2020-02-24 14:56

Ministerul Justiţiei a virat doar 62 la sută din sumele necesare pentru plata avocaţilor

 |  18:57
Ministerul Justiţiei a virat doar 62 la sută din sumele necesare pentru plata avocaţilor

Curtea deApel Bucureşti (CAB) arată că Ministerul Justiţiei a alocat 62 la sută dinsumele datorate Baroului Bucureşti pentru apărătorii din oficiu, din care s-auplătit doar 22,36 procente pentru ajutorul public judiciar, iar diferenţa s-afolosit pentru funcţionarea instanţelor.

"Curteade Apel Bucureşti precizează că sumele efectiv alocate de Ministerul Justiţieipentru Titlul II «Bunuri şi servicii» (în care sunt cuprinse şi onorariilepentru avocaţii din oficiu) pe perioada ianuarie-august 2010, au reprezentat 62la sută faţă de necesarul solicitat de instanţă, din care 22,36 la sută s-auplătit pentru ajutorul public judiciar şi diferenţa s-a folosit pentrufuncţionarea Curţii de Apel Bucureşti şi instanţelor arondate acesteia",se arată într-un comunicat de miercuri al CAB. De asemenea, CAB menţionează căalocarea resurselor, respectiv plăţile pentru ajutorul public judiciar au fostefectuate cu respectarea ponderii acestora în bugetul anual, pondere carereprezintă 23,27 la sută din total buget "Bunuri şi servicii", aşacum a fost rectificat în august 2010.

De cealaltăparte, Ministerul Justiţiei (MJ) arăta că virarea banilor către avocaţi trebuiefăcută de către instanţe, ordonatorii secundari şi ţerţiari de credite,răspunzând astfel îngrijorării decanului Baroului Bucureşti cu privire laneplata onorariilor restante. La sfârşitul lunii august 2010, în urmacentralizării situaţiei privind restanţele la plata onorariilor din oficiu s-aconstatat că o parte din instanţele judecătoreşti din ţară aveau datorii cătrebarouri, în valoare totală de 6.506.000 de lei, potrivit unui comunicat alMinisterului Justiţiei.

Datoriilecele mai mari se înregistrează la Curtea de Apel Bucureşti pentru lunileaprilie, mai, iunie, iulie şi august. Pe de altă parte, din evidenţeleMinisterului Justiţiei a rezultat că alte curţi de apel - Piteşti, Ploieşti,Oradea, Braşov, Iaşi - nu înregistrează restanţe majore către barourile deavocaţi.

"Menţionămcă, lunar, Ministerul Justiţiei efectuează deschideri de credite bugetare doarpentru ordonatorii secundari, respectiv curţile de apel. Plata cheltuielilorreprezentând onorarii din oficiu, se efectuează de la Capitolul 61.01 «OrdinePublică şi Siguranţă Naţională», Titlul II «Bunuri şi servicii», articolul20.28 «Ajutor public judiciar»", potrivit comunicatului. Astfel,ordonatorii secundari de credite sunt cei care repartizează creditele bugetarepentru bugetul propriu şi pentru bugetele instituţiilor publice subordonate, aicăror conducători sunt ordonatori terţiari de credite, respectiv tribunalele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine