2019-09-22 13:54

ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, instigă la violență și comandă broșuri tabloide

 |  21:01
ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, instigă la violență și comandă broșuri tabloide

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a editat o broșură de propagandă care conține atacuri la adresa adversarilor și a contestatarilor ÎPS Ciprian, conducătorul eparhiei. Cărțulia a fost tipărită, așa cum scrie pe pagina de gardă, cu binecuvântarea ÎPS Ciprian, și are titlul „Feriți-vă de preoții și episcopii falși“. În cele douăzeci de pagini, sunt prezentați, cu text și fotografii de tip cancan, mai mulți preoți caterisiți, enoriași excomunicați, un jurnalist incomod și un afacerist buzoian, proprietar al unui cimitir privat. Prezentați drept dușmani ai Bisericii Ortodoxe, vina celor în cauză este că, de-a lungul vremii, au intrat în conflict cu mai marele Arhiepiscopiei și nu s-au supus necondiționat deciziilor sale, bune sau proaste. ÎPS Ciprian este recunoscut pentru ieșirile sale violente, necontrolate și pentru deciziile controversate. Considerând că turma pe care o păstorește îi datorează supunere oarbă, în multe din acțiunile sale, adoptă poziții de forță în loc să dea dovadă de toleranță și să accepte compromisuri care ar împăca ambele părți, mult mai potrivite spiritului creștin pe care îl propovăduiește.

Broșura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei este distribuită prin intermediul preoților din cele două județe. Cărțulia pare mai curând o răutate, un act de răzbunare gratuită, concepută de o persoană frustrată că nu le poate face mai mult rău opozanților. Împănat cu numeroase citate și exemple din Biblie, ca să dea impresia unui act de justiție inspirat și în acord cu Divinitatea, textul este o înșiruire de atacuri la persoană și acuzații dintre cele specifice materialelor mediocre de propagandă sau articolelor publicate în presa tabloidă.

Denigrarea opozanților ÎPS Ciprian

Materialul este structurat pe trei secțiuni, fiecare dintre ele dedicate câte unei grupări de adversari și o galerie foto cu imaginile celor vizați. Prima parte, cea mai cuprinzătoare, prezintă cazul unui preot caterisit din Focșani, Giorgică Vatră, și a grupului său de susținători alături de care a înființat o asociație religioasă, „Asociația Creștinilor Ortodocși ai Parohiei Sf. Andrei și Sf. Nectarie“. Celelalte două secțiuni, de dimensiuni mai reduse, sunt alocate „Mitropoliei Autonome după Vechiul Calendar «Episcop Gherasim», și unor afaceriști care au înființat un cimitir privat, la marginea Buzăului.

În broșură, fostul preot Giorgică Vatră, este portretizat drept un personaj orbit de „păcatele mândriei și ale lăcomiei“ care, în loc să se resemneze și să-și accepte soarta, a continuat să lupte pentru a-și recăpăta drepturile. Enoriașii săi sunt descriși ca o „grupare schismatică din Focșani, formată în jurul fostului preot Vatră Giorgică înregistrată în mod samavolnic (…) un real pericol spiritual-duhovnicesc pentru creștinii ortodocși neinformați, care pot fi înșelați de falși preoți și de instrumentele lor de manipulare“. Alături de el este prezentată și una dintre susținătoarele sale, Nela Panaite, excomunicată, care este  descrisă drept unul dintre cei mai mari inamici ai Arhiepiscopiei, „inițiatoarea tuturor răutăților petrecute în cadrul comunității creștine respective“.

„O acțiune infantilă“

Fostul preot privește atacurile din broșură ca pe o altă șicană la care este supus de arhiepiscop, un act copilăresc care nu-i poate face mai mult rău decât a pătimit până acum: „Mi se pare o acțiune infantilă, o continuare a declarațiilor mai vechi ale arhiepiscopului prin care îi îndemna pe ceilalți preoți la violență împotriva mea. Nu am luat încă o decizie și nu am vorbit cu ceilalți, însă înclin să nu mă îndrept împotriva domniei sale și a Arhiepiscopiei cu un proces în instanță. Voi lăsa să treacă timpul să se scurgă și să cearnă de partea cui este dreptatea deoarece nu doresc să prelungesc un scandal care nu-și are rostul în sânul Bisericii. Chiar dacă am fost depus, mă consider încă un membru al Bisericii Ortodoxe Române și nu am luat în calcul părăsirea ei. Nu sunt și nici nu vreau să fiu membru al vreunei biserici paralele“, ne-a declarat Giorgică Vatră.

Scandalul generat de impulsivitatea și autoritarismul ÎPS Ciprian

Cazul de la Focșani a izbucnit în urmă cu doi ani, când ÎPS Ciprian a decis să-l mute pe Giorgică Vatră din parohia „Sf. Andrei“ și să aducă în locul lui un alt paroh. Decizia li s-a părut nedreaptă credincioșilor deoarece biserica cu hramul „Sf. Andrei“ a fost construită de ei, din fonduri proprii, fără contribuția Arhiepiscopiei. În loc să dea dovadă de înțelepciune și să medieze o soluție de compromis, Ciprian a excomunicat pe trei dintre apărătorii preotului, iar altor opt le-a interzis Sfânta Împărtășanie. Măsura, extrem de dură, n-a mai fost luată în BOR de sute de ani, fiind specifică Evului Mediu. El a dus represaliile și mai departe, înlăturându-l pe Giorgică Vatră din rândurile clerului, declarându-l vinovat pentru dezordinile produse.

Preotul și enoriașii alungați din BOR au înființat Asociația Creștinilor Ortodocși ai Parohiei Sf. Andrei și Sf. Nectarie“, în numele căreia s-au adresat instanței, cerând să li se permită să-și desfășoare activitatea religioasă în biserica pe care au construit-o. Acest lucru a iritat și mai mult conducerea Arhiepiscopiei.

În urmă cu o lună, ÎPS Ciprian a fost înregistrat în timpul unei întâlniri, în vreme ce-i instiga parohii focșăneni la violență împotriva fostului coleg: „Daţi-l de cruce (pe Giorgică Vatră – n.r.), trântiţi-l de perete. Ca să se înveţe minte escrocul, ticălosul, debilul. A mâncat pâine din sfatul Bisericii atâţia ani de zile iar acum vrea să inducă în eroare, în continuare... Trebuia să-l trântiţi cu capul, de-o bordură“, a tunat Ciprian, aflând că preotul Vatră a fost chemat în cimitir să sfințească mormintele enoriașilor.

Biserica paralelă

A doua secțiune a broșurii este alocată bisericii paralele „Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar «Episcop Gherasim»“, o asociație formată din preoți caterisiți, condusă de Gherasim Bratu, care nu este recunoscută canonic de Biserica Ortodoxă. În privința acestei inițiative schismatice acuzațiile sunt mai decente. Este preluat un articol de pe site-ul Patriarhiei, în care „Sfântul Sinod recomandă credincioșilor ortodocși să nu se lase înșelați de afirmațiile reprezentanţilor acestei asociații, când aceștia le propun participarea la slujbele lor religioase (cultice sau liturgice), deoarece această grupare nu este canonică şi nici nu are dreptul legal de-a oficia slujbe religioase pe teritoriul României“.

Cimitirul privat și conflictul cu doi afaceriști buzoieni

Textul referitor la „Mitropolia Autonomă” nu face decât să asigure trecerea către a treia parte, repartizată unor afaceriști care au amenajat, la periferia orașului Buzău, un cimitir privat pe care a refuzat să-l pună gratuit la dispoziția Arhiepiscopiei. Adriana Bâgiu și Nicu Dinu au amenajat cimitirul privat în 2011, investind, potrivit propriilor declarații, în jur de un milion de euro. În material cei doi afaceriști sunt acuzați de lăcomie și orgoliu, deoarece au refuzat să se supună condițiilor impuse de BOR: „Din lăcomie și orgoliu, aceștia au respins propunerea Centrului Eparhial de a oferi canonicitate cimitirului lor privat și, fără să țină seama de rânduielile Bisericii Ortodoxe, intenționează, cu bună știință, să-i înșele pe credincioșii buzoieni“.

Rânduielile BOR la care se face referire sunt relativ recente, din 2012, și sunt cuprinse într-o hotărâre a Sfântului Sinod care interzice investitorilor privați să amenajeze cimitire. Biserica pretinde ca înhumările şi reînhumările să se facă doar în spațiile aflate în proprietatea primăriilor și ale bisericilor. Decizia lovește în special în cimitirele private care existau la data emiterii sale, ale căror proprietari sunt obligați să le cedeze Bisericii sau să le închidă. Puși în fața acestor alternative, investitorii privați, inclusiv cei de la Buzău, au preferat să-și continue afacerile cu sprijinul bisericii paralele, apelând la reprezentanții acesteia pentru a oficia slujbele de înmormântare.

„Dușmanii Bisericii”

Sub pretextul grijii față de credincioși, prin această broșură, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei își transferă conflictele personale pe terenul propagandei și manipulării. Este o acțiune ofensivă menită nu doar să lovească în adversari ci să atragă de partea sa noi partizani pe care să-i asmută împotriva contestatarilor și a celor pe care îi consideră drept o amenințare. Cei care îndrăznesc să iasă din cuvântul ierarhului sunt catalogați, automat, „dușmani ai Bisericii”.

O asemenea soluție care nu este nici pe departe în spiritul și conformă cu rânduielile Bisericii, nu va duce la detensionarea situației în Arhiepiscopia păstorită de Ciprian. Dimpotrivă, ea va contribui la escaladarea conflictelor și a îndepărtării credincioșilor de Biserică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-19

Mai multe imagini:
ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, instigă la violență și comandă broșuri tabloide
zoom
ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, instigă la violență și comandă broșuri tabloide
zoom
ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, instigă la violență și comandă broșuri tabloide
zoom





Parerea ta...

NESTIUTORUL
21 Iul 2016

Domnule Mironescu stiti pre bine ca incercati sa aparati spaga si nepotismul din acordarea parohiilor in jud Buzau nu incercati cu vrajeli sa convingetzi lume a ca saracul preot nu are veniti la Hristos si Biserica chiar daca I sa luat parohia si I sa dat unii a care a dat bani Mai multi Iar despre implicarea protopopiatelor in vinzarea de locuri de veci si aparent nerespectarea normelor Bisericii a unui cimitir privacy sa va fie rusine suntetzi chemati sa slujiti iar nu sa va bateti capul al cui e cimitirul unde e ingropat amaritul care a murit si a platit toata viatza apartenentza la Biserica Nu Mai suciti adevarul ca nu va sta bine Spuneti o rugaciune ca poate va Trece!!!!!!
NESTIUTORUL
21 Iul 2016

Domnule Mironescu stiti pre bine ca incercati sa aparati spaga si nepotismul din acordarea parohiilor in jud Buzau nu incercati cu vrajeli sa convingetzi lume a ca saracul preot nu are veniti la Hristos si Biserica chiar daca I sa luat parohia si I sa dat unii a care a dat bani Mai multi Iar despre implicarea protopopiatelor in vinzarea de locuri de veci si aparent nerespectarea normelor Bisericii a unui cimitir privacy sa va fie rusine suntetzi chemati sa slujiti iar nu sa va bateti capul al cui e cimitirul unde e ingropat amaritul care a murit si a platit toata viatza apartenentza la Biserica Nu Mai suciti adevarul ca nu va sta bine Spuneti o rugaciune ca poate va Trece!!!!!!
ANONIMUS
17 Noi 2016

Articol al prietenilor lui Vatra ereticul. Oricand este primit inapoi daca se pocaieste. Nu a vrut sa renunte la afacerile de pe langa biserica si vazand ca este caterisit pentru neascultare si instigare la dezbinare, a vrut sa plece cu tot cu lacasul de cult la biserica paralela. A plecat insa ... fara. Rusine autorului!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray