2020-07-09 14:28

UPDATE. Insolvenţele Oţelul Galaţi şi Baumaister, două dintre firmele miliardarului, „aranjate” de magistraţii şpăgari

 |  21:01
UPDATE. Insolvenţele Oţelul Galaţi şi Baumaister, două dintre firmele miliardarului, „aranjate” de magistraţii şpăgari

Ionuţ Mureşan

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au percheziţionat, miercuri, locuinţa şi firmele omului de afaceri Dan Adamescu, al cărui nume apare în referatul cu propunere de arestare a celor patru judecători corupţi de la Tribunalul Bucureşti. În documentul citat, obţinut de PUTEREA, procurorii notează că Dan Adamescu a dat mită, printr-un intermediar, judecătorilor Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Ion Stanciu, pentru a obţine soluţii favorabile în dosarele pe care le avea pe rolul acestei instanţe: insolvenţa firmei de construcţii Baumaister şi a echipei de fotbal pe care o patrona, Oţelul Galaţi. De menţionat, Dan Adamescu este şi patronul firmei Astra Asigurări, precum şi al unui grup de presă. Un alt nume „greu” care apare în referat este şi cel al fostului deputat PSD Iosif Armaş, care l-a mituit pe judecătorul Mircea Moldovan cu carne de vită şi miel pentru a-l ajuta într-un dosar de insolvenţă.

UPDATE, joi ora 13.39 DNA precizează că omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru că le-ar fi dat judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, prin intermediari, mită de 15.000 de euro, respectiv 5.000 de euro.

Miliardarul le-a dat mită judecătorilor, pentru ca magistraţii să dea soluţii favorabile în dosarele privind insolvenţa unor firme ale sale. 

UPDATE, joi, ora 10.25 Omul de afaceri Dan Adamescu este audiat joi, la sediul DNA. El a fost citat de procurorii anticorupţie după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale, în dosarul în care patru judecători sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă.

Procurorii au descins, miercuri, atât la domiciliul din Bucureşti al omului de afaceri, cât şi la nouă sedii ale societăţilor comerciale controlate de Dan Adamescu. Potrivit DNA, în această cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a emis, în noaptea de marţi spre miercuri, mandate de arestare pe numele celor patru judecători corupţi. În referatul cu propunere de arestare preventivă apare numele omului de afaceri Dan Adamescu, care avea pe rolul Tribunalului un dosar de insolvenţă privind societatea SC Activ Construcţii Industriale SRL, fostă Baumaister Construcţii Civile SRL.

Câte 10.000 de euro, şpagă

„Borza Monica-Angela (n.n. – lichidator judiciar) a dat de înţeles că poate să ajute societatea, în sensul obţinerii unei hotărâri favorabile, prin înscrierea SC Baumaister SA în tabloul creanţelor ca şi creditor majoritar la Activ Construcţii Industriale, în schimbul unei sume de bani ce va trebui dată judecătorului Rovenţa Elena, despre care lichidatorul a afirmat că o cunoaşte foarte bine. După deschiderea procedurii de insolvenţă a SC Baumaister SA, Borza Monica-Angela a pretins  sume cuprinse între 20.000-40.000 de euro, pentru a continua procedura în favoarea debitoarei. Ca atare, în cursul lunii decembrie 2013, s-a remis numitei  Borza Monica-Angela o sumă cuprinsă între 20.000 – 30.000 de euro, pe care denunţătorul a obţinut-o de la A D G (n.n. – Adamescu Dan Grigore) şi A A, în urma informării acestora cu privire la solicitarea lichidatorului. Pentru a disimula provenienţa şi destinaţia ilicită a banilor, director economic în cadrul grupului de firme condus de A D G şi A A, a transferat suma într-un cont al avocatului, în baza unui contract de asistenţă juridică fictiv apoi suma de 100.000 lei, i-a înmânat-o numitei Borza Monica-Angela. Practicianul în insolvenţă a remis 10.000 euro judecătoarei Rovenţa Elena şi 10.000 de euro judecătorului Stanciu Ion, scopul urmărit fiind acela al pronunţării unor hotărâri favorabile”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă redactat de procurori.

FC Oţelul, băgat ilegal în insolvenţă

Acelaşi administrator judiciar, Monica-Angela Borza, a fost desemnată preferenţial de judecătorul Mircea Moldovan în dosarul privind insolvenţa SC FC Oţelul Galaţi SA, care a fost băgată în insolvenţă cu toate că era pe profit. „În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvenţă a SC FC Oţelul SA, în Dosarul nr. 23900/3/2013, în data de 02.09.2013 judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica-Angela că nu a lăsat la arhiva instanţei dosarul menţionat mai sus întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anului 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanşa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit. Ca atare, judecătorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului în insolvenţă să depună la dosar concluzii scrise, nu datate, ca şi cum ar fi fost la termen care să conţină aspecte de natură a susţine decizia de intrare în insolvenţă a societăţii menţionate. Borza Monica-Angela a întocmit concluziile respective, după care a depus concluzii scrise la dosar din care rezultă că bilanţul existent la dosarul menţionat a fost întocmit în mod eronat de către contabilii SC FC Oţelul SA”, se arată în referatul procurorilor.

Carne de miel pe post de mită

Alt nume care apare în referatul procurorilor, pentru că a dat mită pentru a-şi asigura o soluţie într-un dosar de insolvenţă, este cel al fostului deputat PSD Iosif Armaş. „Astfel, cu privire la Dosarul nr. 43077/3/2007, având ca obiect procedura de insolvenţă a SC Argirom International SA controlată de numitul Armaş Iosif, la data de 18.01.2013, Borza Monica-Angela i-a relatat judecătorului Moldovan Mircea că Armaş Iosif  a desfăşurat o serie de acţiuni contrare Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat administratorului judiciar că hotărârea AGA este lovită de nulitate şi a sfătuit-o pe Borza Monica-Angela să lanseze o invitaţie de participare adunării creditorilor pentru data de 22.01.2013, inclusiv lui Armaş Iosif. În contextul în care Borza Monica-Angela i-a comunicat numitului Armaş Iosif intenţia creditorilor înscrişi în Dosarul nr. 43077/3/2007 de a cere convocarea anticipată a acestora, anterior datei de 08.12.2012, acesta din urmă i-a transmis numitei Borza Monica-Angela că îi va remite un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel), solicitându-i ca jumătate să-i revină judecătorului Moldovan Mircea. La data de 13.12.2012, prin intermediul conducătorului autoturismului marca Renault Megane  aparţinând SC Argirom International SA, numitei Borza Monica-Angela la domiciliul acesteia în care se afla şi judecătorul Moldovan Mircea, i-au fost remise mai multe pachete, despre primirea şi consistenţa acestora Borza Monica-Angela comunicându-i numitului Armaş Iosif, în ziua următoare, dată la care i-a solicitat acestuia ca în ziua de 18.12.2012 să-i transmită o serie de documente necesare în Dosarul nr. 43077/3/2007”, arată procurorii în referat.

Avocatul lui Adamescu, mort la metrou

Avocatul care l-a reprezentat pe omul de afaceri Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, de 36 de ani, s-a sinucis luni, în staţia de metrou Universitate, chiar în ziua în care au fost chemaţi la DNA, cu mandate de aducere, cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti. George Dumitru a căzut în faţa unui tren, în jurul orei 14.45. El l-a reprezentant pe Dan Adamescu în mai multe procese, fiind specializat în dosarele comerciale. Anchetatorii vor analiza imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la metrou şi îi vor audia pe apropiaţii victimei pentru a stabili cu certitudine circumstanţele în care s-a produs incidentul. În dimineaţa zilei în care a murit avocatul, procurorii DNA au descins la domiciliile magistraţilor Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII civilă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-22



Parerea ta...

ASTIA,
22 Mai 2014

folosindu-se de banii lor - trebuiesc impuscati!!! Iar dupa...confiscate averile! Sa-mi spuna si mie TOTI care sunt in top-ul milionarilor (iata - si-a miliardarilor), de unde draq au facut atatia bani! Daca ar fi adoptate legi dure, crunte, in privinta fiscalitatii, cum e la americani - astia ar sta, nu mai la mititica...dar prosti si rai cum suntem - 'merge si-asa'!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz