2020-07-08 17:06

INSP îl contrazice pe TOLONTAN: „Nu există pericol de radiații în zona Muzeului de Geologie!”. Cum explică specialiștii datele din raport

 |  17:12
INSP îl contrazice pe TOLONTAN: „Nu există pericol de radiații în zona Muzeului de Geologie!”. Cum explică specialiștii datele din raport

Semnalările cu privire la riscurile pentru populaţie din cauza existenţei unor niveluri crescute de radioactivitate la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti nu sunt întemeiate, anunţă, marţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Precizarea vine după ce Gazeta Sporturilor a scris că un raport din 2016 arată că la Muzeul Naţional de Geologie, situat în apropierea Pieţei Victoriei, sunt radiaţii de 20 şi chiar de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, susţinând că documentul a fost ţinut secret şi că angajaţi ai muzeului au probleme grave de sănătate, posibil şi din cauza radiaţiilor, transmite News.ro.

Potrivit INSP, raportul la care se face referire în presă aduce informații cu privire la două tipuri şi niveluri reglementate de expunerea la radiaţii ionizante, cea profesională, pentru lucrătorii expuşi, şi cea a populaţiei.

Astfel, Raportul se referă la condiţiile de muncă din cadrul Muzeului Naţional de Geologie, fiind vorba de expunerea profesională la radiaţii ionizante în contextul măsurilor ce trebuie luate de angajator pentru minimizarea expunerii la astfel de radiaţii, nefiind un raport de sănătate publică.

"Conform legislaţiei României şi UE, nivelurile reglementate pentru expunerea profesională sunt de 20 mSv/an, de 20 de ori mai mari decât nivelul de expunere a populaţiei (1 mSv/an). În acest sens, desfăşurarea activităţilor care presupun lucrul în medii de radioctivitate crescută, poate avea loc doar cu autorizaţie din partea CNCAN, iar lucrătorii trebuie să fie monitorizaţi dozimetric. Conform rezultatelor Laboratorului de Dozimetrie Individuală din cadrul INSP, dozele individuale încasate de personalul monitorizat (opt persoane) se află sub limita de detecţie. Ca urmare, nu se poate afirma că există o legătură cauzală între desfăşurarea activităţii din cadrul instituţiei şi patologia semnalată", a precizat sursa citată.

„Nu sunt riscuri pentru POPULAȚIE!”

În ceea ce priveşte expunerea populaţiei, raportul evidenţiază faptul că valorile de fond măsurate în aer se înscriu în limitele normale ale radioactivităţii de fond din Bucureşti.

"Mai mult, luând în considerare caracteristicile expunerii, inclusiv pentru exponatele cu radioactivitate crescută faţă de nivelul de fond, respectiv, caracterul ocazional şi timpul limitat de staţionare în perimetrul sălilor muzeului nu sunt de natură a genera riscuri pentru populaţie. În concluzie, semnalările cu privire la riscurile pentru populaţia aflată în proximitatea Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti nu sunt întemeiate", mai spune conducerea Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Un raport din 2016 arată că la Muzeul Naţional de Geologie, situat în apropierea Pieţei Victoriei, sunt radiaţii de 20 şi chiar de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, scrie Gazeta Sporturilor, care afirmă că documentul a fost ţinut secret şi că angajaţi ai muzeului au probleme grave de sănătate, posibil şi din cauza radiaţiilor.

Citește și

UPDATE. Tolo.ro: La doi pași de Piața Victoriei, o bombă RADIOACTIVĂ la Muzeul de Geologie. În urma anchetei, autoritățile au închis muzeul pentru public


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz