2019-10-23 21:03

Ministrul Transporturilor a dat cu flit Curții de Conturi ca să impună administrator la Tarom pe fiul unei directoare controveersate

 |  01:50
Ministrul Transporturilor a dat cu flit Curții de Conturi ca să impună administrator la Tarom pe fiul unei directoare controveersate

Lucian Şova demonstrează, pe zi ce trece, că Ministerul Transportrurilor este o pălărie mult prea mare pentru el și, ca atare, subordonații săi regizează o mulțime de aranjamente și inginerii, cu sau fără știința sa.

Recent, în Consiliul de Administrație de la Tarom au fost impuși ca membrii Tiberiu  Țiclea și Gabriel Stoe, personaje controversate care, în anii trecuți, au prejudiciat serios compania, atât în calitate de administrator, cât și ca directori, aspecte evidențiate și de Curtea de Conturi a României în 2016, motiv pentru care au și fost trimiși la plimbare.

Acum, cei doi au revenit la butoanele Tarom și ca urmare a faptului că Tiberiu Țiclea este ginerele controversatei directoare juridice a Ministerului Transporturilor, Anișoara Cornilă, fostă gestionară de duty free în Vama Giurgiu. 

Soacra Cornilă și-a pus ginerele, în 2015, administrator la Tarom

Pe 22 aprilie 2016, după revocarea belgianului Christian Heinzmann din funcția de director general al Tarom și din cea de accountable manager al companiei, în cele două funcții a fost numit interimar fostul director financiar Gabriel Stoe. Tot atunci, Florin Susanu, director Operațiuni de zbor și pilot-instructor, a fost numit director general interimar, iar directorul administrativ Tiberiu Țiclea, ginerele Anișoarei Cornilă, a fost eliberat din funcție. Însă, la acea vreme, a surprins preluarea atribuțiilor lui Heinzmann de către Gabriel Stoe, întrucât acesta a fost, în 2015, în Adunarea Generală a Acționarilor de la Tarom care a aprobat propunerea Consiliului de Administrație, din care făcea parte și Tiberiu Țiclea, prin care Stoe și Țiclea au ajuns peste noapte director financiar și, respective, director administrativ al companiei. Practic, cei doi și-au înființat și aprobat posturile pe care le-au ocupat până în 2016 la Tarom, ținând cont că, până atunci, nu existau aceste posturi în organigrama companiei. Adică, ei au centrat și tot ei au dat cu capul! Și au dat bine cu capul pentru posturile acestea, care sunt remunerate cu vreo 8.500 de euro pe lună. Astfel, la acele vremuri, Stoe era director financiar al companiei și, în plus, a mai preluat și atribuțiile lui Heinzmann, iar Țiclea a fost demis din funcția de director administrative, dar a rămas în Consiliul de Administrație de la Tarom. Însă, utimul audit extern, făcut la începutul lunii aprilie 2016 de către Curtea de Conturi a României, a evidențiat faptul că numirile celor doi directori - Gabriel Stoe și Tiberiu Țiclea sunt ilegale. Ca atare, auditorii de conturi au dispus măsurile de rigoare, adică revocarea celor doi. Însă, conducerea Ministerului Transporturilor de la acea vreme, adică ministrul technocrat Dan Costescu, a refuzat să ducă la îndeplinire dispozițiile Curții de Conturi a României.

Curtea de Conturi: Numirile lui Țiclea și Stoe au fost ilegale!

În raportul de audit al Curții de Conturi a României se menționează faptul că nu s-au respectat "prevederile legale privind selectarea și numirea directorilor sau administratorilor întreprinderilor publice".

"În urma verificării documentelor prezentate de entitatea verificată de auditorii publici externi s-a constatat că prin Hotărârea membrilor CA nr. 13/20.08.2015 criteriile de selecție aprobate la punctul 13 pentru poziția de Director General Administrativ (CAO) (nr. Tiberiu Țiclea) și Director Financiar (CFO) (nr.Gabriel Stoe) au încălcat cerințele articolului 35, alineatul 5 din Ordonanța de Urgență nr.109/2011 de cel puțin, o experiență relevantă în consultanță în management sau în activitatea de conducerea a unor întreprinderi publice ori societăți comerciale din sectorul privat cu luarea în considerare a specificiului domeniului de activitate a societății comerciale, ele fiind modificate cu cerințe de echivalență în profesia juridică și cunoștiinte despre industria aviației comerciale", se precizează în documentul Curții de Conturi a României. Mai mult, auditorii publici externi au constatat că "chiar pentru profesia de Director Financiar (n.r.- Gabriel Stoe) s-a solicitat experiență relevantă pentru funcția de CFO sau echivalentul într-o profesie juridică, fiind încălcate prevederile art.10, alin. 2 din Legea contabilității nr.82/91, potrivit căreia prin persoana împuternicita să îndeplinească funcția de director economic se înțelege o persoană angajată potrivit legii, care are studii economice superioare".

Acum, Gabriel Stoe este angajat la Compania Națională Aeroporturi București, dar este și administrator la Aeroportul Internațional Craiova, iar Tiberiu Țiclea este avocat și în continuare ginere al controversatei directoare juridice a Ministerului Transporturilor, Anișoara Cornilă, cea care de câțiva ani care a blocat activitatea juridică a acestui minister.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray