2020-02-26 19:23

Membru al Consiliului de Brand, condamnat definitiv la închisoare

 |  18:10
Membru al Consiliului de Brand, condamnat definitiv la închisoare

Unmembru al Consiliului de Brand, formaţiune ce reuneşte reprezentanţi ai asociaţiilorpatronale din turism şi ai ministerului de resort, este condamnat definitivpentru deturnare de fonduri. Este vorba despre preşedintele de onoare alAsociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) MariaStoian, fost preşedinte executiv al organizaţiei.

MariaStoian sau Marilena Stoian, cum se regăseşte în anumite documente, are încazierul judiciar înscrisă o condamnare definitivă, dar nu cu executare, ci cususpendarea executării pedepsei, de 3 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată,pe 2 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar instrumentat în urmăcu aproape cinci ani de procurorii anticorupţie.

Interzicerea unordrepturi

Iniţial,Maria Stoian a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 1, prin sentinţapenală 1844, din 29 octombrie 2007, în dosarul 8658/299/2007, la 3 ani deînchisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru două fapte, respectivdeturnare de fonduri şi tentativă la folosirea sau prezentarea de documente orideclaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea penedrept de fonduri din bugetul general al comunităţii europene. Judecătorii audecis suspendarea executării pedepsei sub control judiciar, ceea ce înseamnă căMaria Stoian trebuie să se prezinte la Poliţie de câte ori este chemată sau săanunţe orice schimbare de domiciliu ori plecare din ţară. Totodată, instanţai-a interzis pe o perioadă de 8 ani anumite drepturi, precum dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sauîn funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiulautorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesiede natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii,drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator.

Sentinţă păstrată laapel şi recurs

Pe29 iunie 2009, magistraţii Tribunalului Bucureşti au avut de soluţionat apelulfăcut atât de Maria Stoian, cât şi de ANTREC, în calitate de parte responsabilă civilmente. Astfel, pedeapsa complementarăde interzicere a unor drepturi a fost redusă de la 8 la 3 ani şi a fostînlăturată „dispoziţia privind anularea contractului RO/2001/87059/EXîncheiat între Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională «Leonardoda Vinci» şi Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural”, dupăcum se precizează în minuta şedinţei.

Aurmat ultima fază a procesului, respectiv recursul la Curtea de Apel Bucureşti,ca ultimă cale de atac. Magistraţii au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti,astfel că Maria Stoian a rămas cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare.

Călătorii de plăcerepe bani europeni

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Bucureşti au trimis-o pe Maria Stoian în judecată lamijlocul lunii aprilie a anului 2007. Potrivit rechizitoriului, în cursul luniimartie a anului 2003, în calitate de preşedinte al ANTREC, Maria Stoian adeturnat suma de 9.640 de euro, destinată realizării unui contract intitulat„Formarea formatorilor în vederea organizării turismului rural românesc înspiritul standardelor europene”, finanţat de programul comunitar „Leonardo daVinci II”. Din avansul acordat pentru realizarea proiectului, respectiv 12.650 deeuro, Maria Stoian a utilizat pentru îndeplinirea prevederilor contractualedoar suma de 2.920 de euro, diferenţa (9.640 de euro) fiind folosită în scopuripersonale, pentru efectuarea de călătorii în mai multe oraşe europene, cum arfi Madrid, Praga, München. Proiectul, care a avut ca obiectiv organizarea, înFranţa, a unui stagiu de pregătire de două săptămâni în domeniul turismuluipentru 10 persoane, s-a desfăşurat, în realitate, pe o perioadă de numai patruzile cu participarea a numai şase persoane.

Dosar de falsla Parchetul Sectorului 1

Procurorii anticorupţie mai arată înrechizitoriu că, la momentul depunerii Raportului final pentru contract, ladata de 31 mai 2003, la Centrul Naţional „Leonardo da Vinci”, în vederea plăţiifinale în sumă de 3.139,36 euro, Maria Stoian a făcut declaraţii inexactereferitoare la datele financiare din raport, la numărul stagiarilor care auparticipat la proiect şi a folosit documente false pentru suma de 11.120 de euro,10 bilete de avion fictive pe ruta Bucureşti-Paris şi retur şi un număr de 10copii ale atestatelor eliberate de organizaţia gazdă, care indicau nereal căpersoanele în cauză ar fi efectuat un stagiu de formare profesională de 2săptămâni, în perioada 01-14 martie 2003, în cadrul Programului European„Leonardo da Vinci”.Dosarul a fost disjuns sub acuzaţia de fals în înscrisuri subsemnătură privată, fiind declinat spre competentă soluţionare către ParchetulJudecătoriei Sectorului 1.

Maria Stoian afost preşedinte executiv al AsociaţieiNaţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) în perioada 1994-31august 2006.

În prezent este preşedinte de onoare al organizaţiei

A absolvitAcademia de Studii Economice în 1980

Este doctor în economie, la Facultateade Relaţii Economice Internaţionale, cu lucrarea „Turism rural - element deaccelerare a integrării economice europene”

Este conferenţiar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi MedicinăVeterinară Bucureşti - Facultatea de Management, Inginerie Economică înAgricultură şi Dezvoltare Rurală

Soţulfostului ministru al integrării, condamnat şi el pentru programul „Leonardo daVinci”

Iosif Puwak, soţul lui Hildegard Puwak, fost ministruPSD al integrării europene, afost şiel condamnat, definitiv, la doi ani şi jumătate de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei, tot pentru deturnare de fonduri europene, tot laCurtea de Apel Bucureşti şi tot pentru fapte referitare la programul „Leonardoda Vinci”.

Decizia a fost luată, în luna iunie aanului trecut, de Curtea de Apel Bucureşticare a judecat recursul în acest caz. În 30 ianuarie, Tribunalul Bucureştidecisese condamnarea lui Iosif Mihai Puwak la doi ani şijumătate de închisoare cu suspendare, dispunându-se şi interzicerea unor drepturi pentru doi ani.

În decembrie 2007, Iosif Mihai Puwak a fost condamnatde Judecătoria Sectorului 4, în faza de fond a procesului, la doi ani şijumătate de închisoare, pentru deturnare de fonduri şi schimbarea, fărărespectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetulcomunităţii europene, sentinţa fiind atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

În 29 august 2003, PNA (devenit DNA) anunţa că s-a sesizat din oficiu, ca urmare a informaţiilordin mass-media, în legătură cu modul în care a fost dobândită şi folosită sumade 150.000 de euro, în cadrul programului "Leonardo da Vinci", de maimulte firme ale soţului fostului ministru al integrării europene,Hildegard Puwak. În 19 decembrie 2003, după ce Hildegard Puwak şi-a dat demisiadin funcţia de ministru, PNA a închis dosarul privindu-i pe soţul şi fiul acesteia, Iosif şi MihaiPuwak. Ulterior, în august 2005, DNA a redeschis dosarul, noul şef alinstituţiei, Daniel Morar, infirmând soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată în decembrie 2003.Astfel, Iosif Mihai Puwak a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţieîn iulie 2007 după ce au stabilit că "inculpatul Puwak Iosif Mihai a schimbatdestinaţia legală a banilor alocaţi din fonduri publice de către CentrulNaţional «Leonardo Da Vinci» din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prinutilizarea acesteia în interes personal şi pentru plata unor costurineeligibile".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-05

Mai multe imagini:
Membru al Consiliului de Brand, condamnat definitiv la închisoare
zoom
Parerea ta...

GEORGETA
04 Aug 2010

de ce cu suspendare? nu era mai corect cu executare(unii sunt inchisi pentru ca au furat o gaina, niste amarati fara scoala),iar astia se imbolnavesc daca stau la mititica!ce sa-ti spun,frate........
LIVIA
05 Aug 2010

ASADAR decizia "CONSILIULUI DE BRAND "este nula deoarece este data de condamnati definitiv si ea a avut doar rolul sa ascunda adevarul despre jaful planificat de Udrea Elena ai celor 890 000 DE EURO bani europeni. Cine a decis componenta "Consiliului" si cine i-a platit? Iata cat de infractional este acest regim al lui Basescu Traian si ce inseamna sa i se dea pe mana banii publici,UNEI INDIVIDE IMORALE.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine