2020-02-24 14:56

Ministerul lui Videanu cheltuieşte 35 milioane de euro pentru închiderea şi conservarea unor mine

 |  18:23
Ministerul lui Videanu cheltuieşte 35 milioane de euro pentru închiderea şi conservarea unor mine

MinisterulEconomiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, condus de democrat-liberalulAdriean Videanu, a atribuit, zilele trecute, un contract, în valoare de 148,37milioane de lei, către o firmă la care instituţia este acţionar unic, pentru închiderea,conservarea şi ecologizarea mai multor unităţi miniere. Suma reprezintăcheltuielile ministerului cu acest gen de activităţi doar pentru anul 2010 şiare la bază, potrivit anunţului de atribuire publicat pe site-ul SEAP, maimulte hotărâri ale Guvernului Emil Boc emise în acest sens.

Contractulatribuit societăţii comerciale Conversmin SA, instituţie la care MinisterulEconomiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este unic acţionar, a avut loc înurma organizării unei negocieri fără anunţ de participare. Potrivit oficialilorministerului condus de Adriean Videanu, modalitatea de negociere aleasă astfela avut loc pentru că lucrările, produsele şi serviciile contractate pot fifurnizate numai de către un anumit ofertant, “din motive legate de protejareaunor drepturi de exclusivitate”. Cu mult tupeu, organizatorii negocieriidirecte pentru această afacere susţin în caietul de sarcini că principalulcriteriu care a stat la baza atribuirea contractului este “preţul cel mai scăzut”.

Achiziţiafăcută de Ministerul Economiei constă în servicii de arhitectură, servicii deinginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, servicii deproiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiinţificăşi tehnică, precum şi servicii de testări şi analize tehnice aferente programul anual de conservare, închidere, reconstrucţieecologică şi activităţi postînchidere a minelor, în anul 2010, aprobate prinhotărâri ale Guvernului. În urma negocierii, singurul ofertant, respectivConversmin SA, a fost declarat câştigător, urmând să încaseze de la bugetulde stat suma de 148.371.000 de lei (respectiv 35.326.428,5 euro) în careeste inclus şi TVA, 24%. Contractul a fost atribuit pe data de 14 august2010 şi, culmea, poate fi subcontractat de către Conversmin. Evident,subcontractorii nu sunt cunoscuţi la nivel oficial de către MinisterulEconomiei.

Clientelă politică

Potrivit site-ului Conversmin, la conducerea acestei societăţi se aflănimeni altul decât Sorin Copăescu. Acesta deţine, printre altele, şi funcţia devicepreşedinte al Organizaţiei Hunedoara a Partidului Democrat-Liberal, fiinduns în fruntea Conversmin prin decizie a ministrului de resort Adriean Videanu.Sorin Copăescu este unul dintre cei mai conştiincioşi finanţatori aicampaniilor electorale ale PDL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-06-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine