Practic, cam din 2016, secția de handbal a CSM București a devenit un sac fără fund, iar antrenorii au fost schimbați mai ceva decât șosetele. Însă, fiecare antrenor a plecat cu buzunarele pline, adică cu banii la zi până la finele contractului, care,de regulă era parafate pentru doi ani. Astfel, în 30 de luni, CSM București a plătit peste 800.000 de euro pentru salariile a, nici mai mult, nici mai puțin, de 10 antrenori principali și șapte antrenori secunzi la cele două echipe de handbal. În același timp, cam același ritm al schimbărilor a vizat și jucătorii și jucătoarele. Adică, enorm de mulți bani, fără ca cineva din Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București să-i tragă la răspundere.
30 de luni = 4 antrenori principali la băieţi = 440.000 de euro
Din 2016 și până în prezent,adică circa de 30 de luni, echipa de handbal masculin a avut patru antrenori principali - Zvonko Shundovski, Pablo Campos Sunen, Vlad Caba și Paulo Pererira, dar și cinci antrenori secunzi şi cu portarii. Numai în ultimele zece luni, echipa de handbal masculin a avut trei antrenori principali, iar echipa s-a clasat pe locul patru în campionat. Practic, în cele 30 de luni, CSM București a achitat salarii pentru antrenori la echipa de handbal seniori în sumă totală de circa 440.000 de euro, ceea ce înseamnă vreo 14.500 de euro pe lună. Însă, atenție, la această sumă de 440.000 de euro se mai adaugă salariile plătite antrenorilor dați afară până la finalul contractului plus banii pentru cazare, transport și masă.
Doi ani și jumătate=375.000 de euro= 6 antrenori principali la fete
Echipa feminină a handbal CSM București a avut, din 2016 și până la sfârșitul lunii iunie 2018, adică în doi și jumătate, atenție, cinci antrenori principali - Kim Rasmunssen, Jakob Vestergaard, Aurelian Roșca, Per Johansson și Helle Thomsen, unul - Per Johansson, având două mandate de 2-3 luni, iar din această saptămână a fost instalat al șaselea antrenor principal în persoana suedezului Magnus Karl Johansson. În cele 30 de luni, principalii au fost ajutați de doar doi antrenori secunzi. Pentru cei cinci antrenori principali și cei doi secunzi, CSM București a plătit sălari în valoare totală de circa 375.000 de euro, ceea ce a însemnat aproximativ 12.500 de euro pe lună. Dar, ca și la băieți, la această sumă de 375.000 de euro s-a mai adaugat salariile antrenorilor dați afară până la finalul contractului, care, de regulă, a fost încheiat pe doi ani.
Secrete pe bani publici, promisiuni și 27.000 de euro pe lună pentru antrenorii de handbal
Întâmplător sau nu, schimbarea antrenorilor ca pe șosete a devenit la modă la CSM București după ce controversatul fost director al clubului impus de PNL, Constantin Căliman, l-a adus ca manager al echipei de handbal feminin pe cel care a stins lumina la Oltchim Rm. Vâlcea, fostul subofițer de poliție Andrei Luca (FOTO). Directoul CSM București, Gabriela Szabo, a declarat recent că „Vreau stabilitate la club, nu vom mai schimba antrenorii des!”.
Rămâne de văzut dacă așa va fi, dar până acum timpul a demonstrat contrariul și anume că de când Gabriela Szabo este director al clubului, adică de circa un an de zile, fetele și băieții de la handbal au avut câte trei antrenori principali. Practic, în 30 de luni, s-a cheltuit numai pentru salariile a 10 antrenori principali și 7 antrenori secunzi suma de 815.000 de euro, ceea ce a însemnat circa 27.000 de euro pe luna. Deocamdată, CSM București este clubul finanțat din banii muncipalitatii, dar nu există o evidență a banilor cheltuiți anual de fiecare secție sportivă în parte și, ideal, ar fi ca să fiecare să aibă o evidență și pentru seniori și juniori. Dar, aceste date sunt secrete pentru conducerea CSM București, dar și pentru Primăria Capitalei, ceea ce demonstrează că se dorește ca acest club să rămână un sac fără fund în care anul trecut s-a băgat doar vreo 15 milioane de euro.