaţie. De altfel, pompierii au găsit firul dealimentare cu electricitate al aparatului dezizolat într-un punct, firele “plus”şi “minus” atingându-se între ele şi declanşând o scânteie care a provocatincendiul.

Anchetatorilor le e frică de fabricarea alibiurilor

Potrivit procurorilor, pe Salonul de TerapieIntensivă şi Anestezie, unde se aflau cei 11 bebeluşi, dintre care opt înincubatoare, se afla de serviciu o singură asistentă, însă pe întreaga secţieerau de serviciu în ziua respectivă opt persoane. Pe etajul al doilea, unde seaflă salonul morţii, era de serviciu o singură infirmieră. Anchetatorii au datpublicităţii imagini surprinse de una dintre cele opt camere de supravegheremontate în spital. Imaginile au fost extrase şi analizate cu ajutorul specialiştilorInstitutului pentru Tehnologii Avansate, iar anchetatorii au făcut o selecţie aacestor imagini, dând publicităţii doar acele imagini surprinse după momentuldeclanşării incendiului. “Am luat decizia să nu dăm publicităţii alte imaginidinaintea incendiului întrucât nu dorim să le dăm posibilitatea persoanelorsuspectate în această cauză de a-şi construi alibiuri”, a precizat procurorulMarius Iacob. Cu toate acestea, surse judiciare precizează că imaginilesurprind şi momentul în care asistenta medicală responsabilă pe salonulrespectiv a părăsit încăperea şi etajul, arătând că ea a blocat accesul însalon cu ajutorul cartelei magnetice pe care o avea asupra ei. La momentul încare incendiul a cuprins încăperea, iar martorii au încercat să intre în salon,a fost nevoie să se spargă uşa, ceea ce demonstrează că asistenta nu se afla lafaţa locului. Unele surse judiciare precizează chiar că există indicii potrivitcărora asistenta medicală în cauză părăsise salonul timp de aproximativ o oră,revenind odată cu sosirea pompierilor, după ora 18.43.

Declaraţii contradictorii date de asistente

Asistenta a fost audiată o singură dată de cătrepoliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei. Ea a declarat cănu a lipsit decât câteva minute, timp în care a mers la toaletă. De altfel,toate celo opt persoane care se aflau de serviciu în ziua respectivă pe Secţiade Terapie Intensivă au dat declaraţii în faţa anchetatorilor. Printre acestease află şi alte asistente, declaraţiile lor având şi câteva elementecontradictorii, au precizat anchetatorii. Până în prezent, la Poliţia Capitaleiau avut loc 25 de audieri, fiind chestionaţi atât reprezentanţii personaluluimedical de la Maternitatea Giuleşti, personalul auxiliar, părinţi ai copiilor,dar şi reprezentanţi ai firmei care au montat aparatura de ventilaţie înincinta spitalului. Anchetatorii au ridicat de la Ministerul Sănătăţii, dar şide la Maternitatea Giuleşti documente cum ar fi: regulamente medicale, ordineemise, hotărâri de guvern, fişe de post ale personalului angajat, pentru a sestabili cu exactitate atribuţiunile fiecăriei persoane aflate în serviciu înseara respectivă. Anchetatorii aşteaptă rezultatele mai multor expertize despecialitate care să lămurească, pe de oparte, modalitatea instalării aparaturii de ventilaţie în unitatea medicalărespectivă, modul în care s-au efectuat reviziile aparatelor de aer condiţionat,modul în care medicii şi personalul auxiliar al maternităţii şi-au îndeplinitatribuţiunilor de serviciu şi, pe de altă parte, cauza exactă a produceriiincendiului.

Un al cincilea bebeluş a murit. Starea celorlalţi este gravă

În urma incendiului, 11 bebeluşi, cu vârstacuprinsă între 2 şi 14 zile, au fost grav afectaţi, dintre care trei şi-aupierdut viaţa pe loc. Primele victime se aflau în stare clinică bună înainteaproducerii tragediei, motiv pentru care au fost scoşi din incubatoare, fiind puşiîn pătuţuri libere. Funinginea şi aerul extrem de ridicat din încăpere i-a ucispe loc. Un al patrulea bebeluş, aflat într-un incubator aprtopiat de sursa defoc, a murit câteva ore mai târziu la Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Ceilalţibebeluşi au suferit arsuri de până la 75 la sută din suprafaţa corpului. Uniiau fost foarte grav afectaţi, fapt ce a făcut ca ieri un al cincilea bebeluşi săînceteze, din păcate, şi el din viaţă. Starea unui al şaselea bebeluş estecritică la acest moment, medicii fiind extrem de rezervaţi cu privire la şanselelui de supravieţuire. Până în prezent, şi-au pierdut viaţa doi băieţei şi douăfetiţe, supravieţuitori fiind patru băieţi şi două fete. Printre aceştia se aflăşi două perechi de gemeni, au precizat anchetatorii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-09

Mai multe imagini:
Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată  | VEZI VIDEO
zoom
Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată  | VEZI VIDEO
zoom
Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată  | VEZI VIDEO
zoom

Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată  | VEZI VIDEO
zoom
Infernul de la Maternitatea Giuleşti, cel mai grav caz înregistrat vreodată  | VEZI VIDEO
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine