2019-10-21 15:46

Morar, Teodorovici şi “aerisirea” bugetului României

 |  13:02
Morar, Teodorovici şi “aerisirea” bugetului României

Impunerea lui Eugen Orlando Teodorivici în funcția de ministru al Finanțelor în cabinetul Dăncilă a fost una surprinzătoare dacă ținem cont de anumite „performanţe” controversate din perioada când acesta a mai ocupat acest post, în guvernarea Ponta. Una dintre aceste „performanţe” vizează o decizie ontroversată, din 2015, a Curții Constituționale a României a României, cu efecte incomensurabile asupra bugetului României, la care a contribuit, indirect, și Eugen Teodorovici.

Articolul care a scandalizat CCR

 

 Printr-o decizie din 2015, a cinci din cei nouă judecători ai Curții Constituționale a României (CCR), bugetul de stat a rămas fără protecție efectivă ca urmare a declarării ca neconstituțional a unui articol din legea de combatere a evaziunii fiscale. Efectele acestei decizii sunt incomensurabile, fiind practic imposibil de cuantificat, fapt care a generat cea mai mare gaură financiară în bugetul de stat al României de după 1990. Artizanul acestei inginerii este fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar, acum judecător la Curtea Constituțională a României, care, pentru a o scăpa de închisoare pe o prietenă de sa, notăriță la Cluj, a „ţesut” un aranjament cu iz penal împreună cu cei patru judecătorii de atunci care l-au susținut- Augustin Zegrean, Mircea Ștefan Minea, Valentin Zoltan Pușcaș și Mona Pivniceru. Interesant este că patru judecătorii ai CCR de la aceea vreme-Petre Lăzăroiu, Valer Dorneanu, Simona Maya Teodoroiu și Tudorel Toader, nu au fost de acord cu această decizie, având opinie separată ceea ce denotă implicațiile penale ale acestei decizii. Practic, prin această manevră, Daniel Morar, susținut tacit de către ministrul de Finanțe de la acea vreme- Eugen Ordlando Teodorovici, a făcut jocul băieților deștepți care se sustrăgeau achitării taxelor și impozitelor către bugetul de stat, scăpându-i totodată și de amenzi și închisoare.

 

 Decizie cu dedicaţie  

  

Prin Decizia nr.363 din 7 mai 2015 a Curții Constituționale a României și publicată în Monitorul Oficial în 6 iulie 2015, cei care rețin  taxe și contribuții, dar nu le virează la stat, scapă de închisoare. Practic, a fost declarat neconstituțional articolul  6 din Legea nr. 241/2005- privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, care prevedea: ”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”. ”Potrivit Constituției, prevederea declarată neconstituțională este suspendată timp 45 de zile de la data publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial, perioadă în care dispoziția nu mai este aplicabilă. Dacă pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul nu vor pune în acord prevederea neconstituțională cu dispozițiile Constituției, efectele juridice ale acesteia vor înceta definitiv. Termenul de 45 de zile în care instituțiile abilitate ar fi trebuit să pună în acord cu Constituția şi  art. 6 din Legea evaziunii fiscale expiră, după calculele noastre, astăzi, 20 august 2015.”, a explicat la aceea vreme unul dintre judecătorii CCR. Ca urmare a acestei decizii din iulie 2015, toate sumele reprezentând impozitele sau contribuțiile cu reținere la sursă care urmau să între la bugetul de stat au fost sistate. De ce? Pentru că în 2014 notarul public Liliana Mihaela Chiş din Cluj Napoca, prietenă la cataramă cu familia lui Daniel Morar, a fost trimisă în judecată de Parchetul Curții de Apel Cluj pentru reținerea și nevirarea cu intenție a impozitelor în formă continuată. Ea a contestat la CCR neconsitutionalitatea acestui articol, și având câștig de cauză ș,i din iulie 2015, prevederile acestui articol nu se mai aplică. Astfel, sute de mii de procese aflate pe rolul instanțelor din România privind nevirarea către bugetul de stat a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă au fost sistate și, automat, visteria țării a fost văduvită de sume greu de cuantificat, iar consecințele sunt incalculabile.

 

Notăriţa din Cluj, salvată de la închisoare

  

Cum s-a ajuns la această situație? Printr-un aranjament diabolic al lui Daniel Morar, care , cu siguranță va stârni invidia lui Sorin Ovidiu Vântu sau a lui Cristian Sima. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată la Curtea de Apel Cluj de notarul public Mihaela Chiş din Cluj-Napoca. ”Prin Încheierea din 20 octombrie 2014, pronunţată în Dosarul nr.1.296/33/2013, Curtea de Apel Cluj — Secția penală și de minori a sesizat Curtea Constituţională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, excepție ridicată de Mihaela Liliana Chiş într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracțiunii de reținere și nevărsare, cu intenție, a sumelor reprezentând impozit sau contribuții cu reținere la sursă. Trebuie subliniat că notarul public Liliana Mihaela Chiş a fost trimisă în judecată la finele anului 2013 de Parchetul Curții de Apel Cluj pentru reținerea și nevirarea cu intenție a impozitelor în formă continuată. Mai exact, notarul este acuzat că și-a păstrat sumele ce trebuia să le vireze la stat în urmă autentificării unor tranzacţiii imobiliare. Cazul a pornit în luna februarie 2013 de la o plângere a Gărzii Financiare trimisă Parchetului. Procurorii susțin că notarul a reținut în perioadă iunie 2010-decembrie 2012 peste 1,6 milioane lei. „Din suma de 1,6 milioane de lei, învinuită a virat la buget suma de 490.000 de lei cu întârzieri mai mari de 30 de zile. Practic, învinuita a achitat în termen legal doar 66.000 de lei, circa 4% din total (…)”, au precizat procurorii. Potrivit anchetatorilor, banii ce trebuiau virați la stat au ajuns în contuul firmei soțului notăriţei prin intermediul unor mecanisme financiare. Totodată, notărița a spus în fața anchetatorilor că nu a intenţionat să prejudicieze bugetul de stat și că soțul trebuia să-i returneze banii. Acest dosar a fost amânat de mai multe ori până când notarul Mihaela Liliana Chiş a obținut decizia CCR din 7 mai 2015 de  neconstituționalitate cu privire la prevederile articolului 6 din Legea nr. 241/2005/, privind reținerea la sursă a impozitelor și contrubuţiilor eferente bugetului de stat.

 

 Jocul de v-ați ascunselea al lui Morar

 

 Rolul decisiv în obținerea acestei decizii CCR l-a jucat Daniel Morar. Potrivit informațiilor noastre, pentru a-și salva de închisoare prietena, fostul șef al DNA a solicitat anul trecut Direcție Generale a Finanțelor Publice Cluj o adresă în care să se menţioneze istoria prejudiciului generat de către Liliana Mihaela Chiş pe motiv că trebuie luată în calcul la soluționarea excepției de neconstituționalitate ridicată la CCR de notărița din Cluj. Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj s-a conformat imediat la solicitarea lui Morar și au transmis răspunsul. Numai că, atât adresa către DGFP Cluj cât și răspunsul către CCR nu au fost înregistrate la Registratura CCR, deci practic nu au existat în scriptele CCR. În schimb, potrivit informațiilor noastre, Daniel Morar s-a folosit de adresa DGFP Cluj la motivarea excepției de neconstituţionalite a articolul invocat de notărița Mihaela Chiş, dar în Decizia nr.363/ 2015 publicată în Monitorul Oficial nu se face referire la această adresă. Practic, prin această manevră, Daniel Morar i-a indus în eroare sau i-a convins că totul este legal pe cei patru judecătorii ai CCR care au votat alături de el decizia în cauză, adică pe Augustin Zegrean, Mircea Ștefan Minea, Valentin Zoltan Pușcaș și Mona Pivniceru. Însă, ceilalți patru judecătorii ai CCR- Petre Lăzăroiu, Valer Dorneanu, Simona Maya Teodoroiu și Tudorel Toader, n-au vrut să fie părtași la aranjamentului lui Daniel Morar și, ca atare, au redactat și și-au însușit o opinie separată publicată în Monitorul Oficial odată cu Decizia nr. 363/2015. Practic, cei patru judecătorii au fost în dezacord cu soluția adoptată de Zegrean, Morar, Minea, Pușcaș și Pivniceru considerând că excepția de constituționalitate ridicată de către notarul Mihaela Chiş trebuie respinsă ca fiind inadmisibilă pentru mai multe argumente bine fundamentate care au fost și publicate în Monitorul Oficial.

  

Opinie separată: „Dispariția unui mijloc legal de protejare a bugetului de stat”

  

  

„Întrucât lipsa de predictibilitate a normei criticate este dedusă din coroborarea acesteia cu un cadru legislativ general (despre acest cadru afirmându-se că nu ar fi clar), singurul efect al deciziei de constatare a neconstituţionalităţii este acela al dispariției unui mijloc legal de protejare a bugetului de stat și de protecție a persoanelor cărora li s-au reținut impozitele cu diferite destinații (contribuții, impozite etc.), dar nu au fost virate bugetului, situație în care nu își vor dovedi/ diferite drepturi de care se leagă  acestor impozite contribuții. De aceea, este necesară intervenția  legiuitorului pentru  complini vidul legislativ astfel creat, întrucât,  considerentele deciziei pronunțate  raportat exclusiv la  „sumelor reprezentând impozite  contribuții cu reținere la sursă”, efectele deciziei de admitere se răsfrâng  întregului art.6 din Legea nr.241/2005. Instanţa constituţională nu a sancționat încriminarea faptei de reținere  nevărsare, cu intenție,  termenul prevăzut de lege, sumelor reprezentând impozite  contribuții cu reținere la sursă, ci  definire  acestei categorii de impozite/contribuţii”, se precizează foarte clar  opinia celor patru judecătorii CCR.

 

Indiferenţa lui Teodorovici

 

Potrivit informațiilor noastre, constatând gravitatea și efectele devastatoarea ale acestei decizii, unul dintre cei patru judecătorii ai CCR care s-au opus emiterii acesteia, l-a informat imediat după emiterea acesteia pe 7 mai 2015 pe ministrul Finanțelor de la acea vremea, Eugen Orlando Teodorovici despre această situație fără precedent în istoria României. Practic, judecătorul CCR i-a cerut lui Teodorovici să reglementeze până la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 363/2015 printr-un ordin foarte clar ce înseamnă sintagma „sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”. Dar, ministrul Eugen Teodorovici n-a catadcsit să dea un asemenea ordin, deși a avut la dispoziție două luni de zile, iar acum toți contribuabilii care aveau procese pe rolul instanțelor pentru nevirarea taxelor și contribuțiilor către bugetul de stat au scăpat de amendă și de închisoare. 

 

Pagube imposibil de cuantificat”

 

„Practic, prin emiterea acestei decizii CCR de sistare a executării la sursă, bugetul României a fost lipsit de protecție efectivă. Operațiunea de reținere la sursă sau stopaj la sursă, deși nu este definită expres de lege, este totuși conturată în practica și în doctrina judiciară. Cu alte cuvinte, impozitul este reținut de un notar înainte de autentificarea actului la sursă, adică înaintea de eliberarea venitului (sursă) persoanei îndreptățite. Mai mult, reținerea pentru care în practică s-a recurs la acest procedeu este dată de necesitatea colectării eficiente și la timp a acestor tipuri de impozite. În plan bugetar - adică al colectării veniturilor, al disciplinei fiscale,a ordinii de drept, consecințele vor fi incalculabile, neexistând mijlocul legal de protejare a bugetului de stat și de protecție a persoanelor cărora li s-au reținut impozitele cu diferite destinații cum ar fi contributii, impozite etc, dar nu le-au fost virate bugetului, situație în care nu își vor putea dovedi ori solicita diferite drepturi de care se leagă plata acestor impozite și contribuții. Această decizie este cea mai mare inginerie legislativă de după 1990, iar pagubele aduse bugetul de stat sunt enorme și imposibil de cuantificat. Practic, prin această decizie, bugetul de stat al României a fost aruncat în aer”, a declarat, la acea vreme, unul dintre cei patru judecători CCR care s-au opus deciziei regizate de Daniel Morar.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-05Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Prietenii știu de ce a lăsat Teodorovici bugetul fără protecție Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, este disperat după imagine și funcții, fapt pentru este dispus să stea 24 de ore din 24 în fața camerelor de luat vederi. Dar, atunci când trebuie să răspundă clar și la obiect, pasează imediat răspunderea, așa cum este cazul întârzierii bugetului pe acest an, ori se eschivează mai ceva decât Mihai Covaliu sau Ana Maria Brânză
07 Mar 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray