2019-09-22 08:58

Ingineria financiară prin care a fost falimentată BLUE AIR Transport Aerian SA și a fost „țepuit” FISCUL. Surpriză! Cine era șeful de la „Mari Contribuabili” în acea perioadă

 |  15:09
Ingineria financiară prin care a fost falimentată BLUE AIR Transport Aerian SA și a fost „țepuit” FISCUL. Surpriză! Cine era șeful de la „Mari Contribuabili” în acea perioadă

Încurcate sunt căile tranzacțiilor în România, dar parcă ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor cu operatorul aerian Blue Air depășește orice limită. PUTEREA a aflat cum, în 2013, sub ochii unei bănci și ai Fiscului, fondul de comerț a fost transferat, pe o sumă derizorie, între două companii controlate de același om, Gheorghe Răcaru.

În 2013, SC Blue Air Transport Aerian SA avea o cifră de afaceri anuală de circa 150 de milioane de euro, iar fondul de comerț era estimat undeva în jur de 50-60 de milioane de euro. Pe de altă parte însă, societatea înregistra restanțe substanțiale la plata obligațiilor către stat.

În ciuda acestei situații de fapt, în august 2013, ANAF, Direcția „Mari contribuabili”, condusă la acea vreme de Ionuț Mișa, fostul  ministru de Finanțe din cabinetul Tudose, a transmis către SC Blue Air - Transport Aerian SA adresa nr. 1308/12.08.2013 în care precizează că “nu este instituit sechestru asigurator pe fondul de comert” al companiei și își dă acordul pentru înstrăinarea fondului de comerț, dar „numai în măsură în care sumele de bani încasate ca preț vor fi virate în conturile bugetare aferente fiecărei creanțe datorată bugetului general consolidat în limita obligațiilor fiscale restanțe la data efectuării tranzacţiei”. Practic un cec în alb pentru delapidarea societății și plasarea „carcasei” în insolvență.

ANAF și-a dat deci acordul pentru vânzarea principalelor active ale Blue Air Transport Aerian SA către o societate nou înființată, Airline Manangement Solution (A.M.S.) SRL, pentru suma de, atenție!, doar 6.000.000 de lei, adică circa 1,5 milioane de euro, o valoare derizorie pentru fondul de comerț al companiei.

Tranzacția a fost de altfel efectuată prin intermediul BRD GSG SA, dar fără să existe vreun document justificativ în acest sens. Practic, BRD GSG SA acceptă să se facă plăți curente de 1,5 milioane de euro de la SC Blue Air-Transport Aerian SA, către nou înființata firmă A.M.S. SRL, deși ANAF avea de încasat de pe urmă insolvenței peste 22 de milioane de euro. Culmea, potrivit documentelor aflate în posesia noastră (vezi facsimil), suma de circa 1,5 milioane de euro a plecat  din contul de la BRD GSG SA al SC Blue Air-Transport Aerian SA, avându-l ca director pe Gheorghe Răcaru, în contul noii societăți, A.M.S. SRL, unde director era tot Gheorghe Răcaru.

Practic, Răcaru și-a plătit bani sieși prin intermediul a două firme pe care le controla, una dintre ele fiind împinsă astfel intenționat spre insolvență!

Mintea de pe urmă a lui MIȘA

Probabil realizând păcăleala, după nici două luni, pe 4 octombrie 2013, Mișa trimite către Inspecția Fiscală o adresă (nr. 74700/03.10.2013) în care menționează faptul că SC Blue Air Transport Aerian SA are restanțe la bugetul de stat de 64.906.558 lei, sume aflate în executare silită. Mai mult, Mișa menționează și o serie de sechestre și popriri instituite pe diverse bunuri ale societății, începând încă din 2011, evident mai puțin fondul de comerț pentru care tocmai ce încuvințase, în august 2013, înstrăinarea.

Mișa menționează și faptul că, în septembrie 2013, executorii fiscali au descoperit la SC Blue Air Transport Aerian SA o serie de grave nereguli, motiv pentru care și solicită o inspecție fiscală de urgență.

Printre nereguli, este menționată tocmai înstrăinarea fondului de comerț, pe care tot Mișa o încuviințase cu două luni mai înainte.

„Ultima balanță contabilă a fost încheiată la data de 30.04.2013. Neîncheierea balanțelor contabile aferente perioadei mai-septembrie 2013 a fost motivată de societate prin efectuarea unor tranzacții fără încheierea documentelor justificative. Astfel, societatea a înstrăinat bunuri mobile către SC Blue Air Airline Management Solution SRL (operațiune finalizată la data de 18.09.2013), fără a face dovada încasării contravalorii acestora”, se menționează negru pe alb în adresa semnată de Ionuț Mișa, la vremea aceea șeful Direcției „Mari contribuabili” din ANAF.

Mai mult, executorii au constatat că „societatea a încasat în perioada iulie-septembrie 2013 sume importante prin bănci pe care le-a utilizat pentru plata diverșilor furnizori (inclusive bănci), dar sumele plătite la bugetul de stat sunt sub nivelul sumelor declarate în lună. Astfel, numai prin BRD-GSG SA s-au efectuat plăți de: 4.213.462 euro; 26.672.704 euro; 13.874.774 dolari”.

Pe de altă parte, „balanța contabilă la data de 30.04.2013 și fișa contului 473 ‘Decontări din operațiuni în curs de clarificare’, prezintă un sold anormal de 46.921.523 lei, care ridică semen de întrebare privind legalitatea și corectitudinea înregistrărilor în acest cont”.

În urma acestor constatări de o gravitatea excepțională, concluzia lui Mișa, deși tardivă, este una fără dubiu: „În condițiile în care Blue Air Transport Aerian SA a înstrăinat activele (aeronave, licențe, softuri, echipamente informatice, echipamente de lucru, etc) fără de care nu-și mai poate desfășura activitatea de bază, intrarea în insolvență este doar o problemă de timp”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-15

Documente:Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
15 Feb 2018

dupa modul de operare astia sunt mafiotii gen Tender,Haissam,Cocos,Vantu,etcetera...care falimenteaza o firma si dupaia muta toata activitatea pe o noua firma...........Racaru nu a inventat el apa calda a preluat modelul de la altii Se cheama CAPITALISTII DE CUMETRIE.....care s-au nacut in decembrie 1989 in filmele lui Sergiu Nicolaescu intitulate "REVolutiA" si "DEMOCRATIA ORIGINALA" la care figuratia chiar moare impuscata la filmari....iar Brucan rade in hohote...ha ha ha stupid people Ce teapa a tras Racaru?22de milioane de euro?nici macar cat o spaga de-a lui Udrea (care a spulberat in doi ani 10miliarde de euro).....neinteresant Ca sa intelegi amploarea jafurilor de dupa 1989 ar trebui sa vezi prioritar tepele de peste un miliard de euro...gen Bancorex...ANRP...FLOTA..LOTERIA..HIDRO-energia-Buzaianu.....privatizarile pe un dolar.....etcetera Dupa ce le epuizezi pe astea poti sa treci la cele de peste 100de milioane de euro.....pe urma la cele de peste 10milioane Daca pierzi vremea cu toti prapaditii si plevusca risti sa scapi balenele grase.....exact asta facea PNA-ul lui Nastase,prindea doctorii care au luat 3portocale spaga de la pacienti in timp ce geamantanele de bani cash se plimbau la vedere prin vami
MEY CUCUVEA!
15 Feb 2018

Are logică ce spui și mulți dintre noi ȘTIM că AȘA ȘI A FOST, ȘI ESTE...dar atunci, nu-mi explic sub nicio formă cum mama dracului ții cu Kovesi? Că tot îi ții faldurile rochiei să nu fie tăvălite pe jos...MULȚI dintre cei enumerați de tine, au scăpat ca printre degete sau pentru puțin timp de o reală justiție venită cu o corectă și bine-venită EXECUTARE pentru sute de ani...așa, cum se dă în SUA și alte țări ”civilizate” care-și apără răul, ramul....și, nu merg ca BOLȘEVICII pe turnătorie, pentru că-s putori procurorii pentru a prinde un pește, dând drumul peștișorului de aur! Ei, unde-i logica cumetere?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray