2020-06-05 01:00

Ministrul Agriculturii a organizat ilegal bâlciul electoral din faţa ministerului

 |  10:24
Ministrul Agriculturii a organizat ilegal bâlciul electoral din faţa ministerului

PUTEREA a semnalat că, la începutul lunii martie, curtea din faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost transformată într-un bâlci electoral de către ministrul clujean Adrian Nechita Oros.

Dar, răspunsul Ministerului Agriculturii privind legalitatea organizării acestui este unul incredibil şi demonstrează amatorismul managerial al celor care conduc acest minister.

„Obor” organizat prin legea privind ...sistemul antigrindină

 

Timp de patru zile, între 5 şi 8 martie 2020, Consiliul Judeţean Cluj a organizat la sediul ministerului din centrul Capitalei evenimentul denumit <<Târg „Produs de Cluj” >>. Practic, Ministerul Agriculturii condus de liberalul fost ţărănist Adrian Oros a pus la dispoziţia Consiliului Judeţean Cluj, condus de Alin Tişe, finul fostul premier Emil Boc, sediul ministerului şi curtea instituţiei pentru „un târg tematic cu produse din Regiunea Clujului”, adică o expoziţie cu vânzare a produselor tradiţionale româneşti din acestă zonă. Pe lângă vânzarea de produse tradiționale, bucureştenii au avut posibilitatea să achiziţioneze şi produse de artizanat, dar au vizionat spectacole folclorice. Practic, sediul şi curtea Ministerului Agriculturii a fost transformat într-un bâlci, aşa cum sunt cele care se organizează săptămânal în diverse locuri din ţară, mai ales la sate, adică acolo unde ţăranul cumpără sau vinde ce are nevoie ori ceea ce are de dat de prin gospodărie. Ca urmare a acestei situaţii, PUTEREA a solicitat ministrului Adrian Oros să precizeze care au fost prevederile legale pentru organizarea acestui targ, cât a costat şi câţi angajaţii ai ministerului au fost implicaţi.

„Prevederile legale în baza cărora s-a stabilit cadrul organizatoric pentru organizarea evenimentului “Târg Produs de Cluj”, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada 5-8 martie 2020, sunt: „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/2011 pentru aprobarea organizării unor acţiuni de informare şi promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în plan intern şi internaţional, aprobată cu modificările și completările ultetrioare prin Legea nr. 110/2019, cu modificările ulterioare” şi „Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în răspunsul Ministerului Agriculturii.

Numai că, niciuna dintre aceste prevederi legale mai sus menţionate n-au legătură cu baza legală care a condus la organizarea acestui târg inedit. Mai mult, ministrul Adrian Oros susţine că a organizat târgul şi potrivit „modificărilor din art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor”. Dar, articolul invocat mai sus stipulează cu totul altceva, mai exact faptul că „Personalul Autorității este constituit din funcționari publici și personal contractual. Numărul maxim de posturi al Autorității este de 33, dintre care 27 se preiau integral de la Direcția Generală Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, iar 6 se asigură prin redistribuire din numărul total de posturi vacante existente la nivelul M.A.D.R”. 

Ce legătură este între organizarea unui târg în curtea ministerului şi numărul maxim de posturi de la Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor? Poate doar faptul că acea administraţie funcţionează sub tutela Ministerului Agriculturii, iar târgul tot ministerul l-a organizat! „Organizarea acestui târg este ilegală pentru simplul fapt că legislaţia ministerului nu permite organizarea unui asemenea eveniment, iar ca să se organizeze trebuia să fie dată o hotărâre de guvern ăn acest sens. Ceea ce nu s-a întâmplat şi, ca atare, organizarea acestui târg a fost ilegală şi Curtea de Conturi va clarifica acest lucru”, a precizat, pentru PUTEREA, un fost ministru al Agriculturii.

 

Târg gratis, dar cu ceva decont de la minister

 

Ministerul Agriculturii a precizat că „nu s-a închiriat nicio suprafață” din faţa ministerului pentru organizarea acestui târg. Practic, Adrian Oros recunoaşte că a pus la dispoziţie gratuit spaţiul din faţa ministerului pentru o asociaţie privată de producători din zona Clujului. Oare Ministerul Agriculturii a devenit un obor gratuit unde vine cine vrea şi vinde ce vrea! În schimb, ministrul Adrian Oros ne-a comunicat că „suma cheltuită este de 357 lei, în vederea soluționării cererii privind acordarea avizului temporar de funcționare pentru târguri și expoziții de produse alimentare, de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București”. De când Ministerul Agriculturii se ocupă de obţinerea avizelor sanitare pentru organizarea de târguri pentru structuri private? Însă, ministrul a uitat că pe lângă cei 357 de lei a mai cheltuit încă 600 de lei pentru verificările PRAM. În plus, nu au fost implicaţi în acest eveniment trei angajaţi, cum susţine ministerul, ci cinci pentru că au fost omişi cei doi secretari de stat care s-au ocupat de târg.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine