2020-06-02 00:55

Mită de 230.000 de euro la uşa lui Oprescu. Consilierul personal al primarului, reţinut de DNA

 |  21:01
Mită de 230.000 de euro la uşa lui Oprescu. Consilierul personal al primarului, reţinut de DNA

P24

Un nou scandal zguduie Primăria Capitalei. De această dată este vorba despre cel mai apropiat consilier personal al primarului general, Solomon Wigler, cunoscut şi sub numele de Mony. El a fost reţinut de procurorii DNA pentru o mită de 204.000 de euro şi trafic de influenţă sub formă continuată. Mony era mâna dreaptă a lui Sorin Oprescu, având biroul lipit de cel al primarului general. Toată lumea se întreabă cât de mult se vor apropia de această dată procurorii DNA de primarul general, alţii pariază pe reţinerea lui Sorin Oprescu în scurt timp. Oricum, se preconizează schimbări majore în schema organizatorică a Primăriei Capitalei în următoarele săptămâni, spun surse din interior.

Nimeni nu ştie cu exactitate numărul consilierilor personali angajaţi de primarul general Sorin Oprescu. Se face doar o estimare - între 10 şi 15 persoane. Dintre aceştia, doar trei sunt foarte apropiaţi edilului-şef al Capitalei. Este vorba de Radu Rizescu, Vasile Adâr şi Solomon Wigler. Dintre cei trei, doar Wigler era cel care discuta, negocia şi îi propunea primarului general afacerile “de interes”. De altfel, era şi mai bine plătit. El câştiga lunar un salariu de 2.900 de lei, ceilalţi circa 2.000 de lei. În ultima vreme, spun consilierii generali, Mony devenise mai activ ca oricând. El era cel care îi informa pe liderii de grup cu privire la investiţiile primăriei şi simula consultări cu aceştia. Prin Primăria Capitalei el avea faima celui mai de încredere consilier personal al edilului, mergându-se până acolo încât Sorin Oprescu nu lua nici o decizie până când nu se consulta cu Mony. Acesta avea biroul de la etajul 14 lipit de cel al lui Sorin Oprescu, de unde se exclude posibilitatea ca edilul-şef să nu fi ştiut de traficul de influenţă pe care îl făcea Wigler sau de şpăgile pe care le lua. Se mai spune că banii ar fi fost depuşi în conturile unei bănci din Viena, pe numele soţiei sale. Dar aceste fapte nu sunt confirmate încă de procurori.

Fatalitatea încălcării cutumei

Reacţia Primăriei Capitalei, prin care anunţa suspendarea din funcţia de consilier a lui Solomon Wigler, nu este mulţumitoare. Toată lumea aştepta detalii, cum ar fi calităţile şi abilităţile lui Mony în materie de administraţie publică, pentru care a şi fost angajat. Aceasta cu atât mai mult cu cât mita, o tranşă de 25.000 de euro dintr-un total de 230.000 de euro, a fost dată în biroul din Primăria Capitalei. Acesta obişnuia, până acum, să ia bani de la diverşi oameni de afaceri în Parcul Tineretului, pe înserat, în nici un caz în biroul din Primărie. Pe de altă parte, opinia publică aşteaptă detalii cu privire la atractivitatea financiară a postului de consilier personal, deoarece salariul nu era motivant. În comunicatul de reţinere a lui Solomon Wigler de către procurorii DNA se stipulează că mita de 230.000 de euro era pentru “eliberarea unei autorizaţii de construire necesare unei soluţii de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarketuri” din Capitală. Mony ştia mentalitatea consilierilor generali, care votau fără reţineri proiecte de hotărâri care vizau investiţiile private. Aşa s-a întâmplat şi pe 28 mai când s-a votat PUZ-ul pentru construirea unui hipermarket Kaufland în Şoseaua Alexandriei. Acestora nu li se poate imputa, deocamdată, vreo implicare în traficul de influenţă, deoarece adesea se revoltau şi îl interpelau pe arhitectul-şef al Capitalei pentru documentaţia incompletă pe care o punea la dispoziţia Consiliului General. În concluzie, traficul de influenţă, dacă se făcea, era printre angajaţii Primăriei Capitalei, inclusiv la arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu, şeful Direcţiei Urbanism, dar şi alte direcţii care avizau cererile de PUZ sau emiteau decizii urbanistice.

Extinderea anchetei

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, apreciază că arestarea lui Wigler “confirmă dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 10 ani, care a fost una speculativă, prin sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public. Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţă pentru aprobarea PUZ-urilor şi că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generală pentru aceste reţele de influenţă. Deci consilierul Solomon Wigler şi-a exercitat deja influenţa atât faţă de primarul general şi arhitectul-şef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cât şi faţă de consilierii generali care au votat PUZ-ul. Este deci doar o chestiune de timp până când şi aceste persoane vor fi anchetate. Se confirmă că arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, este o marionetă, deciziile de dezvoltare urbană, pe care ar trebui să le coordoneze, fiind luate peste capul lui”. Nicuşor Dan aminteşte opiniei publice de arestarea preventivă a lui Mădălin Dumitru, fost director al Direcţiei Infrastructură, care lua mită de la firmele care executau lucrări publice.

Extras din motivarea reţinerii

”În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro şi a primit în mai multe tranşe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri. Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Municipiului Bucureşti. Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective.  În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri. În acest context, inculpatul Wigler Solomon a convenit cu martorul denunţător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015”.

Avere de consilier personal

În ultima declaraţie de avere din 2013, postată pe site-ul Primăriei Capitalei, Solomon Wigler menţionează un teren intravilan de 65.000 mp în Popeşti Leodeni, cumpărat în anul 2007, cu 600.000 lei. El mai are şi două case în Bucureşti, de 360 mp, respectiv 350 mp, cumpărate în 2001 şi 2006, precum şi un apartament de 80 mp în Capitală. El deţine trei autoturisme - un Audi Q5, cumpărat în 2013, un BMW X1 din 2011 şi un BMW X320d din 2013. Are ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă şi de cult în valoare de 1,9 milioane de euro, toate dobândite în perioada 1994-2008. Wigler Solomon declară că are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro şi 33.000 de lei şi împrumuturi, unul de 87.000 de euro către Anca Mihai şi altul de 42.000 de euro către Mihaela Zainescu. Venitul anulat incasat în 2012 de la Primăria Capitalei a fost de 34.857 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-04

Documente:Parerea ta...

INDIGNATUL
05 Iun 2015

Propun procurorilor sa inceapa investigatiile si sa audieze tot staff-ul din prima campanie electorala a lui Oprescu.Pe absolut toti cei care au participat si cunosc desfasurarea evenimentelor,incepand cu sponsorizarile.Sunt multe de spus si multe de indreptat.Majoritatea celor cu functii in primarie,sunt din prima campanie si au multe de discutat cu procurorii.Numai asa se va face curatenie in PMB si in societatea roaneasca
RADU
05 Iun 2015

Pe cind Victor Manea .Victor Manea are amenda penala pt PUZ Greenfield....numai el stie cu ce interventii a scapat....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine