2019-10-16 01:08

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, presat de MAE să deschidă 17 birouri de turism în străinătate

 |  11:54
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, presat de MAE să deschidă 17 birouri de turism în străinătate

Pe 13 septembrie 2018, Guvernul a emis, la propunerea ministrului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, o hotărare privind modificarea HG 24/2017 privind funcționarea Ministerului Turismului, care prevedea, printre altele, înființarea birourilor de promovare externă a României.

Numai că hotărârea nu stipula înființarea de reprezentanțe turistice externe, ci doar reînființarea acestora ca urmare a desființării lor aberante, în 2017, de către fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, chiar dacă unele funcționau de peste 50 de ani. Practic, Trif a anunțat la aceea vreme că înființarea a 20 de reprezentanțe externe în cele mai importante piețe externe pentru turismul românesc, dar încă nu se știe nici până acum care sunt acelea, însă, spre deosebire de vechea formulă, fiecare birou din străinătate va avea câte doi angajați, atașați în turism. Astfel, un număr de 40 de atașați în turism care vor lucra în străinătate, dar nu se știe de când. Numai că, recent, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a fost urecheat de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, pentru intârzierea înființării birourilor de turism din strănătate.

Birourile de promovare, doar pe hârtie

„Având în vedere prevederile “Ordinului ministrului turismului privind desemnarea responsbilităților pentru operaționalizarea funcției de atașat de turism”, vă adresez respectuoasa rugăminte să dispuneți elaborarea „fișei de fundamentare a țării în care își desfășoară activitatea atașatul de turism”, se menționează în documentul transmis de MAE către Ministerul Turismului (vezi facsimil).  

Potrivit informațiilor menționate în acest document, practic Ministerul Turismului trebuie să asigure date pentru fiecare „criteriu pentru deschiderea reprezentanței de promovare și informare turistică din străinătate”, iar criteriile sunt cele prevăzute de „Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului 2019-2020”. Numai că, specialiștii din domeniul turismului consultați de PUTEREA nu știu și nici n-au fost consultați pentru o strategie națională pentru 2019-2020. Astfel, pâna pe 12 martie 2019, trebuiau întocmite fișele de țară pentru deschiderea a 10 birouri de turism în Germania, China, SUA, Marea Britane, Franța, Israel, Emiratele Arabe Unite, Suedia și Spania. De asemenea, până pe 2 aprilie 2019, Ministerul Turismului ar trebui să realizeze fișa de țară și pentru alte șapte biroruri de turism în Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Federația Rusă, Japonia și Republică Moldova. Totodată, documentul transmis de MAE are și câteva prevederi exprese către ministrul Turismului, care nu lasă loc de nicio interpretare. Astfel, „până la 20 martie a.c., rog să coordonați elaborarea „notei de fundamentare privind alegerea țărilor în care își vor desfășura activitatea atașați de turism”, iar „până la 22 martie a.c., rog să coordonați elaborarea proiectului de ordin privind alegerea țărilor”. De asemenea, „până la 29 martie a.c. este necesar să se elaboreze procedura privind funcționarea atașaților de turism”.

Practic, până la sfârșitul acestei luni, ministrul Bogdan Trif ar trebui să decidă în care din cele 17 țări va deschide birouri de turism și, totodată, să elaboreze și procedura privind funcționarea atașaților de turism. Însă, potrivit informațiilor noastre, redeschiderea birourilor de turism și funcționarea lor nu sunt bugetate și nici măcar nu s-a făcut o evaluarea a costurilor. În plus, va fi foarte greu ca acestea să funcționeze, pentru simplul fapt că este foarte greu să intri pe o piață turistică de unde ai dispărut peste noapte. În plus, specialiștii din turism au mai precizat, pentru PUTEREA, că este o aberație să deschizi un birou de turism în Emiratele Arabe Unite, Japonia sau chiar în China, întrucât sunt piețe cu un specific aparte și foarte greu de operat. De asemenea, surprinde faptul că pe lista lui Trif nu se află Turcia sau Grecia.

Trif către Dobre: „Închiderea birourilor de turism a fost o decizie profund greșită…”

 

Actualul ministru al Turismului, Bogdan Trif, l-a acuzat direct, anul trecut, pe  predecesorul său, de desființarea fără nicio justificare a birourilor de turism din străinătate. „Decizia fostului ministru de a închide pur și simplu birourile din cauza incapacității de a le gestiona în mod eficient a fost profund greșită și este reparată acum prin acest act normativ. De la preluarea mandatului, am luat mai multe măsuri pentru a accelera numirea atașaților în turism și de a limita, astfel, perioada în care România nu beneficiază de contact direct cu piețele prioritare pentru dezvoltarea turismului. Decizia de a întrerupe brusc activitatea de promovare externă a produs prejudicii turismului românesc pe care nu le mai puteam tolera”, a declarat ministrul Turismului.

Practic, Bogdan Trif l-a taxat pe Mircea Dobre în baza concluziilor Corpului de control al Guvernului privind desființarea birourilor de promovare turistică externă, concluzii care încă nu au fost aprobate nici până acum de premierul Viorica Dăncilă. Oare de ce nu sunt făcute publice concluziile și măsurile dispuse în urmă acestui control?

Un lucru este însă cert: prin desființarea birourilor de turism din străinătate, imaginea României și a turismului românesc a fost compromisă pe termen lung!

   


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-18

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray