2019-10-14 09:10

JUDECĂTORII resping argumentele ministrului IORDACHE privind GRAȚIEREA. Vezi ce îi reproșează magistrații

 |  17:00
JUDECĂTORII resping argumentele ministrului IORDACHE privind GRAȚIEREA. Vezi ce îi reproșează magistrații

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” se delimitează de declaraţiile lui Florin Iordache, potrivit cărora graţierea ar fi susţinută de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, precizând că situaţia gravă a sistemului penitenciar nu e nouă şi nici inedită. Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” se prezintă ca persoană juridică de drept privat, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică. Preşedintele asociaţiei este judecătorul Curţii de Apel Bucureşti, Dragos Călin, iar asociaţia are câteva sute de membri.

"Situaţia gravă a sistemului penitenciar din România nu este însă nici nouă, nici inedită, au existat multe alte state europene care s-au confruntat cu acelaşi fenomen, din experienţa cărora trebuie extrase cele mai bune remedii. (...) Împrejurarea că problema cazării deţinuţilor la un nivel compatibil cu dispoziţiile Convenţiei nu a fost rezolvată de decidentul politic după o perioadă de peste 5 ani de la primele condamnări CEDO (..), coroborată cu lipsa unor remedii progresive eficiente în aceeaşi perioadă, creează unui observator obiectiv impresia că acest fenomen este folosit, la apogeul său, tot de decidentul politic, ca pretext pentru a promova proiecte legislative care să zădărnicească lupta împotriva corupţiei sau a infracţionalităţii, în general. Puterea legislativă şi puterea executivă sunt responsabile pentru condamnările privitoare la condiţiile din penitenciare, având în vedere că nu au luat în timp util măsurile legale şi administrative adecvate pentru evitarea şi stoparea suprapopulării penitenciarelor", transmite Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, printr-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Ideile ministrului JUSTIȚIEI, “problematice”

 

Asociaţia de magistraţi prezizează că printre măsurile generale impuse de Curtea de la Strasbourg spre implementare de către statele membre nu se regăsesc graţierea sau amnistia colectivă.

"În rapoartele de specialitate internaţionale s-a concluzionat că amnistia sau graţierea colectivă sunt problematice din punctul de vedere al principiilor sustenabilităţii, al respectării statului de drept şi al separării puterilor în stat. Astfel de măsuri pot avea ca efect scăderea încrederii în justiţie şi accentuarea sentimentului de insecuritate socială, fără a conduce în realitate la eradicarea suprapopulării penitenciarelor, efectul putând fi doar de scurtă durată", mai transmit magistraţii.

Judecătorii dau exemplu raportul de ţară MCV din anul 2015, în care s-a consemnat că „respingerea de către Parlament, în luna noiembrie 2014, a legii de amnistie a dat un semnal pozitiv, deoarece a demonstrat opoziţia faţă de o lege care ar fi avut ca efect imacularea indivizilor care au fost condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie. Totodată, faptul că, după nici o săptămână de la acest vot, un nou proiect de lege privind amnistia colectivă a fost scos din sertare în Parlament dovedeşte că această problemă nu este închisă”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, înainte de şedinţa Plenului CSM, în legătură cu legea amnistiei şi a graţierii, că va discuta despre o eventuală legea a graţierii cu premierul după ce se vor încheia discuţiile la CSM.

La discuţiile cu ministrul justiţiei, asociaţiile de magistraţi UNJR şi AMR au subliniat că pentru o eventuală lege a graţierii este necesară o dezbaterea publică.

Şefii marilor parchete, DNA, DIICOT şi Parchetul General, s-au pronunţat împotriva unei astfel de legi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-17Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
17 Ian 2017

EXISTA GRATIEREA PREZIDEN TIALA.................... ..VOI PORCILOR CORUPTI SI HOTI VRETI SA DETURNATI ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI ..................UITE CA NU SE POATE............. .................BASTA... .....GAMEOVER
PUSCARIA
17 Ian 2017

Pai ce sa ceri unui scule matricer cica ajuns mini stru justiției.bai dar
PUSCARIA
17 Ian 2017

Pai ce sa ceri unui scule matricer cica ajuns mini stru justiției.bai dar
SOMNA
17 Ian 2017

dati odata macar gratiere cine nu va lasa domnu f lorin mafia de la varful piramidei care la randul lor sant cei mai penali a n frunte cu sefa d.n.a kh iovesi tradatoarea de tar a este contra sau asteapt a sa fie bagati la beci s i apoi sa fie ei scosi af ara nu domnule ministru v am votat sai bagati si pe ei la beci ca sa nu mai fabrice dosare dar dupa c e dati macar gratiere sa scoateti pe toti necajiti care sant condemnati pe nimicuri si le plang copi i acasa vom esi an strada an fata parlamentului sa ne cerem dreptu la viata alor nostri ca acolo e i adul pe pamant
JUDECATORUL
18 Ian 2017

Politica penala este atri butul Guvernului Romaniei , NU a judecatorilor! Jud ecatorii potrivit dispozi tiilor Legii privind stat utul judecatorilor si pro curorilor APLICA actele n ormative adoptate de Guve rna sau Parlament! Unde e rau judecatorii cand tov. traducatoare Pruna a pro movat pe sest, iar marele tehnocrat Ciolos a adopt at prin OUG, FARA consult area CSM, a judecatorilor care acum sunt guralivi si celorlalte asociatii p rofesionale, modificarea Codului Penal si a Codulu i de Procedura Penala?? U nde era Iohannis, slugoiu l sistemului represiv, ca nd Guvernul Ciolos adopta modificarea codurilor pe nale prin OUG FARA dezbat ere publica? Dormea sau n u primise ordin sa aiba o reactie! Nu mai aplicati dublul standard si mai a les incercati sa cititi c e inseamna aceste masuri.
SORIN
18 Ian 2017

Ar trebui sa iasă toți romani in strada .sa dam guvernul PSD jos.vor sa s cape de dosarele pe care le are si de prejudiciu.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray