2020-02-28 19:45

INTERCEPTĂRI din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan. Expert: Răspunsul o să fie - Nu se constată vreun prejudiciu ca urmare a...

 |  07:23
INTERCEPTĂRI din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan. Expert: Răspunsul o să fie - Nu se constată vreun prejudiciu ca urmare a...

INTERCEPTĂRI din dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan. Experta Elena Muşuroiu îi spunea lui Liviu Macovei că în raportul pentru instanţă se va consemna că "nu se constată existenţa vreunui prejudiciu ca urmare a ... bla, bla, bla". Muşuroiu a ţinut să precizeze că va fi "o formularistică un picuţ cu vorbe mai elevate".

Tribunalul Bucureşti a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 30 de zile a expertelor contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu. Cele două sunt acuzate că au stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţii din dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan.

Procurorii DNA au precizat, în referatul în care au cerut arestarea preventivă a celor două experte, că din interceptări rezultă că Elena Valentina Muşuroiu a discutat cu Liviu Macovei, expert parte al inculpatului Valeriu Iacob, despre raportul de expertiză înainte ca acesta să îl semneze.

Raportul de expertiză a fost finalizat de Elena Valentina Muşuroiu în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2015, fiind trimis, prin şoferul acesteia, expertului desemnat Ileana Roxana Cernea.

Înainte de a-l trimite la Cluj-Napoca, Elena Valentina Muşuroiu i-ar fi cerut acordul lui Liviu Macovei să îi fie trimis documentul în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, pentru a-l semna.

"MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aţi reuşit să aruncaţi vreun ochi?

MACOVEI LIVIU: Da, doamnă, l-am citit.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Şi?

………………………

MACOVEI LIVIU: Da. Ă... văd că, nu ştiu, încă nu sunteţi cu problemele finalizate la... legat de prejudiciu, persoane responsabile şi cu celelalte.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aia, oricum, pers... persoanele responsabile nu, dar aici, la obiectivul... ziceţi la patru parcă e ăla, nu?

MACOVEI LIVIU: La cinci.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Cinci... staţi puţin...

MACOVEI LIVIU: La patru şi la cinci.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: La patru...

MACOVEI LIVIU: La patru «Să se stabilească în raport de documentele financiar-contabile dacă s-a produs un prejudiciu».

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da... staţi un pic, să ajung şi eu la el, că sunt în... ăă... «Să se stabilească în raport cu... dacă s-a produs...» aşa...

MACOVEI LIVIU: Patru este.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Păi, da. Da, da, da, da, da, da.

MACOVEI LIVIU: Deci, ăsta nu-i, nu e abordat. Şi la cinci «În ipoteza stabilirii unui prejudiciu, să se stabilească dacă persoanele responsabile din cadrul... au întreprins demersurile financiare pentru recuperarea...»

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Păi, nu. Aţi văzut... aţi văzut că la cinci, s-a...

MACOVEI LIVIU: La cinci.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Am trecut facturile de stornare care au fost evidenţiate.

MACOVEI LIVIU: Dar alea nu sunt legate... Da’ după părerea mea, acelea nu sunt legate de prejudiciu, ci sunt regla... legate de nişte situaţii comparative făcute de beneficiar cu constructorii...

……………………

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Având în vedere maniera în care au fost formulate obiec... răspunsurile la primele trei, da?

MACOVEI LIVIU: Da.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: În care rezultă că plăţile au fost făcute în baza documentelor justificative, da, ă... contracte, situaţii, facturi, procese-verbale de recepţie, da, cum sunt ele înşirate...

MACOVEI LIVIU: Da.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: ...nu, nu este vorba de un... un prejudiciu.

MACOVEI LIVIU: Bun, da' nu rezultă de nicăieri. Trebuia spus, cu subiect şi predicat, după părerea mea.

………………………………………..

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Aşa... Rezultă că în raport de documentele... aşa... nu se constată existenţa vreunui prejudiciu ca urmare a ... bla, bla, bla, bla, bla, bla. Deci, aici ăsta o să fie răspunsul.

MACOVEI LIVIU: Bun. Şi atunci...

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Că nu am prejudiciu.

MACOVEI LIVIU: Perfect.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Numai că îmi trebuie o for... o formularistică mai... un picuţ mai... aşa, mai cu vorbe mai elevate, să mi le găsesc un pic!

……………………………

MACOVEI LIVIU: ...dar înainte de a prezenta, spuneţi că «Aşa cum s-a spus, nu există niciun prejudiciu dar, totuşi, urmare punctajelor şi situaţiilor comparative, s-au făcut anumite corecţii şi s-au introdus facturi în roşu» Dar asta nu... nu înseamnă că sunt... vorbim de un prejudiciu şi...

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Prejudiciu, da.

MACOVEI LIVIU: ...recuperarea lui, da?

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da.

……………………………

MACOVEI LIVIU: Aşa. «Că sumele provenite din finanţarea prin contractul de împrumut subsidiar au fost rulate» şi zic eu că n-ar fi rău să spuneţi, după rulate, «Au fost rulate în mod legal», pentru că întrebarea aşa sună, dacă au fost rulate în mod legal.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da.

MACOVEI LIVIU: Nu?

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da, da, da, da, da! Am mâncat... am mai mâncat subiecte şi predicate. Da.

MACOVEI LIVIU: Nu. Păi, da' se întâmplă când suntem în febra redactării... da.

…………………………..

MACOVEI LIVIU: Aşa... A mers numai, cred, prin HG-ul şi nu ştiu ce şi eu, la un moment dat, am fost într-o derută pe tema asta.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Îhâm, îhâm.

MACOVEI LIVIU: Dar în toată această operaţiune, temeiul legal îl reprezintă acel contract.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Contract!

MACOVEI LIVIU: El, că e bun, că nu e bun, nu am eu treabă, eu sunt parte în contract, sunt în subordinea... deci, sunt unitate de implementare...

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Implementare, da, da, da, da!

MACOVEI LIVIU: Aşa, eu trebuia să mă subordonez.

MUŞUROIU ELENA VALENTINA: Da, da, aşa este.

MACOVEI LIVIU: Şi, ca atare, dacă ăla a scris acolo că trebuie aşa, aşa am făcut. Nu?", potrivit transcrierii interceptării, prezentate de procurori în referatul cu propunerea de arestare.

Potrivit anchetatorilor, în data de 7 ianuarie, Ileana Roxana Cernea (Pintilie), expertul desemnat de instanţă să realizeze expertiza financiar-contabilă în dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, discuta cu Elena Muşuroiu despre raport. Aceasta se interesa dacă raportul a fost finalizat, deoarece trebuia să îl depună la instanţă, în condiţiile în care în 4 decembrie 2014 fusese amendată de judecător pentru nerespectarea termenului fixat în vederea finalizării documentului, iar în 7 ianuarie, judecător i-a pus în vedere să predea raportul până la ora 15.30, pentru a nu se ajunge la alte sancţiuni procesuale.

Elena Muşuroiu i-a trimis atunci expertei Ileana Roxana Cernea, prin email, primul draft al raportului, cerându-i să-l citească pentru că: "Una e când mai vine cineva şi să…Ştii?". După ce l-a citit, Cernea şi-a exprimat admiraţia cu privire la modul în care a formulat Elena Muşuroiu răspunsurile la obiective: "Tu, sunt în continuare uimită de formulare, că pe mine asta mă…pe mine asta mă…Eu n-am ajuns nici pe departe la performanţa asta. Eu cu două liniuţe mi-am zis două idei, dar să le îmbrac…până să le îmbrac, doamne!".

Procurorii au stabilit că experta Ileana Roxana Cernea nu i-a trimis niciun raport Elenei Muşuroiu în legătură cu răspunsul la obiectivele expertizei şi nu a avut nicio contribuţie la redactarea raportului, deşi avea obligaţia de întocmire a documentului.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine