2020-07-04 00:16

Laserul de la Măgurele, realizat prin deturnarea de fonduri europene

 |  21:01
Laserul de la Măgurele, realizat prin deturnarea de fonduri europene

Cel mai mare proiect din fonduri europene de până acum, construcţia laserului de mare putere de la Măgurele, are datele unei escrocherii cu fonduri europene. Afirmaţia îi aparţine liderului sindical din Cercetare, Radu Minea. El susţine existenţa unei reţele de fraudare a fondurilor europene, care este coordonată de la vârful Ministerului Educaţiei Naţionale şi de reprezentantul României la Comisia Europeană. Milioane de euro ar urma să intre în buzunarele mafiei universitare.

Sub pretextul stabilizării inteligenţei în zona centrală şi de sud-est a Europei şi după lungi tergiversări, membrii Comisiei Europene au aprobat proiectul construirii laserului de mare putere de la Măgurele.

Istoria acestui proiect a început de pe vremea liberalului Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. În schimb, ideea proiectului aparţine unui consorţiu francez, care, ulterior, s-a retras din afacere, dar partea română l-a continuat. Aproape 4 ani, până în 2011, au existat mai multe programe guvernamentale destinate specializării personalului cu înaltă calificare care urma să participe la proiect, dar şi pentru crearea infrastructurii (clădiri şi echipamente). Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, doar tocarea fondurilor. La începutul acestui an, proiectul a început să prindă alt contur. Pentru a da amploare afacerii, s-a creat un consorţiu în care au intrat reprezentanţi ai Ungariei, Cehiei şi Greciei, cei din urmă retrăgându-se din proiect. Fără nici o logică sau contribuţie în cercetare şi construcţie, ci doar pentru accesul la fonduri, în concubinajul european a intrat şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) “Horia Hulubei”. „A început construcţia în urmă cu şase luni, suntem în graficul programat. Începem să ridicăm clădirea, a început construcţia laserului, s-a semnat contractul în iulie. Suntem încă în procesul de licitaţie pentru sistemul gama. Acum sunt 20 de cercetători în echipă care lucrează la partea ştiinţifică: ingineri, cercetători seniori, cercetători juniori, suntem în mare căutare de tehnicieni. Facem angajări”, spune directorul IFIN, Nicolae Zamfir.

Primul personaj controversat intră în joc

Despre directorul IFIN, Nicolae Zamfir, se poate spune că este coordonatorul propagandei guvernamentale privind laserul de mare putere de la Măgurele şi reprezentantul României în Comisia Europeană (CE). “Având această poziţie, prin mâna lui trec toate proiectele europene din România. Este persoana care a fugit din ţară în SUA în anul 2000, pentru că altfel i se lua gâtul ca fost securist. Deşi în CV şi-a trecut activităţi ştiinţifice în Germania şi SUA, când s-a întors în ţară, în 2004, s-a angajat ca CS3 (primul grad al unui cercetător debutant) şi promovat rapid director al IFIN “Horia Hulubei”. Apoi a ajuns reprezentantul nostru în CE, iar din 2006 este şi academician”, spune Radu Minea.

Poate că lucrurile ar fi rămas în obscuritate şi discreţia ar fi fost cuvântul de ordine în povestea „laserului de mare putere”, dacă nu s-ar fi dislocat 160 de milioane de euro de la Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice către proiectul de la Măgurele. La acestea s-au adăugat alte 20 de milioane de euro destinate asistenţei tehnice. Cele 160 de milioane de euro erau destinate mai multor diviziuni de cercetare din România, de care ar fi trebuit să beneficieze cercetătorii noştri.

Dovada fraudării fondurilor europene s-a declanşat, spune Radu Minea, după deturnarea fondurilor obţinute de cercetătorii români prin muncă îndelungată.

Omul din umbra Ecaterinei Andronescu

„Dana Gheorghe este o persoană bine ascunsă în spatele Ecaterinei Andronescu. Ea este specializată în găsirea de soluţii ingenioase de obţinere a banilor, inclusiv în deturnare de fonduri, pentru mafia universitară. Aparent restructurată de la Ministerul Educaţiei din funcţia de director al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), are locuri rezervate în diferite consilii de administraţie, unul dintre ele fiind Institutul de Cercetare şi Proiectare Utilaj Petrolier din Ploieşti, aflat acum în faliment. Dar este cea care a răspuns comenzii lui Victor Ponta de a găsi resurse pentru afacerea de la Măgurele, adică să pună banii jos dacă vor să stoarcă şi alţi bani europeni”, relatează Radu Minea. În plus, Dana Gheorghe este cea care a născocit metoda perfectă de a nu se imputa vreodată banii. Într-unul din documentele din dosarul proiectului, care îi poartă semnătura, s-a introdus următoarea frază: „Nu se pot imputa banii, dacă laserul de mare putere nu se va realiza”. Eficienţa va fi maximă, deoarece doar 5% din timp va fi ocupat de cercetare, restul pentru alte activităţi, precum „transport şi teleportare”.

Dana Gheorghe va putea să ţină sub control fondurile, deoarece va face parte din Organismul Intermediar pentru Cercetare din acelaşi proiect pentru fondurile din 2014-2020.

Inteligenţa umană, eşalonată cu precizie

La capitolul „beneficii”, acelaşi document prevede obţinerea a 30 de brevete, care vor fi înregistrate la OSIM. Acestea sunt exact programate.

•           2015 – 2 brevete

•           2019 – 5 brevete

•           2030 – 27 brevete

Coordonatele proiectului

Până în 2015 sunt prevăzute lucrările de infrastructură, respectiv construcţia clădirilor, achiziţia echipamentelor şi angajarea personalului.

Până în 2018 se vor face toate testele, astfel încât echipamentele să poată intra în funcţiune.

Până în 2020 alte 300 de milioane de euro vor fi accesate de la Uniunea Europeană pentru cercetare.

Îm 2030 este prevăzută finalizarea proiectului la care vor lucra peste 200 de cercetători.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-18

In legatura cu acest articol...

Prima etapă a laserului de la Măgurele, gata în 2015

Cercetătorii de la Măgurele participă la un experiment ştiinţific internaţional

Caravana EUB ajunge până la Măgurele
Parerea ta...

CALIN
28 Noi 2013

Bine zis "mafia universitara". Sa angajeze tehnicieni din universitati, acolo s-au dus banii pentru cercetare. "Deturnare" - nu este cazul, platim oricum bani pentru cercetare la UE (tribut). Nu luam nimic inapoi.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz