2019-10-23 21:14

Ioan Botiş, prins în corzi de soţia sa. Ministrul muncii va demisiona doar dacă ANI îi va proba incompatibilitatea

 |  17:08
Ioan Botiş, prins în corzi de soţia sa. Ministrul muncii va demisiona doar dacă ANI îi va proba incompatibilitatea

Agenţia Naţională deIntegritate s-a autosesizat în cazul ministrului muncii, Ioan Nelu Botiş, legatde faptul că o asociaţie care derulează proiecte cu finanţare Europeană o aredrept consilieră pe soţia demnitarului. Nelu Ioan Botiş a avut, ieri, o întrevederecu primul ministru Emil Boc, în cadrul căreia s-a discutat despre iminentademisie a ministrului muncii, în cazul în care Agenţia Naţională de Integritateva stabili incompatibilitatea afacerilor derulate de soţia lui Botiş cucalitatea soţului de membru al Guvernului.

Ancheta derulată deAgenţia Naţională de Integritate ar trebui să se finalizeze în mai puţin de o săptămână.In- spectorii de integritate verifică dacă în cazul ministrului muncii, IoanNelu Botiş, există un conflict de interese, după ce, la începutul acestei săptămâni,în presă a apărut informaţia că soţia sa este plătită din bani europeni, pentruun proiect avizat de o agenţie din subordinea Ministerului Muncii. Totodată, şiDepartamentul de Luptă Antifraudă s-a sesizat în acest caz.

Afaceride familie cu fonduri europene

Potrivitsite-ului ,Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa are sediul pe strada Cloşca nr. 3 dinBistriţa, adresă la care locuieşte şi ministrul Ioan Botiş. Asociaţia aparticipat, vineri, 15 aprilie, la Bursa locurilor de muncă, organizată deAJOFM Bistriţa, fiind reprezentată de Alina Căpraru, fosta şefă de cabinet adeputatului Ioan Nelu Botiş. Organizaţia implementează un proiect numit"Şansa la demnitate", finanţat de Uniunea Europeană, GuvernulRomâniei şi Fondul Social European POSDRU 2007-2013. Asociaţia are ladispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 delei bani de la bugetul naţional (circa 2 miliarde de lei vechi). Contribuţiabeneficiarului este de 44.000 de lei. Potrivit articolului 8 din Legea176/2010, scopul ANI este asigurarea integrităţii în exercitarea demnităţilorşi funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale, prin exercitareade responsabilităţi în evaluarea declaraţiilor de avere, a datelor şiinformaţiilor privind averea, precum şi a modificărilor patrimonialeintervenite, a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese potenţiale încare se pot afla persoanele pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnităţilorpublice. Astfel, ANI s-a sesizat din oficiu, ieri-dimineaţă,în baza articolului 12 al Legii 176/2010 privind integritatea în exercitareafuncţiilor şi demnităţilor publice, susţin surse oficiale.

Botiş nu consideră căeste un conflict de interese

IoanBotiş a declarat că i-a prezentat, ieri-dimineaţă, premierului Emil Boc cazulprivind fondurile europene accesate de către un ONG la care soţia sa esteconsilier şi că i-a spus că demisia sa este "inevitabilă" dacă ANI vaconstata că există un conflict de interese. "Am prezentat premierului îndetaliu acest caz şi i-am spus că demisia mea este inevitabilă dacă ANIconstată că în această situaţie există un conflict de interese", a spusministrul. El a precizat că şeful Guvernului i-a ascultatexplicaţiile şi că nu i-a solicitat să demisioneze din postul de ministru.Botiş a plecat de la Palatul Victoria, după ce a avut o discuţie de 30 minutecu premierul. Cu toate acestea, ministrul muncii a declarat anterior întrevederiicu Emil Boc, că aşteaptă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate în acest caz, dar că va avea o discuţie atâtcu premierul Emil Boc, cât şi cu colegii din partid.

Botişa declarat, în urmă cu două seri, că din punct de vedere juridic nuare nici o legătură cu ONG-ul care a primit fonduri europene şi la careconsilier de proiect este soţia sa. El menţionează că nu existăun conflict de interese, dar dacă va fi afectată imaginea PDL, demisionează."Eu personal nu primesc nici un ban. Soţia are statut de consilier acolope proiect. Primeşte bani pe acel proiect cu finanţare europeană. Soţia mea nueste beneficiar direct. Este vorba de o asociaţie care are acest contract.Soţia mea este plătită în calitate de consilier", a spus Botiş în directla postul Realitatea TV.

Colegii de partid facfront comun în jurul lui Nelu Ioan Botiş

Opoziţiacere demisia imediată a ministrului Ioan Botiş, în urma dezvăluirii acestorinformaţii. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a cerut vehement ca demisia să seproducă în cel mai scurt timp. Reacţia democrat-liberalilor nu a întârziat săapară.

Ioan Oltean: Nudiscut despre asta în Săptămâna patimilor

VicepreşedintelePDL Ioan Oltean a nu doreşte să vorbească în Săptămâna Patimilor despre situaţia"colegului şi prietenului său" Ioan Botiş şi a adăugat că acesta"e un om cu prea mult bun-simţ ca să aibă nevoie de sfaturi".Întrebat dacă este legal ce a făcut ministrul Botiş, liderul PDL a repetat:"Nu înţelegeţi că este Săptămâna Patimilor şi nu vreau să facpoliticăcu nimeni? Nici chiar cu voi?Domnul Botiş a făcut odeclaraţie, luaţi-o ca atare. (...) Să aveţi şi voi un Paşte fericit.Gândiţi-vă că aţi făcut destule păcate anul acesta", li s-a adresat Olteanziariştilor. Ioan Oltean este cel care l-a susţinut pe Botiş să ajungă în Guvern.Oltean şi Botişsunt colegi de filială, la PDL Bistriţa.

Raluca Turcan: Pontanu a reacţionat la fel în cazul Nicolescu

LiderulPDL Raluca Turcan a declarat că, în cazul ministrului muncii Ioan Botiş,trebuie aşteptat verdictul ANI şi că se poate vorbi de demisie dacă se constatăo încălcare a legii, în timp ce Sulfina Barbu spune că pentru ministru edificil să ştie cine sunt angajaţii în proiectele finanţate. “Nu, cred că artrebui să fie o comunicare intensă prin care să transmită (n.r. ministrul,n.r.) oamenilor că nu a existat o încălcare a legii, tocmai pentrua nurămâne târât pe tot viitorul carierei profesionale", a comentat vicepreşedintelePDL Raluca Turcan situaţia ministrului Botiş. Ea a ţinut să comentezesolicitarea liderului PSD Victor Ponta ca Botiş să demisioneze, afirmând căsocial-democratul nu aavut reacţie la fel de promptă când a fost vorba depreşedintele CJ Argeş, Nicolescu, "care s-a aflat într-o situaţie mult maigravă, dând 800.000 de euro din bani europeni unei firme a soţiei sale".

Sulfina Barbu:Instituţiile să-şi facă datoria

Larândul său, preşedintele organizaţiei de femei a PDL, SulfinaBarbu, asubliniat că trebuie aşteptat verdictul ANI.Întrebată dacă apreciază că, din punct de vedere moral, ministrul munciiare o problemă, democrat-liberala a spus: "Din moment ce nu este ordonatorprincipal de credite pe aceste fonduri, din moment ce e o autoritate dinsubordinea ministrului, ca ministru e foarte dificil să ştii exact câteproiecte sunt aprobate la nivel naţional şi cine sunt angajaţi în proiectelerespective". La remarca ziariştilor că angajată este chiar soţiaministrului, Sulfina Barbu a spus: "Înţeleg că dumneaei nu e nici cu funcţiede conducere, nici cu funcţie de decizie, e doar angajat într-un proiect. Haideţisă vedem ce spun instituţiile abilitate, pentru a putea judeca cum trebuie, nudupă presupuneri".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639243-10-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray