2020-01-26 16:03

Ioan Niculae, audiat în dosarul Romgaz, în care e acuzat că a prejudiciat statul cu 130 milioane euro

 |  11:53
Ioan Niculae, audiat în dosarul Romgaz, în care e acuzat că a prejudiciat statul cu 130 milioane euro

Omul de afaceri Ioan Niculae este audiat miercuri de DIICOT, el fiind chemat pentru explicaţii în dosarul în care este acuzat că ar fi prejudiciat statul român cu aproape 130 de milioane de euro. Ioan Niculae este suspectat că ar fi cumpărat cantităţi mari de gaze din rezervele Romgaz la preţuri subvenţionate, deşi companiile sale aveau datorii către buget.

Ancheta în dosarul Romgaz a început în 2012, în dosar fiind vizate aproape 40 de persoane, printre care şi foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.

Omul de afaceri Ioan Niculae a ajuns miercuri dimineaţa la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul Romgaz. Tot în această dimineață, a fost audiată anterior și fosta soție a acestuia, Domnița Niculae.

„La momentul respectiv, în 2009, dacă nu s-ar fi făcut această soluție legislativă, cred că multe conducte de gaze ar fi bubuit, probabil cu mulți morți. Întrebați la ANRE, să întrebați cât e consum de gaze are România față de producția zilnică”, a spus Ioan Niculae la intrarea în sediul DIICOT.

Omul de afaceri a mai precizat că în 24 de ani a fost omorâtă o industrie întreagă, „singura care rămăsese în picioare ca ramură industrială - industria de îngrășăminte chimice”.

 „Nicio treime din gazele pe care le producem astăzi nu le consumăm, pentru că între timp am tăiat fabricile, le-am vândut la fier vechi, 24 de ani a fost principalul sport național a fost tăierea fabricilor de la scrap și vânzarea prin toate portuile Constanță pe cale ferată, mai aveau puțin și exportau fier și pe avioane”, a afirmat Ioan Niculae.

Fiind întrebat dacă a pus în pericol siguranța statului prin cumpărarea gazelor din rezerva statului, acesta a spus că „dacă nu porneau consumatorii, era același punct critic cum este și astăzi”.

„Dacă nu porneau marii consumatori, în aprilie 2009, ajunsese presiunea pe conducte magistrale la peste 32 - 34 de bari, pericol iminent de explozie, ăsta a fost motivul pentru care ne-au chemat guvernanții să găsim o soluție ca să scoată o parte din cantitatea de gaze din conductă. Nu ne-au făcut statuie, ne-au facut dosar penal. În același timp am salvat zeci de mii de oameni pe care trebuie să îi trimitem în șomaj”, a menționat omul de afaceri.

„Au reușit anul trecut să dea o HG, ducând prețul la dublu la gaz intern. Gazul la pompa în Federația Rusă se vinde cu 160-170 de dolari și vorbim de prețul la gaze, iar noi am dat o hotărâre de guvern prin care îi cresc facilitatea la doi producători, Romgaz și OMV, să vândă la pompă cu 294 de dolari, printr-un act administrativ, nu printr-o liberalizare a pieței, în condițiile în care nu consumăm nicio treime din cantitatea de gaz”, a completat Ioan Niculae.

Afaceristul a mai spus că nu știe de unde vin acuzațiile, pe care le-a catalogat ca fiind absurde și aberante.

„Prețul la gaze a fost de fiecare dată cu profit de 300- 400%, azi e de 500- 600%, inclusiv ce plătește omul de rând. De ce s-a făcut această mascaradă și românii au cel mai mare preț la gaze din UE, printre cel mai mare la motorină și benzină, România fiind dotată și cu țiței și cu gaze”, a mai spus Ioan Niculae. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-06Parerea ta...

ZORRO
06 Aug 2014

Bai nene,nu sant fan IOAN NICOLAE ,sant prm-ist,dar cu ce i se intampla omului asta ,NU sant de acord!....adevarat a facut multe alte nereguli ,pentru care ar trebui sa plateasca ,dar pentru ca Guvernul i-a dat gaze ,la un pret mai mic ,ca sa mearga productia tarii de ingraseminte NU sant de acord sa plateasca!!!...a mentinut mii de locuri de munca ,si-a platit datoriile la stat !....este ,Doamne iarta=ma ,roman de-al nostru!....un pensionar....
BIBICU
06 Aug 2014

POLITICA Romaniei postcomuniste, conceputa in majoritatea cazurilor de impostori, semidocti, demagogi, expirati sau oportunisti precum si lipsa de CIVISM a poporului roman a facilitat adincirea fara margini a crizelor de COMPETENTA si MORALITATE implementate in procesul complex de administrare si dirijare a destinului natiunii (guvernare) ceea ce are consecinte deosebit de grave in toate domeniile vietii. ERORILE si ABUZURILE comise de toate administratiile si guvernele postcomuniste isi pun amprenta in mod dezastruos asupra evolutiei poporului roman care de 25 de ani se afla intr-un proces continuu de prabusire abisala. In anul 2014, in Romania, economia, partidele politice şi presa sunt controlate de cei cu interese economice puternice. Situaţia existenta, (declinul national), se poate schimba doar printr-o “MIŞCARE DE REFORMARE POLITICĂ". (Theodore Roosevelt rămâne memorabil în istoria mondiala pentru ca a reformat S.U.A. luptand cu succes împotriva oligarhilor si impostorilor din societatea politica a vremii). Numai consolidand instituţiile statului de drept si limitând puterea economică si politica a oligarhilor si impostorilor este posibilă schimbarea in bine a istoriei neamului si a dezvoltarii economice in interesul progresului general. Numai, DIMINUAREA SARACIEI, ELIMINAREA ANARHIEI (comportament discretionar fata de norme) SI LIMITAREA PUTERII OLIGARHILOR va face posibila, garantarea diferenţei de opinie şi va asigura "capacitate adevărului de a combate greşeala si minciuna" precum si eliminarea riscului de activare a oricarui tip de dictatura. Printre ELEMENTELE ESENTIALE pe care “românii progresisti” trebuie să le promovez iar Societatea Civila sa le sustina, ca factori de reusita, pentru asigurarea conditiilor firesti impuse de teza fundamentala a succesului social si anume "capacitatea adevărului de a combate greşeala si minciuna", in vederea asigurarii la nivel national a unei
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine