2019-10-23 15:52

Judecătorii nu-i recunosc Elenei Udrea statutul de REFUGIAT POLITIC în Costa Rica UPDATE

 |  11:46
Judecătorii nu-i recunosc Elenei Udrea statutul de REFUGIAT POLITIC în Costa Rica UPDATE

Avocatul Elenei Udrea a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

UPDATE: 

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autorităţile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic.

De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie.

Magistraţii au respins şi cererea apărătorului Elenei Udrea de amânare a termenului din acest dosar.

Rădulescu a precizat că acest statut, dobândit în 21 martie, este provizoriu şi devine definitiv după un an, dar că ambele au aceeaşi valoare şi conferă aceleaşi drepturi.

El a explicat că solicitarea acestui statut a fost făcută în baza Convenţiei ONU pentru refugiaţi din 1956, ratificată şi de România, potrivit News.ro.

" O protejeaza de eventuale cereri de extrădare. Este dreptul dumneai să beneficieze de dreptul la apărare, să aibă ultimul cuvânt. Am solicitat ca audierea să fie făcută prin mijloace tehnice la distanţă.", a menţionat avocatul Veronel Rădulescu, care a precizat că a şi solicitat audierea clientei sale prin mijloace tehnice la distanţă sau prin comisie rogatorie, conform Constituţiei şi legilor în vigoare, aceasta beneficiind de toate atributele dreptului la apărare.

De asemenea, Rădulescu a menţionat că a fost depus un document prin care Elena Udrea a solictat statului Costa Rica să îi spună în scris care sunt drepturle şi obligaţiile care decurg din statutul său de refugiat politic.

El a argumentat v "temerile Elenei Udrea că nu are un proces echitabil nu sunt doar ale domniei sale".

"Temerile cred că sunt justificate, dar dacă vă aminţiti, cred că decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost luată când a fost schimbat completul de judecată", a adăugat apărătorul Elenei Udrea.

Întrebat în legătură cu starea de sănătate a clientei sale, Rădulescu a răspuns că, dat fiind faptul că, spre deosebire de termenul precedent, Udrea nu a mai transmis documente medicale pentru a fi depuse la instanţă, înseamnă că starea acesteia este bună.

viewscnt

Înainte de pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului de şedinţă, în sala de judecată ar urma să fie audiaţi Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum şi omul de afaceri Adrian Gărdean, ultimul fiind martor-denunţător în dosar.

Elena Udrea se află în prezent în Costa Rica iar la termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-13Parerea ta...

ANONIM
13 Apr 2018

ERA DE ASTEPTAT KHURVELE SE DESCURCA SI IN CODRU
ANONIM
13 Apr 2018

Adica, domnia sa courveata arabeaasca se retrage in Costa Rica pt ca se prinsera ca a mitutit/influentat completul de judecata, ca urmare a schimbarii se deplasa in vederea activitatii de baza acum, asta actuala de a mitui/influenta ulterior pe cei din Costa Rica, ca sacul cu bani este la ea,! Acum o mulg astia, deci e provizorie si cand va deveni definitiva va mai urma o transa asa cum n-a dat ea la judecatorii din complet; cred ca faceau misti de ea cei din complete, ca se schimbau expre ca sa fie hirotoniti de duduiasa ca stiu asti tootul , insa misca la ordin, doar la ordin, asa e in multicolonia aceasta
BOOYAKA
13 Apr 2018

Acum e momentul ca Tudorel Toader aka Titi(lumina din lumina)sa bage o vizita de lucru in Costa Rica (nu mai mult de doua.hai, trei saptamani cu tot cu plaja) sa explice ministrului de Justitie de acolo (mason ca si el)ca Romania nu cere extradarea, ca nu stie ce e aia, vezi cazuri palpabile:avem fugitivi in Ungaria,Madagascar,Serbia ,Anglia si chiar in Costa Rica ,si nu ii cere nimeni,ce trebuia circ cu „refugiatul politic”,sa creada lumea ca e dictatura pesedista in Romania Democrata?!
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
13 Apr 2018

totul e un circ...grupul UDrea/Bica cara gentile cu bani pentru mafia lui Basescu isarescu Magureanu....nici nu merita prea multa atentie curveta,deoarece ea a fost doar o marioneta//tocmai de aceea a fost scoasa din tara si ascunsa ca sa nu vorbeasca despre mafiotii de aici la care le-a plimbat gentile cu spaga...cand a facut semnul cu degetul la nas imediat a avut un discurs despre "domnul Isarescu" ca e "bun de premier" dupa ce a cazut guvernul Boc-poc.....adica avertisment direct....ori la bal ori la spital,daca nu ma protejati va dau in primire...concluzie de 28de ani ne conduce o MARE MAFIE centrata in jurul securistilor DIE care-l includ si pe isarescu....au avut ei grija de complicii pe care i-au scos din tara vezi oMAR HAISSAM,MAZARE,uDREA,GHITA,DRAGNEA,VALCOV,PINALTI toti erau grupul mafiot DIE-SIE ...ce naiba chior sa fii si tot se vede din avion realitatea
ANTIMAFIA
13 Apr 2018

numai antimafia din italia ne mai scapa de acesti mafioti ordinari .psd alde udrea judecatori ccr cnair min de finante toti sunt pe mana cu mafia .verificati .ce inseamna sa nu dai interdictie sa paraseasca tara unui inculpat ?complicitate si favorizarea infractorului.dati numele judecatorilor si veti vedea cine sunt aparatorii mafiei.diicot doarme pe el.
ILIE DE LA SCULăRIE
13 Apr 2018

Care judecători ??? ăia acoperiți , ăia din binom , ăia care au semnat protocoale , ăia care înainte au fost procurori că ceilalți care ar fi în măsură să-și dea cu presupusul ,sau de bună credință nu apucă la posturile de sus.
CIOCIOLINA
14 Apr 2018

RIDE TIGANCA DE SECURISTI SI LEGILE JUSTITIEI NOASTRE . SA BASIT PE TOTI FOSTI COLABORATORI DIN INSTITUTI .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray