2020-02-24 08:23

La numai o lună de la scandalul eolienelor, primarul din Cogealac şi acoliţii săi au fost trimişi în judecată

 |  19:08
La numai o lună de la scandalul eolienelor, primarul din Cogealac şi acoliţii săi au fost trimişi în judecată

Primaruldin Cogealac şi alte şapte persoane, printre care viceprimarul localităţii, aufost trimişi în judecată în urma scandalului izbucnit, la sfârşitul luniiiulie, în localitate. Potrivit unei informări a Parchetului de pe lângăTribunalul Constanţa, cei opt inculpaţi sunt acuzaţi de asociere pentrusăvârşirea de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă aliniştii publice, iar primarul Cati Hristu este cercetat penal şi pentru ultrajasupra unui poliţist, instigare publică şi apologia infracţiunilor, dosarul înacest caz fiind trimis Judecătoriei Constanţa.

Cauza afost disjunsă în vederea continuării cercetărilor faţă de un alt inculpat şimai mulţi participanţi la tulburarea ordinii publice în aceleaşi împrejurări,iar faţă de agenţii de pază de la parcul eolian s-a dispus neîncepereaurmăririi penale pentru infracţiunea de tentativă la omor, întrucât s-aapreciat că la executarea focurilor de armă împotriva inculpaţilor au acţionatîn legitimă apărare.

La sfârşitullunii iulie, în Cogealac a izbucnit un conflict între câţiva localnici, printrecare primarul şi viceprimarul, şi reprezentanţii unei firme care asigura pazala construcţia unor centrale eoliene. În urma conflictului, oamenii de pază aufolosit pistoalele cu gloanţe de cauciuc din dotare, iar mai multe persoane aufost rănite. Primarul, viceprimarul comunei Cogealac şi şase săteni au fost arestaţipreventiv pentru 29 de zile, în urma conflictului cu agenţii firmei de pază.

Ca-n filmele cu mafioţi

Primarul din comuna constănţeană Cogealac, CatiHristu, şi alţi cinci localnici, au fost arestaţi preventiv, iar alte treipersoane, printre care şi viceprimarul comunei, Mihai Dore, sunt cercetate înlibertate. Potrivitprocurorilor constănţeni, edilul comunei Cogealac şi susţinătorii săi suntcercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şitulburarea liniştii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iarfaţă de Cati Hristu şi pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică şiapologia infracţiunilor. Patru persoane au fostrănite, în timpul acelui conflict, fiind împuşcate cu gloanţe de cauciuc, înurma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii uneifirme de pază a societăţii care amplasează centrale eoliene. Motivul este că întimp ce Consiliul Local a dat autorizaţie de construcţie pentru o firmă,Consiliul Judeţean a dat pe acelaşi amplasament o altă autorizaţie pentru oaltă societate.

Război civilcondus direct de edil

Potrivit anchetatorilor, la iniţiativa ediluluiHristu Cati, începând cu săptămâna 19-25 iulie, "a constituit sau aderatla o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosireaacţiunilor violente şi în forţă să îi determine pe angajaţii firmei CEZ RomâniaSRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolianenergetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă SC Eolica DobrogeaFive SRL Constanţa, agreată de consiliul local şi de primar, să instalezeparcul eolian energetic. În dimineaţa de 26 iulie, în faţa Primăriei Cogealac afost organizat de către cei care aveau interes un aşa-zis miting de protest lacare au participat peste o sută de persoane. "Din probele administrate aurezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărorale-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit deevacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comuneiCogealac", arată procurorii. În faţa mulţimii adunate, primarul amanipulat masa de manevră spunând despre firma CEZ că nu are autorizaţie deconstrucţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul JudeţeanConstanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii 50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu aavut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau al Consiliului LocalCogealac.

A sprijinit logistic

După ce i-a întărâtat pe „manifestanţi”, primarulle-a propus persoanelor să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucruale firmei CEZ. Grupul de aproximativ o sută de persoane s-a deplasat cu peste40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale primăriei şi unutilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru. Acolo, mulţimea condusă deviceprimar şi de ceilalţi instigatori i-au determinat prin forţă pereprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau pazaperimetrului îngrădit să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând ţăruşiişi gardul împrejmuitor. Agenţii de pază şi muncitorii au luat-o la sănătoasapeste câmp şi s-au refugiat la un al doilea punct de lucru. Mulţimea a venitdupă ei. Aici au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SCRomnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cupuşti cu bile de cauciuc. Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celorşase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, iar maimulte persoane au smuls ţăruşii şi i-au folosit pe post de proiectile, iarPavel Copilescu a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit, spreagenţii de pază, aceştia au efectuat focuri de avertisment în plan vertical,doi dintre aceştia executând ulterior focuri de armă cu bile de cauciuc sprepicioarele persoanelor din mulţimea agresivă, fiind rănite cinci persoane. Dintrerăniţi, învinuiţii Mihai şi Nicolae Dore, au fost spitalizaţi, primul cu oplagă toracică împuşcată, iar cel de-al doilea suferind o plagă abdominalăîmpuşcată care i-a pus viaţa în primejdie. Doar sosirea mascaţilor din cadrulDIAS şi a jandarmilor au putut stăvili mulţimea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06

Mai multe imagini:
La numai o lună de la scandalul eolienelor, primarul din Cogealac şi acoliţii săi au fost trimişi în judecată
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine