2020-07-07 00:12

Ministrul Sănătății: Moartea pacientei de la Floreasca a venit în urma unei serii de erori

 |  13:00
Ministrul Sănătății: Moartea pacientei de la Floreasca a venit în urma unei serii de erori

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat marți concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al ministerului la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca.

 ”S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la  nivel naţional şi din 2016 la Spitalul Floreasca, procedura de dezinfecţie a tegumentelor în care se foloseşte în primă instanţă betadina şi în cazul pacienţilor alergici la iod se foloseşte gluconatul de  clorhexidină. Apoi, s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi practic în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă pe bază de etanol, cu un conţinut de etanol de 89 la sută, cu un risc combustional major. În acest context de risc concluzionat major şi de biocid utilizat greşit, se foloseşte bisturiu electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a mai spus Costache.

 O altă neregulă gravă a fost aceea că niciun medic din echipa operatorie nu se afla de gardă în momentul intervenţiei chirurgicale.”Niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident, apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital. În protocolul operator acest accident combustional apare într-o anexă şi ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menţionat de la început. Rezidenţii, atunci când intervin, trebuie să fie sub stricta supraveghere a îndrumătorului, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz”, a spus Costache.

Ministrul a mai precizat că profesorul Mircea Beuran a fost demis şi din funcţia de preşedinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătăţii, după ce luni a fost demis din funcţia de şef al secţiei de Chirurgie a Spitalului Floreasca din Capitală.

Mircea Beuran a criticat cu o zi înainte modul în care a fost realizată ancheta în urma căreia a fost demis din funcția de șef al secției de Chirurgie a Spitalui Floreasca şi a anunţat că va contesta decizia.

”Mai mult, voi căuta să arăt şi lucrurile care gândesc că stau la baza acestei atitudini. Pentru că am avut poziţii vizavi de privatizările care se ivesc în sistemul medical, de modul în care este gândit rezidenţiatul cu sistemul  privat. (...) Sunt convins de acest lucru (că decizia de demitere are în spate manevre politice - n.r.)”, a mai declarat Mircea Beuran.

El susţine că a fost demis pentru că începe să deranjeze.

”Probabil că sesizează pericolul în care începe să intre spitalul, când începe să se decapiteze cu şefii de secţie, că dacă a început cu unul, probabil sunt mai mulţi care deranjează. (... )Mai mult, de când s-a întâmplat evenimentul şi până acum nu s-a schimbat nimic, nu am văzut nicio schimbare în bine vizavi de materiale, de medicamente, de lucrurile pe care trebuie să ţi le pună la îndemână spitalul”, a mai declarat medicul.

După demiterea lui Beuran, peste 20 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat că întrerup activitatea, urmând a asigura asistenţa medicală doar pentru urgenţele majore, considerând că acesta a fost demis "înainte de finalizarea oricărei anchete”.

"Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca doreşte să îşi exprime îngrijorarea faţă de felul în care este tratat un incident medical regretabil şi de lipsa respectului şi deontologiei a tuturor celor implicaţi. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran", se arată în scrisoarea semnată de 24 de medici.

Aceştia cer Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar şi situaţia care a permis ca el să aibă loc.

"Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital", se arată în document.

Conform sursei citate, medicii au decis să întrerupă activitatea.

"În aceste condiţii medicii au decis să întreruperea activităţii atât în interesul nostru cât şi al pacienţilor, pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţa medicală numai pentru urgenţele majore, conform legislaţiei în vigoare", se arată în scrisoarea semnată de cei 24 de medici.

Femeia, în vârstă de 66 ani, cu diagnostic de cancer pancreatic, a fost operată în 22 decembrie la Spitalul Floreasca, din cauza unei hemoragii. Ea a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, primele informaţii indicând că focul a fost provocat de folosirea unui bisturiu electric, în condiţiile în care pentru dezinfectarea tegumentelor fusese folosit un biocid pe bază de alcool. În 29 decembrie, femeia a decedat.

Medicul Beuran a declarat atunci că el nu a fost prezent la momentul producerii incendiului, el fiind însă cel care a participat la finalizarea intervenţiei chirurgicale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz