2020-07-14 07:37

EXCLUSIV. Minciuna ASF, dată în vileag de un membru a CA-ului instituției

 |  17:12
EXCLUSIV. Minciuna ASF, dată în vileag de un membru a CA-ului instituției

Proiectul suspendării contractelor RCA, transmis recent Guvernului de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declanșat un război al acuzațiilor de dezinformare între transportatori și asigurători.

Supărați că în scrisoarea către Executiv, ASF prevestește, fără un studiu de impact, creșterea prețurilor RCA, transportatorii au lansat un val de acuzații la adresa autorității și a firmelor de asigurări. 

După discuții la care au participat oficiali din ASF, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, precum și reprezentanți ai sindicatelor din transporturi și firmelor de asigurări, ASF a transmis joi, 16 aprilie, proiectul final privind suspendarea contractelor RCA.

Propunerile ASF au nemulțumit firmele de asigurări care au tras un semnal de alarmă către Guvern: suspendarea RCA pentru unii transportatori fără predarea plăcuțelor de înmatriculare va afecta grav atât industria cât și pe păgubiții RCA.

Mărturia exclusivă a unui membru CA

În timp ce COTAR acuză ASF că sprijină o schemă de tip Ponzi- ilegală,  ASF a trimis un răspuns către ziarul Puterea în care susține că nu există nicio presiune în ceea ce privește prețul RCA și refuză să comenteze punctul de vedere trimis către Guvern. 

Însă, cum minciuna are picioare scurte, un membru al CA-ului ASF-ului a povestit , pentru ziarul Puterea,  ce s-a discutat înainte de Paști în ședința Consiliului de Administrație.

Citi si: 

 Exclusiv. ASF: La City Insurance s-a decis sancționarea societății cu amendă în cuantum de 100.000 de lei 

 Dezvăluiri. Asig Exim, compania de asigurări a statului devalizată de șefii care își țin salariile la secret EXCLUSIV. ASF: Certasig este în incapacitate vădită de plată

 În timp ce ASF doarme, pe piața de asigurări este haos    Dovada că City Insurance este ținută artificial în viață

"Nu ne-a informat nimeni despre punctul de vedere trimis de ASF către Guvern. Eu am aflat din presă despre deciziile ASF, după ce COTAR a trimis scrisoarea deschisă. Nouă au venit și ne-au spus fugitiv despre ea,  și atunci am cerut ședință - în care să discutăm acest act. Nu au făcut. Ce pot spune este că la ce se întâmplă acum în ASF, nu este normal. Petițiile sunt depuse greu, trebuie să îți faci cont, etc", a declarat pentru ziarul Puterea, Ovidiu Răzvan Wlassopol - membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară . 

Acesta a povestit va atunci când a cerut explicații, i s-a spus că nu era nevoie sa se discute punctul de vedere în ședință.

Răspunsul aberant al ASF

Ziarul Puterea a trimis câteva întrebări ASF-ului. Răspunsul primit este halucinant. Redăm mai jos întrebările și răspunsul primit: 

Solicitarea ziarului Puterea:

"In atentia biroului de presa al Autoritatii de Supraveghere Financiară

In vederea informarii opiniei publice, va rugam sa ne raspundeti la cateva intrebari. Avand in vedere comunicatul de presă COTAR privind majorare prețuri RCA, va rugam sa ne explicati:

- Care este punctul de vedere transmis de ASF către Guvern cu privire la eventuale majorări ale prețului RCA cauzate de suspendarea polițelor transportatorilor a avut avizul Consilului ASF?

-A existat un studiu de impact care sa confirme cele precizate in acea scrisoare?

-Cum se explica faptul ca punctul de vedere transmis de ASF către guvern privind o eventuala scumpire a polițelor RCA seamănă izbitor de mult cu punctul de vedere transmis de Asociatia asiguratorilor?

-Cum este posibil ca prețul RCA sa crească in condițiile in care nr de accidente auto și daunele cauzate de acestea au scăzut cu 72% in perioada restricțiilor de circulație?". 

Raspunsul ASF:

Primiti, va rog, in cele ce urmeaza raspunsul la solicitarea pe care ne-ati trimis-o:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține în mod activ măsurile de sprijinire a mediului antreprenorial în această perioadă dificilă din punct de vedere economic. De altfel, Consiliul ASF a decis, încă din data de 24 martie 2020, reducerea cu 25% a tuturor taxelor și comisioanelor datorate de entitățile care activează pe toate cele trei piețe pe care le supraveghează – piața de capital, asigurări-reasigurări și pensii private, pe perioada stării de urgență.

ASF a făcut parte dintr-un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, în scopul implementării procedurilor privind suspendarea încheierii contractelor RCA pentru companiile de transport ale căror autovehiculele nu circulă în această perioadă. ASF a identificat și a prezentat soluțiile tehnice pentru realizarea acestui demers, neavând însă drept de inițiativă legislativă în vederea modificării legislației primare, în acest sens. 

ASF atrage atenția însă că aplicarea unei astfel de inițiative presupune responsabilitate maximă din partea societăților de transport care aleg să suspende contractele RCA. Circulația pe drumurile publice a unor autovehicule neasigurate poate avea consecințe nefaste, în cazul producerii unor accidente, atât pentru cei implicați în evenimentele rutiere, cât și pentru piața asigurărilor.

Având în vedere considerentele menționate, dar și prevederile aplicabile ale legislației europene, ASF consideră că o eventuală inițiativă legislativă de suspendare a contractelor RCA pentru companiile de transport ar trebui să aibă un caracter temporar, bine conturat, și să se limiteze la perioada stării de urgență.

În ceea ce privește informațiile, referitoare la ASF, apărute în spațiul public cu privire la acest subiect, menționăm că acestea reprezintă un răspuns acordat de Autoritate unei solicitări venită din partea unor asociații profesionale din domeniul transporturilor și nicidecum o poziție oficială cu privire la o eventuală modificare a legislației.

ASF precizează că în acest moment nu există nicio presiune cu privire la prețurile polițelor RCA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz