2020-08-10 12:06

IT-istul lui Hipocrate. Ce firmă face milioane de euro din administrarea sistemelor software pentru spitale

 |  21:01
IT-istul lui Hipocrate. Ce firmă face milioane de euro din administrarea sistemelor software pentru spitale

Romanian Soft Company SRL, societate comercială înființată de fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, va încasa în jur de 180.000 de euro pentru a asigura întreținerea sistemului informatic la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni“. Contractul a fost atribuit prin negociere cu un singur ofertant și se va derula pe o perioadă de un an și jumătate și este doar unul dintre cele 13 contracte de acest fel pe care Romanian Soft Company SRL le-a încheiat cu spitalele din țară, începând cu prima lună a anului și de pe urma cărora va încasa, în total, în jur de 863 de mii de euro (TVA inclus). Romanian Soft Company SRL este administrată de Octavian Raul Berdilă, fratele lui Horia Berdilă, un evasionist celebru în domeniul IT. Sebastian Vlădescu s-a retras aparent din firmă în 2005, lăsându-o în locul său pe fosta soție, Carmen Vlădescu. La rându-i, aceasta și-a cesionat acțiunile în 2015, unei alte societăți comerciale, Genius IT Solutions SRL, în spatele căreia se spune că s-ar afla deputatul Radu Popa (PPDD, PSD), fostul consilier al lui Victor Ponta.

Romanian Soft Company (RSC) SRL, care a obținut contractul pentru asigurarea serviciilor de mentenanță și întreținere a sistemului informatic implementat la Spitalul Bagdasar Arseni, a fost înființată în anul 2000. Firma i-a avut ca fondatori pe Sebastian Vlădescu (30%), Ionel Manole (30%) și Alin Alexandru Alexandrescu (40%).

După preluarea guvernării, în 2005, de către Călin Popescu Tăriceanu și PNL, când Sebastian Vlădescu a devenit ministru de Finanțe, RSC a cunoscut succesul în afaceri, specializându-se în implementarea sistemelor informatice pentru unitățile medicale. Aparent, nu se poate dovedi traficul de influență. Vlădescu se retrăsese din acționariat, iar în 2004 divorțase de Carmen Vlădescu, care i-a luat locul în firmă.

Cert e că, începând din anul respectiv (2005), aproape toate spitalele din țară au achiziționat de la Romanian Soft Company SRL sistemul informatic medical Hipocrate, al cărui scop a fost să integreze și să interconecteze toate informațiile despre activitățile medicale derulate în cadrul instituțiilor respective. Iar acesta a fost doar începutul, deoarece tot aceiași firmă s-a ocupat, ulterior, și de asigurarea serviciilor de întreținere și mentenanță.

Aproape un milion de euro în șase luni

De la începutul acestui an și până la data redactării articolului, Romanian Soft Company SRL a încheiat nu mai puțin de 14 contracte cu unități medicale din întreaga țară, pentru asigurarea serviciilor de mentenanță pentru sisteme informaționale de tip Hipocrate. Durata prestațiilor se întinde pe perioade cuprinse între câteva luni și doi ani iar sumele negociate sunt cuprinse între câteva zeci de mii de lei până la câteva sute de mii.  În total, Romanian Soft Company SRL va încasa, doar din cele 13 contracte încheiate până acum, suma de 3.236.204 lei la care se adaugă TVA (3.883.444,8 lei). O performanță notabilă, pentru primul semestru al acestui an, având în vedere că în 2015, compania a încheiat  un număr de „doar“ 20 de angajamente. 

În mai toate cazurile, reprezentanții compartimentelor de achiziții publice au ales ca procedură de atribuire negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, cu un singur ofertant. Motivul invocat de către toate autoritățile contractante a fost de fiecare dată același.   Serviciile nu pot fi furnizate decât de un anumit operator economic, Romanian Soft Company SRL, care deține drepturile de exclusivitate asupra implementării și exploatării sistemului Hipocrate.

Printre beneficiari se numără Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova  sau Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan.

Întreținerea lui Hipocrate la Bagdasar Arseni costă zece mii de euro pe lună

Procedura pentru achiziția unor servicii de mentenanță software specifice acestui proiect de informatizare pe o perioadă a fost inițiată de conducerea Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, în luna mai a acestui an. Prețul prestației a fost negociat la 682.200 lei, sumă care după adăugarea TVA se ridică la 818.640 de lei, aproximativ 180.000 de euro. Astfel, vreme de un an și jumătate, Romanian Soft Company SRL va încasa de la Bagdasar Arseni suma de 10.000 de euro pe lună, indiferent dacă sistemul informatic va avea sau nu nevoie de intervenția specialiștilor săi.

Scandalul Isis.net

Încă de la început numele Romanian Soft Company SRL a fost implicată în numeroase scandaluri, legate de afacerile sale. În 2005, compania a fost acuzată public de Dragoș Rișcanu, patronul Omnis Group SRL, altă firmă din domeniul IT, că i-a furat o parte din codul sursă al programului informatic „Isis.net“, pe care l-ar fi folosit pentru dezvoltarea softurilor de informatizare a spitalelor. El a acuzat că doi foști angajați de-ai săi, care avuseseră acces nelimitat la codurile-sursă invocate, au fost angajați la Romanian Soft Company și au realizat softurile. Patronul Omnis a reclamat un prejudiciu de aproximativ 7,2 milioane de euro.

O expertiză a Oficiului Român al Drepturilor de Autor (ORDA) a constatat pirateria software pusă în seama RSC, dar acest lucru n-a folosit la nimic. Deși au fost formulate mai multe plângeri penale, dosarele au fost închise, fără excepție, cu NUP.

Scandalul de șantaj alexandrescu - Medlife

Unul dintre fondatorii firmei, Alin Alexandru Alexandrescu,  care s-a retras în 2002, a fost arestat câțiva ani mai târziu, în 2011, pentru șantaj, într-un dosar în care a fost implicată conducerea lanțului de clinici Medlife. Alexandrescu, care se ocupa de administrarea sistemelor IT ale Medlife, a furat bazele de date cu clienții și a cerut bani ca să nu le facă publice.

Administratorul RSC, fratele unui evazionist din Top 300

În prezent, administratorul Romanian Soft Company este Raoul Ovidiu Berdilă, fratele lui Horațiu Berdilă, fost CEO la Societatea Naţională a Lignitului și administrator la Romsys SRL, fost unul dintre  cei mai importanți jucători de pe piaţa IT.

Romsys care este deţinut de New Frontier Holding din Austria a intrat în insolvenţă la finele lui martie anul acesta. Numele companiei a fost menţionat, în februarie 2015 într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 30 milioane de euro.

În același dosar, Bruno Horațiu Berdilă a fost arestat, fiind acuzat că „în perioada 2011-2012, în calitate de administrator de drept al SC Romsys SRL, a înregistrat, în documentele financiar-contabile și în documentele justificative fiscale, operațiuni nereale, de achiziții de bunuri (soluții IT, consultanță pentru securizarea sistemelor informatice și licențe informatice) de pe teritoriul național, de la societăți comerciale de tip fantomă, controlate tot de el, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA-ului“.

Imediat după declanșarea anchetei, Horațiu Berdilă a demisionat de la conducerea Romsys SRL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-31

Mai multe imagini:
IT-istul lui Hipocrate. Ce firmă face milioane de euro din administrarea sistemelor software pentru spitale
zoom
IT-istul lui Hipocrate. Ce firmă face milioane de euro din administrarea sistemelor software pentru spitale
zoom
IT-istul lui Hipocrate. Ce firmă face milioane de euro din administrarea sistemelor software pentru spitale
zoom

IT-istul lui Hipocrate. Ce firmă face milioane de euro din administrarea sistemelor software pentru spitale
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz