2020-05-25 15:11

Inspectorul general al IGSU joacă alba-neagra cu balastierele ilegale din județul Giurgiu

 |  22:19
Inspectorul general al IGSU joacă alba-neagra cu balastierele ilegale din județul Giurgiu

Ca urmare a numeroselor sesizări privind funcționarea ilegală a unor balastiere din județul Giurgiu, aflate în sfera de influență a baronului Niculae Bădălău, PUTEREA a solicitat, în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, șefului Inspectoratul General pentru Situații de Urgentă (IGSU), Dan Paul Iamandi (FOTO), să precizeze dacă acestea dețin avizul la securitate la incendiu și ce măsuri se impun împotriva celor care le dețin ilegal.

Răspunsul șefului IGSU este unul incredibil, prin care demonstrează că legea se respectă facultativ, adică doar atunci când se produce un incendiu sau o catastrofă.

   

IGSU: „Nu s-a solicitat avizul, dar… nu constituie un pericol din punct de vedere al cerinței securitate la incendiu”

   

Practic, PUTEREA a solicitat  inspectorului general Dan Paul Iamandi să precizeze „dacă balastierele amplasate în localităţile giurgiuvene Bolintin Vale (sat Malu Spart-pe malul râului Agreş), Colibași, Comana, Bulbucata (pe malul râului Neajlov) și Iepurești (pe malul râului Neajlov) dețin avizului de securitate la incendiu pentru amplasare în parcelă emis de către I.G.S.U. și care vor fi măsurile legale pe care I.G.S.U. le va lua împotriva celor care deţin ilegal balastiere pe raza localitătilor mai sus menționate. „Vă informăm că avizul de securitate la incendiu pentru amplasarea în parcelă, se solicită de către autoritățile locale, prin certificatul de urbanism”, a fost răspunsul șefului IGSU invocând prevederi ale Legii nr.50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Regulamentului de urbanism aprobat cu HGR  nr.525/1996. Ca atare, autorizația de construire se eliberează pentru „lucrări de foraje și excavări necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, prospecțiunilor geologice, exploatărilor de cariere, balastiere, sonde de gaze și petrol, precum și alte exploatări de suprafată sau subterane”, iar „autorizaţiile de construire se emit de președinții consiliilor județene, de primarul general al municipiului București, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului București, ai orașelor și comunelor pentru executarea lucrărilor definite” mai sus. Totodată, articolul 24 al acestei legi privind amplasarea în interiorul parcelei stipulează că „Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă se respectă: a) distanțele minime obligatorii faţă de limitele laterale și posterioare ale parcelei, conform Codului civil; b) distanțele minime necesare intervențiilor în caz de incendiu, stabilite pe baza avizului unitătii teritoriale de pompieri”. Deși, legea este foarte clară, inspectorul general al IGSU precizează că „Până în acest moment, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlaşca” al județului Giurgiu nu s-au înregistrat cereri privind amplasarea în parcelă a balastierelor la care faceți referire în adresă”. Practic, geeneralul de brigadă Dan Paul Iamandi recunoaște că respectivele balastiere din județul Giurgiu funcţionează ilegal, adică fără avizul la securitate la incendiu, dar cu toate acestea totul este …legal. Mai mult, șeful IGSU ne-a transmis că „Totuși,considerăm că aceste amenajări nu constituie un pericol din punct de vedere al cerinței securitate la incendiu, având în vedere amplasarea lor și materialele procesate”. Ca atare, inspectorul general al IGSU ne-a comunicat că balastierele funcționează ilegal, dar nu este nicio problemă pentru instituția pe care încă o mai conduce. Incredibil, dar adevărat!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine