2020-04-09 03:58

Licitaţia de aproape 110 milioane de euro pentru lucrările de infrastructură respectă normele UE

 |  21:00
Licitaţia de aproape 110 milioane de euro pentru lucrările de infrastructură respectă normele UE

Controversatul om de afaceri Marin Mândrilă, patronul Mari-Vila Com, firmă “abonată” la bani europeni, a pierdut toate contestaţiile privind licitaţia pentru lucrări de infrastructură din sectorul 3. După ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi Curtea de Apel Bucureşti au soluţionat plângerile depuse de Mari-Vila Com pentru un contract încheiat de Primăria Sectorului 3, Comisia Europeană  anunţă că sesizarea depusă de Marin Mândrilă nu încalcă legislaţia europeană.

Contestaţia “regişorilor”

Primăria Sectorului 3 a demarat, în 2009, procedurile pentru a încheia un acord-cadru în vederea realizării unor lucrări de infrastructură. Acest contract viza „Lucrări de sistematizare pe verticală/modernizare/ranforsare/reparaţii curente/extindere apă/extindere canalpe raza sectorului 3. Chiar dacă licitaţia a fost câştigată de consorţiul Axela Construcţii Timişoara, AB Construct Buzău, Tehnologica Radion şi ProCons XXI, “regişorii” Marin Mândrilă şi Alexandru Horpos, administratorii Mari-Vila Com şi Straco, s-au gândit să conteste procedura pe motiv că Primăria Sectorului 3 nu a respectat legislaţia în domeniu. Mândrilă şi Horpos au făcut demersuri la instituţiile statului care se ocupă de bunul mers al achiziţiilor publice, dar soluţiile date de judecători nu au fost în favoarea acestora.

Împotriva raportului de atribuire au fost depuse mai multe contestaţii de către asocierea Mari-Vila Com ce au fost soluţionate de CNSC şi ulterior de către Curtea de Apel Bucureşti. În cele din urmă, a fost sesizată chiar Comisia Europeană cu privire la acest subiect. Numai că Direcţia Generală Piaţa Internă şi servicii, din cadrul Comisiei Europene, a propus clasarea cazului.

Mari-Vila Com a indus în eroare oficialii CE

Mari-Vila Com a depus mai multe plângeri la Comisia Europeană cu privire la încheierea acordului-cadru în vederea executării unor lucrări de infrastructură din sectorul 3, aducând în atenţia oficialilor CE încălcări ale legislaţiei în acest domeniu. Răspunsurile CE nu au fost pe placul contestatarei.

Astfel, oficialii europeni au informat Mari Vila-Com SRL că din plângere nu se constată încălcări ale Directivei 2004/18/CE, privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări, de bunuri şi de servicii. Potrivit răspunsului transmis firmei administrate de Mândrilă, “Comisia Europeană a încercat din proprie iniţiativă să analizeze în ce măsură faptele incriminate ar fi putut aduce atingere dreptului european al achiziţiilor publice”. Rezultatul analizei nu a fost de natură să mulţumească firma contestatară, din analiza cauzei s-a constatat că nu se încalcă legislaţia europeană de către Primăria Sectorului 3.

Mari-Vila Com SRL a atras atenţia CE că Autoritatea Contractantă i-a respins candidatura la licitaţie, pentru că nu a făcut dovada experienţei în lucrări precum cele cerute prin proiect.

Oficialii CE au considerat că legislaţia comunitară nu a fost încălcată, pentru că Primăria Sectorului 3 nu a cerut informaţii suplimentare în acest caz. Pe de altă parte, la licitaţie, Mari-Vila nu a îndeplinit cerinţele de calificare referitoare la pregătirea personalului de specialitate, susţine Primăria Sectorului 3. CE şi-a declinat competenţele în aprecierea acestei probleme, pentru că „serviciile Comisiei nu sunt în măsură să interpreteze regulile de drept român referitoare la clasificarea şi echivalenţa ocupaţiilor”, iar în acest aspect s-a pronunţat CNSC şi Curtea de Apel Bucureşti.

Firma s-a plâns la CE că oferta câştigătoare este „nerealistă”, invocând chiar o posibilă complicitate frauduloasă între Autoritatea Contractantă şi asocierea câştigătoare. Nici în acest caz Comisia nu dispune de mijloacele de investigaţie necesare, dar atrage atenţia că problema a fost tranşată deja de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Cât priveşte termenele scurte de execuţie şi preţurile reduse avansate de câştigători şi contestate de către celelalte firme, Primăria Sectorului 3 precizează că o astfel de atitudine „nu este în concordanţă cu spiritul competitivităţii reale (...), în condiţiile în care atât termenele, cât şi preţurile au fost respectate în totalitate pe perioada derulării acordului-cadru”, arată Primăria Sectorului 3.

Din aceste considerente, CE şi-a anunţat intenţia de a propune ,,clasarea cauzei, în lipsa altor noi observaţii”.

Participanţii la licitaţie au avut timp 100 de zile pentru pregătirea ofertelor

Primăria Sectorului 3 a făcut precizări cu privire la avizul motivat primit de România de la Comisia Europeană privind încălcarea legislaţiei UE în materie de achiziţii publice în cazul licitaţiei pentru acordul-cadru de lucrări. Aceasta a arătat că anunţul de licitaţie a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), dar şi în Jurnalul Oficial a UE.

Primăria Sectorului 3 a precizat că pe tot parcursul derulării achiziţiei publice s-au respectat toate termenele şi procedurile impuse de către legislaţia naţională şi cea comunitară. Astfel, participanţii la licitaţie au avut la dispoziţie 98 de zile pentru pregătirea ofertelor, cu mult peste cele 52 stipulate de legislaţia comunitară, contrar contestatarilor, care declară că nu au fost respectate termenele de anunţ. Nu au fost făcute nici modificări la anunţul de participare, chiar dacă se susţine acest lucru.

Mari-Vila, firmă cu lipici la contractele de infrastructură cu Primăria Sectorului 3, în perioada 2000-2004, printr-o amplă campanie de denigrare la adresa autorităţilor locale sector 3 a reuşit, în ultimii doi ani, inclusiv la nivel UE, să aducă prejudicii de imagine României.

Potrivit unor surse apropiate licitaţiei organizate de Primăria Sectorului 3, firma Mari-Vila nu a dovedit că deţine management performant. De altfel, din 2004 şi până în prezent, cifra de afaceri a firmei Mari Vila-Com este într-o continuă scădere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639566-08-06Parerea ta...

BANU
05 Iun 2012

Bravo, manca -v--ar strabunicu', ati picat pe fanta! Ce se mai fatzaie astia cu ilegalitatile la sectorul 3 ("cel mai mare" - nu doar in escrocherii, din Bucuresti). Totul e legal, totul e normal. Vedeti daca raspunsul e corect. Sa nu fie trimis de la vreo... casutza postala de pe langa... Puterea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine