2020-01-29 04:46

Ion Stan, fost deputat PSD, condamnat la doi de închisoare. Şi Rovana Plumb apare în dosarul de corupţie

 |  15:05
Ion Stan, fost deputat PSD, condamnat la doi de închisoare. Şi Rovana Plumb apare în dosarul de corupţie

Fostul deputat PSD de Dambovita, Ion Stan, a fost condamnat ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, transmite ZIUANEWS. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată prin apel la completul de 5 judecători de la ICCJ. DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele lui Ion Stan în ianuarie 2012.

El ar fi cerut unui om de afaceri, denunțător, suma de 130.000 de lei, din care ar fi primit 75.000 de lei pentru a-l ajuta să obțină contracte pentru lucrări publice, cu primăriile din județ. Instanța a dispus miercuri și confiscarea sumei de 580.000 de lei. Ion Stan a demisionat din PSD în decembrie 2012, după ce plenul Camerei Deputaților a respins solicitarea DNA de ridicare a imunității.

Minuta judecătorilor

Condamnă pe inculpatul Stan Ion la: - 2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969), cu titlu de pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art.257 alin.1 Cod penal (1969) cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 şi art. 5 Cod penal; - 2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969), cu titlu de pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art.257 alin.1 Cod penal (1969) cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 şi art. 5 Cod penal; În baza art.33 alin.1 Cod penal(1969), art.34 alin.1 lit. b Cod penal (1969) şi art.35 alin. 2 Cod penal (1969) aplică inculpatului Stan Ion pedeapsa cea mai grea, respectiv de 2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969).

În baza art.71 alin. 2 Cod penal (1969) interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal (1969), cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art.19 din Legea nr.78/2000 confiscă în favoarea statului de la inculpatul Stan Ion sumele de 45.000 lei şi de 535.000 lei. Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr.334/P/2012 din 18 decembrie 2012 asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Stan Ion până la concurenţa sumei de 580.302 lei. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 25.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 25 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi 11 martie 2015.

Rovanei Plumb apare în dosarul de corupţie al deputatului Ion Stan

Numele ministrului Mediului, Rovana Plumb, este mentionat in stenogramele din dosarul deputatului Ion Stan, care se judeca astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de cel al sefului Consiliului Judetean Dambovita, AdrianTutuianu. Din discutii reiese ca denuntatorul deputatului, fost PSD de Dambovita , Sorin Dima, se plange lui Ion Stan ca nu a primit contractele promise.

Din dialogurile purtate în mediul ambiental în perioada octombrie-noiembrie 2012 între denunţătorul Dima Sorin şi inculpatul Stan Ion, reiese împrejurările în care Dima Sorin a contribuit cu sume de bani la campania pentru alegerile europarlamentare din iunie 2009, ca urmare a promisiunilor făcute de Stan Ion de a interveni pentru obţinerea unor contracte de către firmele denunţătorului.

"La data de 14 noiembrie, Ion Stan şi Sorin Dima s-au întâlnit din nou, în baza înţelegerii precedente, prilej cu care denunţătorul i-a comunicat că în urma calculelor făcute, el îi poate da suma de 90.000 de lei în luna noiembrie, iar suma de 40.000 de lei in luna decembrie, Ion Stan răspunzând că "e bine". Imediat denunţătorul i-a reamintit lui Ion Stan de promisiunea de a-l ajuta în privinţa contractului de la Perşinari, deputatul afirmând că deja a vorbit cu primarul. Întrucât discuţiile anterioare au vizat inclusive obţinerea unor noi contracte de lucrări construcţii, Sorin Dima i-a remintit şi de această problemă, iar Ion Stan a afirmat că trebuie să meargă împreună la Ţuţuianu (Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa) şi la Rovana (Rovana Plumb - ministrul Mediului), întrucât şi acesţia îi sunt datori. Precizăm că Adrian Ţuţuianu, prin funcţia deţinută, are atribuţii parţiale în direcţionarea fondurilor bugetare către localităţile din judeţ", se mai arată în referatul DNA.

Ion Stan: "Ţuţuianu şi Rovana au, mă... o datorie"

S-a stabilit că Sorin Dima îi va trimite lui Ion Stan, înceând cu ziua de vineri, 16 noiembrie, câte 15.000-20.000 de lei, prin intermediul şoferului ‘Florin'. Ion Stan s-a arătat de accord şi l-a contactat telephonic, în prezenţa denunţătorului, pe Florin, căruia i-a spus că începând de viner, trebuie să se vadă cu SORIN, potrivit DNA.

Sorin Dima: Mi-am făcut socotelile.

Ion Stan: Aşa?

Sorin Dima: Vă pot da 90.000 ron, adică 900 de milioane şi luna viitoare vreo 40.000. Nu pot mai mult.

Ion Stan: Da mă, e bine.

Sorin Dima: Eu dau 15.000 pe zi.

Ion Stan: Poftim?

Sorin Dima: Îi dau 15.000 pe zi, îmi dă telefon...

Ion Stan: Păi Florin o să-i spun să vorbească cu tine.

Sorin Dima: Deci mâine nu pot. Vineri pot...

Ion Stan: Da...

Sorin Dima: Deci vineri...

Ion Stan: De vineri începem.

Sorin Dima: Da.

Ion Stan: Îl sun...

Sorin Dima: Câte 15.000 pe zi.

Ion Stan: (formează un număr de telefon)

Sorin Dima: Oricum... portocale, nu am timp de portocale...

Ion Stan: Nu, ne ducem la un angro...

Sorin Dima: Da.

Ion Stan: Le face pe toate şi de acolo le duce...

Sorin Dima: Da nu mă uitaţi şi pe mine cu Perşinari-ul ăla.

Ion Stan: Nu te uit mă! Am vorbit deja cu primarul, să vedem ce facem şi cu baza sportivă.

Sorin Dima: Cu baza sportivă şi ce mai apare. Nu mă mai trimiteţi la Adrian.

Ion Stan: Trebuie să mergem amândoi că şi Ţuţuianu şi Rovana au...

Sorin Dima: Or fi având obligaţii.

Ion Stan: Au, mă... o datorie".

"Au beneficiat cu toţii"

"Sorin Dima: Domnu, preşedinte, ca un câine mă ţine ăla. Deci eu am vorbit cu el...Ştiţi foarte bine când a fost să aşa... m-aţi rugat băga-mi-aş... în ele de găleţi şi de ce am făcut atunci. M-aţi rugat o treabă, şi am zis că şi Ţuţuianu, că şi el a beneficiat de astea.

Ion Stan: Da, da, şi Rovana.

Sorin Dima: Au beneficiat cu toţii

Ion Stan: Da".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine