2020-07-11 12:10

Interzicerea exportului de buşteni, o frecţie durabilă la un picior de lemn

 |  17:51
Interzicerea exportului de buşteni, o frecţie durabilă la un picior de lemn

Săptămâna trecută, guvernaţii dar şi cei din opozie au trâmbiţat pe toate posturile ca o mare realizare faptul că s-a interzis exportul de buşteni pentru 10 ani.

Însă, în realitate, este doar rumeguş aruncat în ochii opiniei publice ca să mai atenueze scandalurile cu tăierile ilegale, transportul de buşteni şi exportul de masă lemnoasă din această perioadă de pandemie. De fapt, deputaţii au adoptat o legea inițiată de Liviu Dragnea, cu doar câteva zile înainte să fie încarcerat la Rahova, iar acum liberalii își asumă și ei paternitatea ei.

 

Se interzice exportul de buşteni, dar nu şi în Europa

 Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, ca for decizional, cu 316 voturi ''pentru'' şi o abţinere, un proiect de lege prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean. Dar, atenţie, în textul adoptat de deputaţi se precizează că "se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021”, iar „Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei". Adică, se poate exporta în continuare buşteni în statele Uniunii Europene, inclusiv în Austria care are la noi poate cel mai mare gater din Europa, adică firma Holzindustrie Schweighofer. Practic, nu mai poţi exporta buşteni în ţările extracomunitare cu care România avea relaţii foarte bune în ceea ce priveşte exportul de buşteni cum ar fi China, Egiptul sau Turcia.

„Un pas de furnică înainte

Deputatul USR Cornel Zainea a afirmat că acest proiect reprezintă "un pas de furnică înainte" şi o "frecţie durabilă la picior de lemn". În schimb, fostul premer Victor Ponta, în stilul său duplicitar, a afirmat că este în favoarea acestui proiect şi că îl înţelege pe premierul Ludovic Orban că nu are curajul să interzică exportul de buştean, întrucât a fost în situaţia acestuia. "De la 1 ianuarie nu s-a exportat nimic din afara UE, dar în Austria s-a exportat. (...) Eu îl înţeleg pe domnul Orban de ce nu are curaj să interzică exportul de buştean. Am fost în poziţia domnului Orban", a adăugat Ponta, menţionând că în mandatul său din 2015 a fost anchetat atunci când a luat măsuri de interzicere a exportului acestei mase lemnoase."Eu votez 'pentru'. (...) Sunt pentru ca să nu mai plece deloc buşteni din România", a menţionat Ponta.

Liberalii şi–au asumat şi ei paternitatea acestei legii prin intermediul liderului de grup, Florin Roman.”Proiectul lui Dragnea a fost plagiat sau furat de la PNL, acesta fiind depus încă din 2017, de subsemnatul și deputatul Corneliu Olar. Singura diferență este că noi propuneam interzicerea exportului de buștean pe 5 ani, iar plagiatorul Dragnea a dublat miza ca la poker! În timp ce proiectul PNL este ținut la sertar de 3 ani, proiectul Liviu Dragnea a fost promovat peste noapte de PSD. Cutuma parlamentară prevedea contopirea celor doua proiecte, dar nu este prima dată când PSD fura proiectele bune ale PNL” a scris Roman pe contul său de facebook,Trebuie precizat că acest proiect a fost inițiat de către: Budăi Marius-Constantin, Căruceru Aida-Cristina, Ciuhodaru Tudor, Dragnea Nicolae-Liviu, Drăghici Mircea-Gheorghe, Florea Oana-Consuela, Iordache Florin, Manole Petre-Florin, Mihălcescu Carmen-Ileana, Simonis Alfred – Robert, Steriu Valeriu-Andrei, Tudor Beatrice, Tuşa Adriana Diana.

O picătură într-un ocean

Aşadar, prin adoptarea acestei legii, impactul interzicerii exportului de bușteni în spațiul extra-comunitar e absolut nesemnificativ; pentru că legea vizează doar câteva zeci de mii de metri cubi. Adică, o picătură într-un ocean dacă ţinem cont că, anual, din pădurile României dispar circa 20 de milioane de metri cubi de masă lemnoasă, la care se mai adaugă cei aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat cu acte. Cât de legal au fost eliberate actele respective este o altă problemă pe care instituţiile statului ar trebui să o rezolve.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-27Parerea ta...

ANONYMOUS
29 Apr 2020

Huoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz