2020-01-22 09:50

Metrul cub de lemn de foc e 100 de lei la samsari și 500 de lei în magazin. Românii săraci și cinstiți vor face frigul iarna asta

 |  21:01
Metrul cub de lemn de foc e 100 de lei la samsari și 500 de lei în magazin. Românii săraci și cinstiți vor face frigul iarna asta

Robert Veress

Pe ulițele satelor din România trec căruțe care vând lemn de foc cu 100 - 150 de lei metrul cub. Pentru cei cu venituri modeste, e un preț uriaș, dar încă suportabil, din moment ce un metru cub ajunge pentru încălzirea unei gospodării medii, timp de o lună. Însă este vorba de lemn cumpărat ilegal, fără acte. Iar achiziția încurajează specula și defrișările ilegale. Cei care vor să respecte legislația găsesc în magazine lemn de foc cu 400-500 de lei metrul cub. Acesta este, însă, un preț prohibitiv, pentru majoritatea gospodăriilor sătești. Proprietarii de păduri dau vina pentru această situație pe „campania populistă împotriva tăierilor ilegale de arbori”, care ar lovi mai mult în cei care exploatează legal lemnul.

Decizia guvernanților de a înăspri regimul sancționării contravențiilor din domeniul forestier, prin majorarea amenzilor și introducerea a peste 100 de noi sancțiuni pentru tăieri abuzive de pădure, nu este pe placul proprietarilor de păduri și producătorilor de mobilă. Aceștia i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Cioloș, prin care îi atrag atenția că măsurile preconizate vor fi ineficiente, câtă vreme cea mai mare parte a amenzilor sunt desființate de instanțe, iar cei trimiși în judecată de procurori pentru infracțiuni la regimul silvic scapă, la rândul lor, de condamnări. În realitate, defrișările ilegale nu sunt combătute, ci stimulate. În primele șase luni ale anului s-a exploatat o masă lemnoasă de trei ori mai mică decât cea pentru care există autorizația de exploatare aferentă anului în curs. Deficitul creat se acoperă, pe de o parte din importuri, însă, pe de altă parte, prin tăieri ilegale.

Cioloș: „Tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională”

Joi, 1 septembrie, premierul Dacian Cioloș a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Mai mult decât o problemă de mediu, tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională. De aceea, acționăm pe mai multe fronturi. Săptămâna aceasta am înăsprit regimul contravențiilor - în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat - și am introdus peste 100 de noi sancțiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilități suplimentare angajaților ocoalelor silvice, Poliției și Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecție. Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat în lucru la Guvern, care, între altele, cuprinde stabilirea unei evidenţe clare a proprietarilor şi administratorilor de pădure, transparentizarea și verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, îmbunătățirea programului SUMAL. Vă invit să continuați să vă implicați în acest proces de protejare și recuperare a pădurilor. Puteți sesiza transporturile ilegale de lemn prin aplicația «Inspectorul Pădurilor»”. Cioloș a oferit și un link către postarea Ministerului Mediului în care este prezentat „Pachetul de măsuri legislative pentru îmbunătățirea managementului pădurilor și stoparea tăierilor ilegale”, din care vom reproduce ceva mai încolo.

Patronatele: măsurile populiste deteriorează imaginea sectorului forestier

Cu două zile înainte de anunțul guvernanților, organizațiile patronale din industria lemnului au avut o întâlnire și se pregăteau oricum de o serie de revendicări la adresa Executivului. Normativele prezentate de Ministerului Mediului și mesajul premierului au generat, însă, reacția imediată a președintelui Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, și vicepreședintelui Federației Proprietarilor de Pășuni și Păduri din România (FPPPR), Cătălin Tobescu. Aceștia atrag atenția că există o criză în domeniu, iar măsurile propuse de Executiv o pot agrava.

Sereny și Tobescu susțin că industria lemnului realizează peste 3% din PIB, peste 7% din exportul național, un sold favorabil export-import de peste 3 miliarde de euro, asigurând 150.000 de locuri de muncă. Cei doi reprezentanți atrag atenția că pachetul de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale este o intervenție marginală față de problematica reală a sectorului forestier, măsurile populiste „deteriorând imaginea acestui sector industrial, existând pericolul ca producătorii de mobilă sa fie afectați de pierderea comenzilor, ca urmare a neîncrederii partenerilor externi privind proveniența materialului lemnos”.

Se anticipează o criză a aprovizionării populației cu lemn de foc pentru iarna 2016-2017

„Reducerea volumului exploatat, ca urmare a crizei licitațiilor de masă lemnoasa organizate de Romsilva din primăvara 2016, dar și a măsurilor de control și suprareglementării excesive, au condus la o criză gravă de resursă in industria mobilei, la pierderea comenzilor externe și o criză a aprovizionării populației cu lemn de foc!” susțin APMR și FPPPR.

98% din infracțiunile din domeniul forestier ar fi anulate de instanțe!

„Vă informăm că din contravențiile aplicate în urma controalelor efectuate în perioada 2014-2015, 95% dintre acestea au fost contestate și anulate de către instanțe, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment. În privința infracțiunilor comise în aceeași perioadă, doar 2% dintre acestea s-au finalizat prin hotărâri judecătorești definitive, iar restul de 98% au fost respinse de instanțele de judecată ca nefondate”. Această informație șocantă a stârnit, firesc, interesul mass-media, care a reprodus-o ca atare. Rugați să precizeze de unde au obținut aceste date, reprezentanții celor două organizații patronale au fost evazivi. „Asociația Forestierilor le are de la o doamnă din Ministerul Mediului”, a fost răspunsul d-nei Sereny. Iar dl. Tobescu susține că „există unele rapoarte publice”, pe care, însă, nu le-am putut accesa. Am transmis solicitări oficiale de a confirma sau informa datele cu pricina Ministerului Mediului, Ministerului Justiției, Ministerului Public și CSM, însă, până la închiderea ediției, am primit răspunsuri de la Ministerul Public, care ne-a direcționat către Ministerul Justiției, CSM și instanțe de judecată, și de la CMS, care ne-a anunțat doar că ne va răspunde în „termenul legal” (10 sau 30 de zile, în funcție de complexitatea documentării necesare). Telefonic, Mihai Drăgan, directorul Direcției de Comunicare din Ministerul Mediului a apreciat că e puțin probabil ca datele să reflecte realitatea, susținând și că este aproape exclus ca sursa organizațiilor din industria lemnului să fie o persoană din Ministerul Mediului, din moment ce Ministerul nu realizează asemenea statistici.

România a devenit importator de lemn

Într-o anexă a scrisorii deschise, obținută de PUTEREA, cele două organizații înșiră câteva informații care ar defini „Starea pădurilor”, pe care o consideră bună, în contrast cu informațiile din mass media, confirmate de anchete ale autorităților publice:

„Datele Inventarului Forestier National relevă că starea de ansamblu a pădurilor României este bună:

- Suprafața pădurilor este de 6,9 milioane hectare -29 % din suprafața României. Volumul mediu de masă lemnoasă/ha este 321 mc, în topul clasamentului European.

- Suprafețele neregenerate din fondul forestier național - doar 78 000 ha - aproximativ 1 % din suprafața pădurilor!

- Stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României este de 2,2 miliarde mc.

- Exploatăm legal 18 milioane mc, un procent mic din creşterea pădurii, de 54 milioane mc.

- 40 % din pădurile României sunt incluse în arii protejate, mult peste media europeană de 18 %!

Deși în perioada 1991-2012 au fost tăiate ras sau brăcuite păduri în suprafață de 250-300 000 ha, ca efect al legilor retrocedării şi adoptării cu mare întârziere a legislației privind administrarea pădurilor private, astăzi aceste păduri sunt regenerate în cvasitotaIitate, pentru că suprafețele au rămas în categoria de folosință pădure, datorită legislației silvice foarte dure !

Pentru perioada 2008-2013, datele Inventarului Forestier National au relevat un volum «extras» din păduri de 26,8 milioane mc, cu o diferență în plus de 8,8 milioane mc față de volumul legal exploatat de 18 milioane mc. În 2015, ca efect al operaționalizării Radarului Pădurilor, volumul exploatat ilegal a scăzut cu minim 50%. Fără a fi un fenomen care poate fi neglijat, tăierile ilegale au devenit un fenomen controlabil, care nu necesită măsuri «excepționale».

Apreciem că cea mai mare parte a lemnului tăiat ilegal este comercializat local ca lemn de foc pentru populație. Consumul de biomasă, compus in cvasitotalitate din lemn de foc, estimat de INS, este de 19 milioane mc. Masa lemnoasă tăiată ilegal, care intră in circuitul economic ca lemn industrial, are o pondere mică, datorită multiplelor filtre de control.

Administrarea pădurilor este deja suprareglementată prin:

- Obligativitatea administrării pădurilor / serviciilor silvice prin ocoale silvice autorizate. Proprietarii de păduri nu au posesia proprietății lor!

- Lucrările de îngrijire a pădurii / tratamente de executat / volum de extras este reglementată la nivel de subparcelă prin amenajamente silvice, aprobate prin ordin de ministru.

- Evaluarea masei lemnoase, ca lucrări de îngrijire sau în procesul de regenerare a pădurilor, se face prin inventariere fir cu fir, de către administrația silvică, cu ciocane de marcat, având regimul mărcilor şi sigiliilor!

- Masa lemnoasă se transportă cu documente speciale de transport, inventariată piesă cu piesă.

- Sistemul SUMAL - Radarul Pădurilor urmăreşte corelația intre volumul actelor de punere în valoare făcute de administrația silvică, rezultatul exploatării masei lemnoase şi masa lemnoasă care intră în circuitul economic, prin recepții făcute de agenții economici.

Cifra de afaceri totală in această ramură economică se apropie de 6 miliarde euro, cu exporturi totale de 3,8 miliarde euro în 2015, dintre care mobila peste 2 miliarde euro, cu o pondere de 53,5%, cheresteaua 638 milioane euro (pondere 16,5 %), plăcile și panourile 510 milioane euro, binalele 140 milioane euro, furnirele 90 milioane euro.

Pornind de la o valoare medie a masei lemnoase pe picior de 37 euro/mc, valoarea medie pentru întregul volum de 18 milioane mc masă lemnoasă exploatată este de aproape 300 euro/mc! 0 valoare adăugată uriașă!

Masa lemnoasă este o RESURSA REGENERABILĂ, esențială pentru economia României și in special pentru dezvoltarea zonei rurale.

România a devenit in ultimii 3 ani un mare importator de resursă, in condițiile unei industrii a lemnului puternice şi competitive și a reducerii continue a volumului de masă lemnoasă exploatat.

În 2015, România a exportat mai puțin de 100 000 mc buştean de rășinoase și foioase iar importurile au totalizat aproape 2.000.000 mc! În 2016, datorită crizei artificiale a licitațiilor din primăvară, volumul disponibil din resursa internă a continuat să scadă, importurile au continuat să crească şi să se diversifice ca sursă din Ucraina, Rusia, Belarus, Cehia Si Ungaria.

Prețurile resursei în România sunt în prezent peste nivelul european, criza de resursă și prețurile mari afectând grav competitivitatea industriei mobilei din România.

(...) Conform Raportului de activitate pe primul semestru al RNP Romsilva, volumul de masă lemnoasă exploatată în primele 6 luni ale anului 2016 a fost de doar 3,1 milioane mc, din totalul de 9,3 milioane programat a se exploata în anul 2016. Diminuarea volumului exploatat a condus in 2016 la o gravă criză de resursă în industria lemnului, concomitent cu menţinerea preturilor la nivele necorelate cu evoluțiile de pe piețele internaționale, afectând competitivitatea industriei lemnului.

Concomitent, instituțiile de control au pus o presiune excesivă asupra sectorului, prin aplicarea formală a legislației, în acest moment existând o supralicitare a numărului de amenzi aplicate de diferite instituții, amenzi care nu mai au legătură decât marginal cu combaterea tăierilor ilegale. Exemplu: în 25 august a fost confiscată „contravaloric” masă lemnoasă dintr-o garnitură de tren cu 38 de vagoane provenind din import din Ucraina, masă lemnoasă cu documente legale de import!”.

În încheierea anexei scrisorii deschise, FPPPR și APMR îi reproșează premierului că intervențiile sale în domeniu au condus la „o nouă supralicitare a acțiunilor de control si, prin extinderea mandatului dat Ministerului Mediului, la dezvoltări excesive ale sistemelor de control SUMAL - Radarul Pădurilor”.

Cele două organizații critică încheierea contractului pentru urmărirea prin GPS a transporturilor de materiale si produse lemnoase, pentru „digitalizarea stocurilor”, prin raportarea in timp real a intrărilor, ieșirilor, recepţiilor, sortării si transformării materialului lemnos în procesul de producție și pentru operarea și urmărirea aplicării amenajamentelor prin sisteme centralizate. „Spiritul acestor dezvoltări contravine Regulamentului European EUTR-995/2010, in spiritul căruia dezvoltările due-diligence sunt făcute de agenţii economici, controlul este externalizat către organizaţii de monitorizare private, iar controlul statului trebuie să se concentreze pe zonele de risc reale! lar obligaţiile revin in exclusivitate primului operator care pune masă lemnoasă pe piaţă! Este inadmisibil ca aceste dezvoltări să se facă fără dezbatere, urmând a modifica legislația pentru a implementa apoi sistemul prevăzut de dezvoltarea software!”, conchid semnatarii documentului.

Revendicările FPPPR & APMR:

1. O alocare financiară „rezonabilă” din fondurile PNDR pentru domeniul forestier;

2. Simplificarea legislației silvice (există 20 de legi si 97 ordine de ministru referitoare la acest domeniu);

3. Reorientarea controlului pe zone de risc, conform Regulamentului european 995/2010- EUTR;

4. Compensarea funcțiilor de protecție ale pădurilor pentru proprietarii de păduri;

5. Alocarea din veniturile proprii ale Romsilva de fonduri în valoare de 75-150 milioane de euro pentru accesibilizarea fondului forestier și extinderea suprafețelor împădurite;

6. Măsuri de susținere a exportului;

7. Includerea industriei mobilei între sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economică a României, cu accent pe dezvoltarea zonelor rurale;

8. Implementarea de urgență de către Romsilva a principiilor de valorificare superioară a masei lemnoase, în conformitate cu Codul Silvic.

9. Dezbaterea publică a eficienței măsurilor de combatere a tăierilor ilegale, stării pădurilor și industriei lemnului.

Ce măsuri propune Ministerul Mediului pentru stoparea tăierilor ilegale

Metrul cub de lemn de foc e 100 de lei la samsari și 500 de lei în magazin. Românii săraci și cinstiți vor face frigul iarna asta
zoom

Conform Cristianei Pașca Palmer, măsurile legislative adoptate miercuri „sunt esențiale pentru îmbunătățirea managementului pădurilor și stoparea tăierilor ilegale” și „corectează nereguli care trenează de ani de zile, pe care niciun Guvern de până acum nu le-a rezolvat”. 

„Prin Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, începând de ieri, toți agenții constatatori dispun de instrumente eficiente de acţiune în multe din cazurile de activități ilegale. Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar și a administratorilor de pădure care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României.  (...) Această Ordonanță introduce peste 100 de noi sancțiuni. Iar dacă ne referim la sancțiunile existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puțin dublat. (...) În ceea ce privește autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancțiune. Acum am introdus o amendă cuprinsă între 20.000 și 30.000 de lei. Un alt element de noutate vizează societățile comerciale care exploatează masă lemnoasă. Aici, am introdus un sistem de puncte de penalizare, asemănător cu cel aplicat în cazul conducătorilor auto. Astfel, în momentul aplicării unei sancțiuni contravenționale, operatorul economic va primi și puncte de penalizare, în funcție de cuantumul amenzii. Operatorului economic care acumulează un număr de 25 de puncte de penalizare, îi va fi interzisă participarea la orice licitație de masă lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică, pentru o perioadă de 6 luni”, a declarat ministrul Mediului.

În legătură cu aceste prevederi, vicepreședintele FPPPR are obiecții majore: „Acum este considerată contravenție și afectarea arboretului, în momentul tăierii unui copac mare. Orice silvicultor știe că este imposibil să tai un copac de mari dimensiuni, într-o pădure deasă, fără ca acesta să zdrelească alți copaci, în cădere. Chiar dacă ai tăia copacul și apoi, în loc să-l lași să cadă, l-ai lua cu elicopterul, tot ai afecta copacii din jur. Prin urmare, acum oricine poate lua amendă, oricât de corect încearcă să procedeze! Introducerea sistemului de puncte de penalizare, corelat cu aceste amenzi absurde, înseamnă că mulți operatori vor fi scoși din sistem abuziv. Oricum, față de anul trecut, numărul operatorilor a scăzut cu circa 25%, de la 5.500, la 4000”, a declarat Cătălin Tobescu, pentru PUTEREA.

Tot referitor la OUG pentru sancționarea ilegalităților, Cristiana Pașca Palmer mai anunță: „mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală, vor fi confiscate. (...) Codul Silvic prevede și situațiile în care încălcarea legislației silvice constituie infracțiune. Vorbim despre cazurile în care valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 5 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei. Adică, dacă cineva fură astăzi material lemnos, iar prejudiciul depășește 575 de lei, acesta riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă, însă prejudiciul este de 50 de ori mai mare, infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”.

Ministrul Mediului a mai anunțat că Guvernul a alocat 14,5 milioane de lei pentru anul 2016, în scopul asigurării pazei și a lucrărilor silvice din pădurile private mai mici sau egale cu 30 ha. „Deși Codul Silvic prevede, încă din 2008, ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza și administrarea pădurilor private de până la 30 ha, acestea nu au fost niciodată prinse în bugetul de stat. În total, aproximativ 587.000 ha la nivelul întregii țări sunt în această situație, respectiv nu au paza asigurată și au fost lăsate, în ultimii 8 ani, în voia sorții, proprietarii neavând resurse proprii pentru a le apăra, întreține și păzi”, a spus Cristiana Palmer.

Inspectorul Pădurilor

În primele 30 de zile de la lansarea variantei de test a aplicației pentru Smartphone „Inspectorul Pădurilor”, peste 35.000 utilizatori au descărcat aplicația, iar numărul transporturilor ilegale depistate s-a triplat, a anunțat ministrul Mediului, Cristiana Palmer.

Prețul lemnului de foc vândut legal

În oferta curentă a magazinelor Dedeman, paletul de 0,8 metri cubi de lemn de fag pentru foc costă 410,7 lei. Un metru cub de lemn de carpen se vinde cu 431,64 lei, iar un metru cub de lemn de salcâm costă 487,09 lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-14

Documente:

In legatura cu acest articol...

Tăierile ilegale de păduri, de patru ori mai mici în realitate. Curtea de Conturi și Guvernul ar manipula prin statistici false




Parerea ta...

CIUCIU
12 Sep 2016

nu este adevarat: angajatii ocoalelor silvice sau de unde se prelucreaza lemnul vand fara acte la pret de 600-700 lei mai putin de 1m3. Vin cu noaptea in cap la porti pentru ca nu detin acte de transport si nu este militie pe sosele. Iar "ministerul mediului" nici macar nu exista in aceasta tara
WORKCENTRE9113
24 Sep 2016

.
WORKCENTRE9113
24 Sep 2016

D-na Ministru, Noi ,cetatenii santem proprietarii padurii sau e padurarul (care ia banul pe lemnul de foc ,vanzandu-l fara acte" ,la negru")? Noi avem sau nu ,dreptul sa ne incalzim din padurile noastre? Dreptul la caldura iarna ,D-NA Ministru!!! Ati asigurat aceasta ?Comunitatile (nu CeAPeul comunist cu numele unitate administrativa ce reprezinta prin primar STATUUL COMUNIST,legea 215 )sant titularele ,ca proprietari cu toate atributele depline:posesie-folosinta-dispozitie. Si daca e asa , de ce trebuie sa stea in frig proprietarul si stabul - ruso-austriac de la Sebes-Reci-Radauti sa-i taie padurea? Dna Ministru santeti roman/ca?
PASCA PALMER
04 Noi 2016

Nu, nu sunt românca!
ALIEN
14 Dec 2016

bine,pentru Austria e legal!poporul roman moare de frig!
CURA CORNEL
06 Ian 2017

2 pensionari cu un venit lunar de 1600 lei din oradea de unde poate cumpara lemn foc la pretul ocolului silvic(oficial) nu de la samsari care ... neoficial cer 250 lei/m.
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray