2020-05-25 18:56

Marioneta sindicalistului Rădoi revine la conducerea Metrorex

 |  14:10
Marioneta sindicalistului Rădoi revine la conducerea Metrorex

Cei cinci membri provizorii ai Consiliului de Administrație de la Metrorex SA - Burghiu David Alexandru, Costaș Bogdan, Marin Adrian Marian, Deușan Marina Daniela și Duțu Adrian Nicholas - au luat act, marți, de demisia actualului director general interimar al Metrorex, Dumitru Șodolescu, în locul acestuia urmând a fi numit actualul director de la Resurse umane și Strategie, Marin Aldea.

Acesta a mai fost impus la șefia Metrorex, pe vremea tehnocraților lui Cioloș, de către fostul ministru al Transporturilor, garantat și susținut de PDL și de Vasile Blaga, Dan Costescu. Aldea este omul promovat, susținut de către eternul lider sindical Ion Rădoi și de fostul director general al Metrorex, Gheorghe Udriște. De asemenea, Marin Aldea nu este străin de achiziția controversată a trenurilor de metrou din Spania, pentru care a trebuit să fie tăiate peroanele unor stații din București.

Dosarul spațiilor comerciale trenează de 5 ani la DNA

 

De-a lungul timpului, Marin Aldea a jucat dublu în afacerea spațiilor comerciale de la metrou, închiriate de sindicaliști, susținând pe vremea guvernării tehnocrate că: „Contractul de asociere în participațiune nr. 94/2003 încheiat între SC Metrorex SA și Sindomet Servcom SRL nu prevede o "dată limită" pentru preluarea de către Metrorex a spațiilor comerciale administrate de Sindomet Servcom SRL. Această preluare este prevăzută doar în cazul lichidării asocierii. În acest context, vă informăm că durata contractului este până la data de 26.09.2017". Tot el este cel care a prelungit cu încă un an de zile, printr-un act aditional, contractul cu firma sindicaliștilor pentru cei circa 5.000 mp de spații comerciale de la metrou. Afacerea este de vreo cinci ani pe masa procurorilor DNA, dar dosarul este încă nefinalizat.

Curtea de Conturi: „Asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului generează o relație improprie"

 

 

În anul 2013, în urma unui control efectuat de către Corpul de control al primului-ministru, au fost identificate deficiențe majore privind asocierea în participațiune dintre Metrorex și Sindomet (încheierea, conținutul și derularea contractelor de asociere în participațiune pentru derularea activităților comerciale), care au fost cuprinse în raportul de control nr.628/13.09.2013.

Raportul, transmis și la Metrorex, cuprinde și o serie de deficiențe care, în opinia controlului, pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal, fapt pentru care se propunea sesizarea Direcției Naționale Anticorupție. În prezent, la nivelul Metrorex, se cunoaște doar că DNA a deschis dosarul nr.393/P/2013 - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție - și a solicitat, în luna octombrie 2013, date de stare civilă referitoare la o serie de persoane care au ocupat funcții de conducere în cadrul Metrorex.

Concluzia generală este că asocierea în participațiune cu Sindomet, pentru activități comerciale, a continuat aproape 21 de ani (din anul 1994 când a fost încheiat primul contract), în condiții relativ puțin schimbate, indiferent de contractele în vigoare și fără ca disfuncționalitățile de fond (de felul celor constatate și de Corpul de control al primului-ministru) să fie identificate de către structurile interne specializate - compartimentul comercial, controlul financiar preventiv, controlul financiar de gestiune, auditul intern, sistemul de management al calității ș.a. - și eliminate de către managementul Metrorex la sesizarea acestora.

Totodata, echipa de audit a mai menționat și faptul că asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului din entitatea respectivă generează, în principiu, o relație improprie între conducătorul entității și sindicat precum și o poziționare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor și obligațiilor acestora, ca angajați, și pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor ca membri ai sindicatului, astfel:

- conducătorul entității, ca angajator și reprezentat al intereselor patronatului, se asociază cu sindicatul, prin firma acestuia, pentru obținerea de profit, în condițiile în care obiectivele principale și menirea sindicatului sunt să apere drepturile și să promoveze interesele profesionale, economice și sociale ale angajaților în relația cu angajatorul - interese de multe ori aflate în contradicție cu ale acestuia;

- personalul entității din compartimentele implicate în derularea contractelor are, din postura de salariați, sarcini de serviciu privind evaluarea oportunității încheierii și prelungirii contractelor, monitorizarea financiară și pe teren a derulării, verificarea corectitudinii veniturilor cuvenite, aplicarea penalităților și/sau daunelor ș.a., iar din postura de membrii de sindicat are interesul realizării și majorării veniturilor cuvenite firmei sindicatului de care beneficiază direct sau indirect.

Prin comparație, o relație de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma în care un salariat ar avea interese directe, mai ales salariații din compartimentele cu atribuții în monitorizarea asocierii și respectarea legalității, ar genera reale și întemeiate suspiciuni de conflict de interese, se spune în raportul de audit al Curţii de Conturi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-02Parerea ta...

ZORO
02 Iul 2019

ROMANIA ESTE STAT CAPTURAT DIN 1990 . ESTE STAT MAFIOT. ROMANIA ESTE INTR-O MARE PRAPASTIE.
FLORIN BUNEA
03 Iul 2019

ne ducem de rapa. vai de tineretul care nu poate pleca din tara. santem buni numai la laude.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine