2020-07-05 05:07

Kovesi, avocatul diavolului? Flagrantul în Codul de Procedură Penală

 |  18:10
Kovesi, avocatul diavolului? Flagrantul în Codul de Procedură Penală

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, îmbrățișează varianta avocaților lui Sorin Oprescu și admite că acesta nu a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție. „Nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere”, spune Kovesi despre procedura urmată în cazul primarului Capitalei. Însă, conform definiției din Codul de Procedură Penală (CPP), și această procedură se încadrează la flagrant: „Este flagrantă infracţiunea descoperită în momentul săvârşirii sau imediat după săvârşire. Este de asemenea considerată flagrantă şi infracţiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârşire, este urmărit de organele de ordine publică şi de siguranţă naţională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracţiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracţiune”. Am citat din articolul 293 al CPP. Avocatul Sergiu Andon, specialist în drept penal, este convins că declarația lui Kovesi este strategică: „E și nu e flagrant. Așa încât, nu cred că șefa DNA joacă în tabăra adversă. Este vorba de o repliere inteligentă. Dacă ar fi urmat o linie inflexibilă, s-ar fi iscat o discuție ca cea despre sexul îngerilor în instanță, le-ar fi dat o pâine de mâncat avocaților, care ar fi putut pedala, chiar cu succes, pe ideea că nu a fost flagrant. S-ar fi pus astfel accentul pe procedură, estompându-se fondul, fapta în sine. Banii găsiți asupra lui Sorin Oprescu au aceeași valoare probatorie, fie că discutăm de un proces-verbal întocmit în urma unei percheziții, fie că am fi discutat de un proces-verbal întocmit în urma unui flagrant”. Andon vede cheia operațiunii în afirmația lui Kovesi „ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se pot efectua perchezitii domiciliare după orele 20.00”. „Acest detaliu tehnic este cheia. Din câte am auzit, se pare că Oprescu încasa sumele respective acasă, după ora 20.00, știind că este apărat de lege. Or, procurorii au reușit, se pare, să depășească această condiție limitativă”.

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, îmbrățișează varianta avocaților lui Sorin Oprescu și admite că acesta nu a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție. „Nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere”, spune Kovesi, despre procedura urmată în cazul Primarului Capitalei. Însă, conform definiției din Codul de Procedură Penală, și această procedură se încadrează la flagrant. Doar în accepțiunea comună flagrantul este surprinderea făptuitorului exact în momentul săvâșirii faptei. Oricum, din cele spune de Kovesi reiese că Oprescu a fost monitorizat pe toată durata operațiunii, adică procurorii au fost tot timpul cu ochii pe el, asistând la momentul încasării banilor, dar amânând arestarea din considerente strategice.

Iată declarația doamnei Kovei: „Faţă de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedură Penală, el a fost citat de procurori imediat după comiterea infracţiunii care este presupusă că s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se pot efectua perchezitii domiciliare după orele 20.00. Având în vedere că sunt suspectate şi alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei”.

Iată și definiția flagrantului, conform Codului de Procedură Penală

Art. 293Constatarea infracţiunii flagrante(1) Este flagrantă infracţiunea descoperită în momentul săvârşirii sau imediat după săvârşire.(2) Este de asemenea considerată flagrantă şi infracţiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârşire, este urmărit de organele de ordine publică şi de siguranţă naţională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracţiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracţiune.(3) În cazul infracţiunii flagrante, organele de ordine publică şi siguranţă naţională întocmesc un proces-verbal, în care consemnează toate aspectele constatate şi activităţile desfăşurate, pe care îl înaintează de îndată organului de urmărire penală.(4) Plângerile şi cererile prezentate în scris, corpul delict, precum şi obiectele şi înscrisurile ridicate cu ocazia constatării infracţiunii sunt puse la dispoziţia organului de urmărire penală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-08Parerea ta...

ANONIM
08 Sep 2015

A fii sau a nu fii ? Si se joaca turca cu miliardul ? Si-a bagat dragul coada ?
CROCODILUL FLAMAND
08 Sep 2015

CE ATATA BARFA INUTILA...DACA A LUAT BANII S-A FRIPT LA DEGETE...SI PARCA OPRESCU ASTA E VREO USA DE BISERICA...A ADUNAT 100DE MILIOANE DE EURO DIN SPAGI...ERA SI CAZUL SA AJUNGA LA PARNAIE.. MAI BINE SCRIATI UN ARTICOL DE GENUL "DE CE 25DE ANI NIMENI NU A MISCAT VREUN DOSAR IN JUSTITIA ROMANEASCA"....NICI KOVESI NU E DE CAPUL EI...E CLAR CA CINEVA E SEFUL PE ACOLO PE LA BRUXELLES...DAR PARCA A INCEPUT SA SE MISTE D-N-A UL ASTA CAT DE CAT....CAT DESPRE OPRESCU...SA MOARA IN PUSCARIE...JIGODIA DREAQULUI...PARCA AR TREBUI SA PLANGEM PENTRU HOTZOMANII ASTIA CARE NE-AU JEFUIT...CARE-L PANGE SA MEARGA DUPA EL LA PARNAIE SA JOACE TABLE...HAI VIDEANU...HAI BERCEANU...ADUNAREA LA JILAVA
MARFă TRUCAJUL!
08 Sep 2015

Iar alăturarea...nimerită foarte!!!!
MARFă TRUCAJUL!
08 Sep 2015

Iar alăturarea...nimerită foarte!!!!
CROCODILE....
08 Sep 2015

Cine știe când, cine și unde o să ne răspundă DE CE ORGANILII STATULUI DĂ DREPT au dormitără-n papuci până-acu....
JAF PESTE TOT
08 Sep 2015

Sau intilnit caracatile . Una dintre ele trebuie sa dispara . Oameni din imobiliare , colosi din constructi , afaceri , camatari , cimitire si vechia garda , contra Oameni de la Aripa Cluj a lui Soros , unguri , colosi gazelor petrol , noua garda , licuriciu - cotoroanta , bancile . Uni dintre ei va pierde . Dar bani ramin la fiecare in buzunar si noi fluieram a paguba . Circ si foame la noi .
CROCODILUL FLAMAND
08 Sep 2015

EU NU DEGEABA AM INTREBAT "DE CE 25DE ANI JUSTITIA SI SERVICIILE AU FOST CONTROLATE LA VARF DE TOT FELUL DE MAFIOTI SUB ACOPERIRE"....DACA TOT TE APUCI DE CURATENIE....AFARA CU TOATA CLICA AIA DE PROCURORI SI JUDECATORI COMPLICE CU JEFUITORII DE LA CONTRAINFORMATII......DE EXEMPLU MIZERIA AIA DE HAIMANEALA DE LA C-S-M...E PRIMA CARE TREBUIE SA AJUNGA IN ACEEASI CELULA CU BICA,UDREA,COCOS,MAFIA A-N-R-P BERCEA MONDIALUL SI BASESCU-VANZATORUL DE DOSARE LA KILOGRAM DE LA CONTRAINFORMATII-SECTIA 666LYCURICIUL666
@JAF PESTE TOT
08 Sep 2015

SA LE IA DRACU DE CARACATITE...PE GRATAR CU ELE
CARACATITA DIPLOMATIEI
09 Sep 2015

A fi , sau a nu fi ? Dracu mai intelege ? Unde dracu sint bani ? Ramin la ei in buzunare ? In felul asta ma fac ca muncesc , iau 300 milioane leafa pe luna , fac dosare anapoda , ii fac scapati din mina , precum pesti . Zic ca am facut ceva si i-am scapat . Eu cu leafa barosana o viata si ei se aleg cu bani toti , toata viata .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz