2020-05-31 20:53

Mita de la MAI: răzbunarea sau verticalitatea lui Fătuloiu?

 |  19:44
Mita de la MAI: răzbunarea sau verticalitatea lui Fătuloiu?

Mizatentativei de mituire a secretarului de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu, afost, după cum reiese din declaraţia acestuia, dar şi din referatul cu propunereade arestare al DNA, închiderea dosarelor penale ale omului de afaceri CătălinChelu. Cu toate acestea, se pare că războiul acestuia din urmă cu demnitaruleste mai vechi, fiind legat de firma argeşeană de mobilă Alprom. De altfel,chiar Cătălin Chelu o aduce în discuţie, în biroul lui Fătuloiu, în momentul încare îl ameninţă pe demnitar cu dezvăluiri în presă.

Companiaargeşeană de mobilă Alprom este de mai bine de un an miza unui război pe planlocal între doi oameni de afaceri: Gheorghe Văsîi şi Cătălin Chelu. Primul,influent în judeţul Argeş, a pierdut, în luna iunie, calitatea de acţionarmajoritar la Alprom, în favoarea lui Cătălin Chelu. Văsîi este prieten de 20 deani cu Dan Valentin Fătuloiu, acesta din urmă născut în localitatea argeşeană Topoloveni,activând în cadrul Poliţiei din judeţul Argeş în perioada 1978 - 2000 (caofiţer operativ la Biroul judiciar din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti,ofiţer specialist I şi principal III la Serviciul judiciar din cadrul IPJ Argeş,locţiitor al şefului IPJ Argeş şi, în final, şef al IPJ Argeş).

Amicul lui Fătuloiu apierdut în favoarea lui Chelu

CătălinChelu susţinea că ştie despre implicarea lui Dan Fătuloiu în preluarea acţiunilorde către Gheorghe Văsîi la Alprom. Acesta din urmă depusese mai multe plângeripenale la IPJ Argeş contra lui Cătălin Chelu acuzându-l pe acesta de obţinerea ilegalăa pachetului majoritar de acţiuni. Alprom este controlată în proporţie de 53% deCătălin Chelu şi apropiaţii săi începând cu luna iunie a anului trecut. Laaflarea veştii că nu mai este acţionar majoritar, ci doar cu 45% din părţilesociale ale Alprom, Gheorghe Văsîi a tunat şi a fulgerat, recurgând laplângerile penale. Cătălin Chelu susţinea că Dan Valentin Fătuloiu l-asprijinit pe Văsîi atât în preluarea acţiunilor la Alprom, cât şi în acţiunile acestuiaîmpotriva sa pe lângă autorităţile judiciare argeşene. Pe de altă parte, Cheluspune că fiul chestorului Fătuloiu, Alexandru, ar fi beneficiat de o parte aunor bani (34 de miliarde lei) scoşi din patrimoniul Alprom.

Demnitarul urmăreaplângerile prietenului său

Fireşte,secretarul de stat a respins aceste acuzaţii, dar cert este că, în lunanoiembrie a anului trecut, a dispus identificarea grupărilor de criminalitateeconomico-financiară, la nivelul întregii ţări. Cu această ocazie, princentralizarea tuturor dosarelor la MAI, Fătuloiu a identificat cauzele în careera cercetat Chelu şi a dispus, potrivit referatului DNA, „stabilirea unui modcentralizat de efectuare a cercetărilor în toate cauzele care îl priveau peChelu Cătălin, astfel încât să se poată documenta întreaga activitate infracţionalădesfăşurată de acesta”. Bineînţeles că printre dosarele în care era cercetatCătălin Chelu se aflau şi cele de la IPJ Argeş, deschise în baza plângerilorformulate de Gheorghe Văsîi.

CătălinChelu este proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la bursade la Bucureşti, cu 14 companii la care este acţionar direct sau prinintermediul unor firme interpuse, fiind totodată un personaj controversat,presa acuzându-l, între altele, că a devalizat Rotes SA. Potrivit "TopuluiForbes 500 miliardari", Cătălin Chelu (44 de ani) are o avere estimată la17 milioane de euro (locul 312 pe România) şi este unul dintre cei mai importanţijucători de pe bursa românească de acţiuni. Cătălin Chelu a fost prezentat înpresă ca fiind un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi că ar fifost folosit de acesta ca interpus în diferite achiziţii. Are acţiuni, capersoană fizică, în 47 de societăţi comerciale. Chelu este în vizorul DIICOT întrei dosare referitoare la spălare de bani, evaziune fiscală şi infracţiuniprivind piaţa de capital, susţin surse judiciare. Cătălin Chelu a deţinut şifirme de cablu, în 2006, el vânzând pachetul majoritar de acţiuni la companiade cablu CCC Blue Telecom mamei sale, care îi era şi asociată, Doina LilioaraRimar, pentru 219,192 milioane de lei (circa 62 de milioane de euro).

Recent,omul de afaceri Cătălin Chelu a cumpărat, prin intermediul a două firme pe carele controlează, 35,4% din acţiunile producătorului de aparate electrocasniceElectroargeş Curtea de Argeş. Cea mai mare participaţie, de 29,61%, estedeţinută prin firma Portavon Galaţi, iar un pachet de 5,79% este în posesiafirmei Materra Com, potrivit unor notificări transmise Bursei.

Gheorghe Văsîi, uninfluent om de afaceri din judeţul Argeş

GheorgheVăsîi este un influent om de afaceri din judeţul Argeş. Fost politician, unuldintre liderii locali ai defunctei ApR, a devenit consilier judeţean înmandatul 2000-2006 pe listele acestui partid, iar când formaţiunea s-adesfiinţat, a preferat să rămână independent. A revenit la afaceri, în care adebutat la începutul anilor ’90 cu o consignaţie profilată în special pecomercializarea aurului turcesc. La ora actuală, Văsîi este un prosper om deafaceri cu investiţii în mai multe judeţe din ţară şi în Bucureşti. Deţine acţiuniîn şapte firme, printre care şi Girexim Financiar IFN SA ori Girexim ImobiliareSRL. Societatea Girexim Universal este patronată de patru persoane, printrecare se află şi fraţii lui Gheorghe Văsîi, Ştefan şi Victor.

Un control de la Direcţia Generală a FinanţelorPublice Argeş, care a durat aproximativ o lună de zile, a scos la iveală,potrivit ziarului „Obiectiv Argeşean”,mai multe probleme în asocierea dintre societatea municipalităţii,Publitrans 2000 SA, şi firmele CNCD şi Girexim. Astfel, s-adescoperit că amortizarea nu este calculată în mod unitar, şi anume, în cazulSC Publitrans 2000 SA, amortizarea mijloacelor de transport este calculată pe operioada de 6 ani, în timp ce în cazul mijloacelor de transport aduse ca aportde asocierea CNCD SA - SC Girexim Universal SAamortizarea mijloacelor de transport este calculată pe o perioada de doar 4ani. Astfel, organele de control financiar consideră ca era necesară aplicareaunitară a cheltuielii cu amortizarea autobuzelor, întrucât durata normată deserviciu pentru acestea era între 4 şi 8 ani. Se confirmă astfel zvonurileconform cărora oamenii de afaceri au forţat recuperarea investiţiei cât mairepede, deşi, în mod normal, amortizarea trebuia eşalonată pe un timp mult maimare. În momentul asocierii dintre Publitrans, pe de o parte, şi CNCD-Girexim, de cealaltă, s-a calculat aportul la noua asociaţie. Patronii CNCD şi Girexim s-au folosit însă de un tertip ieftin pentru a-şi supraevalua aportul.Astfel, deşi municipalitatea tocmai achiziţionase 15 autobuze MAZ, acestea aufost subevaluate.

Controlul DGFP Argeş a scos la iveală faptul căbunurile aduse ca aport de SC Publitrans 2000 SA au fost stabilite la valoareade piaţă rezultată din reevaluarea efectuată în anul 2007, când valoareacursului euro-leu era cu mult mai mică (1 euro= 3,3350 lei). Şi asta în timp cepentru autobuzele BMC aduse ca aport în asociere de SC CNCD SA - SC Girexim Universal SA evaluarea s-a făcut în baza unui curs de schimb diferit decel al mijloacelor fixe deţinute de SC PUBLITRANS 2000 SA (1 euro = 3,75 lei).

Alexandru Fătuloiu -de la împrumuturi pentru prieteni la dosare cu maşini înmatriculate ilegal

AlexandruFătuloiu, fiul secretarului de stat, martor şi denunţător în dosar, are 26 deani şi patronează şase firme în Topoloveni, judeţul Argeş.

Două dintreele - Direct Amanet SRL şi Alexim Amanet Prestige - au ca obiect principal deactivitate "Alte activităţi de creditare". Celelalte firme sunt ZulexComplex, cu obiect principal de activitate servirea băuturilor, Alexim TransCompany 2008 SRL, care se ocupă cu transporturi rutiere de mărfuri, A&SMicro Company 2008, legată de comerţul cu material lemnos şi cu materiale deconstrucţii şi echipamente sanitare, şi Alexim Micro Company, cu activitateprincipală specifică agenţiilor imobiliare. Presa locală a relatat despreAlexandru Fătuloiu că şi-a împrumutat mai mulţi amici sau diverse cunoştinţe,doar după ce a încheiat, la notariat, contracte ferme şi că recurge laexecutarea datornicilor "până la ultimul leuţ". Potrivit preseilocale, fiul secretarului de stat a fost acuzat în primăvara acestui an de familia liderului PNŢCD Piteşti, GheorgheDinescu, că l-a lovit pe fiul acestuia în urma unui scandal izbucnit într-uncazinou din Piteşti. Dinescu jr susţine că a fost înjurat şi agresat deAlexandru Fătuloiu. Fiul chestorului a declarat că e vorba de o înscenare, pe fondul unui litigiu maivechi dintre băiatul politicianului şi asociatul său, Cătălin Zuluf, căruiaAlexandru Dinescu i-ar datora o sumă de bani.

Numelelui Alexandru Fătuloiu a fost vehiculat şi în contextul anchetei permiselorfalse de la Argeş - dosar intrumentat de DNA - tânărul conducând o perioadă omaşină înmatriculată ilegal, despre care a declarat că nu-i cunoştea statutullegal şi pe care, ulterior, a vândut-o. În timpul anchetei, Alexandru Fătuloiua primit la 17 februarie o adresă de la Serviciul Public de Înmatriculări Dolj,judeţ unde a ajuns BMW-ul său, cerându-i-se să arate dacă ştampila care aparepe o factură aferentă unui contract de vânzare-cumpărare aparţine societăţiisale SC Alexim Trans Company 2008 SRL. Alxenadru Fătuloiu a răspuns solicităriivenite din partea MAI, susţinând că ştampila este falsă. „Cât am ţinut maşina,eu nu am ştiut că ar avea probleme legate de modul în care a fost înmatriculatăiniţial. Am pus la dispoziţia oamenilor legii toate documentele solicitatepentru a se face lumină în acest caz”, a declarat Alexandru Fătuloiu pentrupublicaţia „Ancheta”.

Omul de afaceri nu s-a reţinut în a-l ameninţa pe demnitar chiar înbiroul acestuia cu dezvăluiri incendiare despre presupuse fapte penale. Chelucătre Fătuloiu: „Ne şantajăm reciproc”

Omul de afaceri Cătălin Chelu, care a încercat să-lmituiască pe secretrarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor,Dan Valentin Fătuloiu, l-a ameninţat pe acesta din urmă cu dezvăluiriincendiare în presă despre el, dacă nu-l va ajuta să scape de dosareleeconomice penale contra unor sume de bani. Ameninţările au fost făcute atâtprin intermediari, cât şi direct, chiar în biroul demnitarului, unde, la unmoment dat, Chelu i-a spus că, în definitiv, cei doi se şantajează reciproc.

Dan Valentin Fătuloiu trebuia să primească, aşa cum sestabilise iniţial, suma de un milion de euro (atât cash, cât şi bunuri) însăomul de afaceri Cătălin Chelu a schimbat condiţiile mitei avansând suma de50.000 de euro cash, ca primă tranşă, precum şi un teren de 1,5 ha, deaproximativ 150.000 de euro, pe care urma să construiască două case, în valoarede 120.000 de euro. Scopul final al acţiunii lui Chelu era ca Dan Fătuloiu să-lscape pe acesta de zecile de dosare penale economice deschise pe numele omuluide afaceri, dar şi pe ale complicilor săi.

Planul Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale

„În perioada august -12 noiembrie 2010, Chelu CătălinConstantin, prin intermediul inculpaţilor Badea Ştefan Niţache, Bunu AntonelCristi şi Constantinescu Gabriel, a promis, atât direct, cât şi prin mediereadenunţătorului Fătuloiu Alexandru Nicolae, suma de un milion de euro denunţătoruluiFătuloiu Dan Valentin, pentru ca acesta, în calitate de chestor-şef de poliţie şisecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îşi îndeplineascăîn mod necorespunzător îndatoririle sale de servicu ce decurg din punerea înaplicare a Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale (fundament pecooperarea interinstituţională dintre ministerul anterior menţionat, MinisterulPublic, Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală şi alte instituţii alestatului), astfel încât să împiedice cercetarea în sistem integrat a cauzelor penaleîn care sunt cercetaţi Chelu Cătălin Constantin, Constantinescu Gabriel şi BunuAntonel Cristi şi să le faciliteze acestora soluţionarea favorabilă arespectivelor dosare”, se arată în referatul cu propunerea de arestarepreventivă întocmit de procurorii anticorupţie.

Chelu dorea acţiuni la Hidroconstrucţia

Pe lângă problema dosarelor penale, Cătălin Chelu aveanevoie de ajutorul lui Fătuloiu pentru a prelua acţiuni la compania Hidroconstrucţia.„Pe de altă parte, s-a mai reţinut că, cu ocazia întâlnirii care a avut loc la12.11.2010, inculpatul Chelu Cătălin Constantin a oferit denunţătorului FătuloiuDan Valentin suma de 300.000 de euro, în numerar, şi suportarea cheltuielilorpentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 de euro, înscopul ca denunţătorul, folosindu-se de influenţa ce derivă din funcţia desecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângădirectorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, pentru a-l determinat să întreprindădemersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţeleRegistrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţicomerciale”, se mai arată în referat.

Mesaje de ameninţare la adresa lui Fătuloiu

Dosarul lui Chelu şi al complicilor săi, AntonelCristi Bunea, Ştefan Niţache Badea şi Gabriel Constantinescu, s-a format înbaza denunţurilor formulate la 10 august de Dan Valentin Fătuloiu şi de fiulacestuia, Alexandru Nicolae Fătuloiu. Secretarul de stat din MAI a sesizat DNAatât ca urmare a ofertelor de mituire sosite din partea lui Chelu, cât şi dincauza mesajelor de ameninţare transmise de omul de afaceri încă din luna martie,după demararea Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale. De altfel, Chelul-a ameninţat chiar şi în mod direct pe Fătuloiu, în biroul acestuia de la MAI.„(…) Pe fondul punerii în aplicare a acestor măsuri dispuse de Fătuloiu DanValentin, inculpatul Chelu Cătălin Constantin l-a abordat, prin intermediulcomplicelui Badea Ştefan Niţache, pe fiul celui menţionat, denunţătorul FătuloiuAlexandru Nicolae, exprimându-şi disponibilitatea de a da suma de un milion deeuro, pentru a i se facilita soluţionarea favorabilă a unora dintre dosarele încare este cercetat, fiind interesat să se renunţe la continuarea modului deinvestigare centralizat a respectivelor cauze, iar acestea să fie lăsate maideparte şi separat în instrumentarea structurilor locale de poliţie.

De asemenea, inculpatul Chelu Cătălin Constantin i-atransmis denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin că, în situaţia în care nu estede acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionată, va porni împotrivasa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îlva obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat”, arată procuroriianticorupţie în referatul de sesizare a instanţei.

Ameninţări chiar în biroul secretarului de stat

Cu o săptămână înainte de ziua flagrantului, Cătălin Chelu,Ştefan Badea şi Gabriel Constantinescu au sosit la biroul lui Fătuloiu pentru adiscuta detaliile legate de oferirea mitei. La un moment dat, în birou au rămasdoar Chelu şi Fătuloiu, între cei doi având loc o discuţie mai aprinsă. „Inculpatula menţionat că, în cazul în care va fi chemat pentru audierea în vreunul dintreaceste dosare penale, va da în vileag, folosindu-se şi de mass-media, încercărileeşuate ale denunţătorului de a-l fi ajutat pe Văsîi Gheorghe să câştige licitaţiade preluare a pachetului majoritar de acţiuni la SC Alprom SA Piteşti. Denunţătorula replicat că acele susţineri nu sunt reale şi a precizat că măsurile dispusede el, ca secretar de stat, nu l-au vizat în mod special pe Chelu CătălinConstantin, întrucât s-a procedat la fel şi în cazul unor alte dosare penalecare se referă la acelaşi gen de infracţiuni, dar în care este vorba desprealte persoane. Inclupatul Chelu Cătălin Constantin a susţinut că are foarte mulţibani şi că şi-ar putea rezolva problemele judiciare din dosarul în care estecercetat cu numai 150.000 de euro, ideea fiind că va folosi aceşti bani pentrucoruperea organelor judiciare. Inculpatul Chelu Cătălin Constantin a continuatsă susţină că denunţătorul Fătuloiu Dan Valentin are ceva personal cu el şi aspus că va dezvălui în presă că fiul acestuia, Fătuloiu Alexandru Nicolae, arfi beneficiat de o parte din suma de 34 miliarde de lei, care a fost luată dinpatrimoniul SC Alprom SA Piteşti, iar denunţătorul prim-menţionat ar fi făcutdemersuri pentru muşamalizarea acelui caz. Denunţătorul a replicat că aceleafirmaţii nu sunt adevărate, şi i-a reproşat interlocutorului că, prinatitudinea sa, încearcă să îl şantajeze, context în care reacţia lui a constat înprecizarea că «ne şantajăm reciproc»”.

„Îmi vei da banii înapoi când vei avea nevoie să-ţi pun o vorbă bună sărămâi în funcţie”

Cătălin Chelu era convins că Dan Valentin Fătuloiu i-arfi restituit banii ce urma să-i primească în momentul în care, pe scenapolitică, aveau să se producă schimbări, iar secretarul de stat va avea nevoiede o „vorbă bună” de la omul de afaceri pentru a rămâne într-o funcţieimportantă. ”Pe parcursul discuţiei, denunţătorul Fătuloiu Dan Valentin s-ainteresat dacă mai este valabilă oferta pe care inculpatul Chelu CătălinConstantin o transmisese, anterior, prin intermediari. Inculpatul Chelu CătălinConstantin a afirmat că nu are sens să-i dea acum denunţătorului banii promişi,deoarece ar trebui ca acesta să îi restituie peste o perioadă de timp, înmomentul în care vor fi schimbări pe scena politică din România, iar el va puneo “vorbă bună” pentru denunţător, pe lângă anumite persoane influente, înscopul menţinerii acestuia într-o funcţie publică importantă”, se arată înreferatul cu propunerea de arestare.

Demisia lui Blaga, motiv de îngrijorare pentru mituitori

La un moment dat, mituitorii au întrerupt demersuriledin cauza agitaţiei de pe scena politică, având temerea că Dan ValentinFătuloiu va fi schimbat din funcţie. Este vorba despre demisia lui Vasile Blagadin funcţia de ministru al internelor, în acea perioadă presa relatând că şisecretarii de stat din MAI vor fi demişi, o dată cu venirea noului ministru.„Pe de altă parte, Badea Ştefan Niţache a justificat întreruperea pentru operioadă de timp a demersurilor infracţionale ale inculpaţilor, prin aceea căanumite evenimente sociale şi politice (cum au fost acţiunile de protest alepoliţiştilor şi iniţierea moţiunii de cenzură) au fost de natură să le creeze ostare de nesiguranţă în ceea ce priveşte menţinerea denunţătorului Fătuloiu DanValentin în funcţia de secretar de stat”, se precizează în referatul DNA cupropunerea de arestare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04

Mai multe imagini:
Mita de la MAI: răzbunarea sau verticalitatea lui Fătuloiu?
zoom
Mita de la MAI: răzbunarea sau verticalitatea lui Fătuloiu?
zoom
Mita de la MAI: răzbunarea sau verticalitatea lui Fătuloiu?
zoom

Mita de la MAI: răzbunarea sau verticalitatea lui Fătuloiu?
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine