2020-07-05 04:16

Legea prin care magistraţii corupţi rămân fără pensiile speciale a intrat în vigoare

 |  12:52
Legea prin care magistraţii corupţi rămân fără pensiile speciale a intrat în vigoare

Duminică a intrat în vigoare legea prin care magistrații condamnați definitiv pentru fapte de corupție rămân fără pensiile speciale. Astfel, cei care sunt cercetaţi pentru corupţie nu se mai pot pensiona înainte de o sentință definitivă, iar dacă sentința este de condamnare, își pierd pensia definitiv.

Propunerea legislativă, prin care magistraţii corupţi îşi pierd pensiile speciale, a fost formulată prima dată în 2011 de conducerea de la vremea respectivă a CSM. Actul a fost transmis ulterior către Ministerul Justiției, care l-a analizat timp de doi ani, după care l-a transmis Parlamentului pentru dezbatere.

Proiectul de lege a fost intens dezbătut în comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat cu reprezentanți ai sistemului juridic. Proiectul a fost adoptat într-o formă revizuită în urmă cu o lună. Din proiectul legislativ a fost exclusă prevederea potrivit căreia noua lege se aplică retroactiv, adică și în cazul magistraților deja condamnați definitiv pentru fapte de corupție.

În prezent sunt 40 de judecători și procurori condamnați deja pentru corupție, inclusiv judecători de la cea mai înaltă instanță, Curtea Supremă.

„Nu beneficiază de pensia de serviciu judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenţie, ori pentru o altă infracţiune intenţionată cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii”, se arată în proiectul de lege.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-27Parerea ta...

DUMNEZEU
27 Iul 2014

TOATE LEPRELE ASTEA DIN JUSTIȚIE, CLOACA MAXIMA CARE GENEREAZĂ, ÎN FORMĂ ȘI FOND, CRIMA, AU STATUT PREFERENȚIAL! SÎNT MAI PRESUS DE LEGE!PENTRU CA CRIMA SĂ DISPARĂ, ACESTE SECĂTURI TREBUIE ȘBILȚUITE! DEȘTEAPTĂ-TE, ODATĂ, ROMĂNE!
IN SFARSIT!
28 Iul 2014

o gura (nu de aer), de normalitate!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz