2020-07-09 14:54

UPDATE. Motivarea instanței privind condamnarea lui Dan Voiculescu: ICA, subevaluată cu intenţie

 |  12:33
UPDATE. Motivarea instanței privind condamnarea lui Dan Voiculescu: ICA, subevaluată cu intenţie

Motivarea instanţei în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) arată că Dan Voiculescu i-a influenţat pe ceilalţi inculpaţi din dosar, cu un scop comun, care s-a realizat prin adjudecarea pachetului de acţiuni de către SC GRIVCO SA la un preţ derizoriu, ca urmare a subevaluării cu intenţie. Omul de afaceri a fost condamnat în acest dosar la 10 ani de închisoare cu executare.

UPDATE, ora 13.29 Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au mai precizat în motivare că Dan Voiculescu a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată de cel mai cunoscut spălator de bani din toate timpurile, gangsterul american Meyer Lansky.

"Împrejurarea că inculpatul (Dan Voiculescu n.r.) a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată poate de cel mai cunoscut spălator de bani din toate timpurile, Meyer Lanski, nu este de natură per se să îl transforme în tăinuitor, deoarece pe parcursul săvârşirii acestor acte materiale a urmărit, în permanenţă, realizarea obiectivelor procesului de spălare a banilor, în scopul optimizării posibilităţilor de utilizare a bunurilor ilegal obţinute în derularea unor viitoare afaceri profitabile. Or, nu toţi criminalii financiari resimt nevoia să creeze scheme elaborate în scopul oferirii unei aparenţe de legitimitate provenienţei fondurilor infracţionale", au precizat judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, în motivarea condamnărilor din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Magistraţii de la Curtea de Apel au mai menţionat că deşi procesul spălării banilor are ca trăsături definitorii "complexitatea, sofisticitatea, iar datorită multitudinii de posibilităţi oferite de sistemul financiar, există un proces de evoluţie a tehnicilor de spălare a banilor în paralel cu modernizarea sistemelor de prevenire a acestei infracţiuni", totuşi cei care comit fapte de spălare a banilor sunt cei care fixează nivelul de complexitate al operaţiunilor.

"Or, în cauza de faţă, deşi inculpatul (Dan Voiculescu n.r.) le-a transmis fiicelor sale cu titlu gratuit o parte din bunurile dobândite prin privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară, le-a interzis, totodată, acestora să dispună de aceste bunuri în timpul vieţii fără acordul său", au precizat judecătorii în motivare.

"Prin urmare, faţă de cele menţionate pană la acest moment, Curtea constată că probele administrate în cauză  au demonstrat că practic inculpatul Voiculescu Dan şi ceilalţi inculpaţi au urmărit un scop comun care s-a si realizat prin adjudecarea pachetului de acţiuni de către SC GRIVCO SA la un preţ derizoriu, ca urmare a subevaluării cu intenţie  de către ceilalţi inculpaţi, care au confirmat  documentaţia ce a stat la baza dosarului de privatizare, acestea  conducând la concluzia logică şi firească că inculpatul Dan Voiculescu a cunoscut că preţul plătit pentru pachetul majoritar al SC ICA SA, achiziţionat în urma licitaţiei  organizată de ADS, este consecinţa subevaluării cu intenţie a bunurilor societăţii, realizată de către ceilalţi inculpaţi", arată instanţa.

"Cu alte cuvinte, dacă inculpaţii din acest dosar nu ar fost influenţaţi de către inculpatul Voiculescu Dan şi corelativ aceştia nu ar fi încălcat dispoziţiile legale în materia privatizării şi regulamentele de ordine interioară, în exercitarea  funcţiilor îndeplinite,  încălcări  care au  condus la  subevaluarea vădită a bunurilor  societăţii si a pachetului majoritar de acţiuni, SC GRIVCO SA , cea mai importantă  firmă din cadrul grupului de firme deţinute de inc. Voiculescu Dan, nu ar fi achiziţionat niciodată pachetul majoritar de acţiuni cu suma derizorie de 104.730 euro, ce reprezenta un preţ absolut infim raportat la valoarea bunurilor dobandite”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Instanţa a mai precizat că Dan Voiculescu a arătat că nu a fost beneficiar real al nici uneia dintre firmele din GRIVCO.

"De menţionat că inculpatul Voiculescu a arătat în faţa instanţei că nu a fost beneficiar real al nici uneia dintre firmele din GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) S.A., cu sediul în Bucureşti, str. Gârlei nr. 1B, sector 1, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub nr. J 40/3766/1991, CUI 1569870 deşi din relaţiile de la ONRC privind istoricul acesta rezulta că avea controlul asupra societăţilor care formau acest grup şi era acţionar majoritar al acestor societăţi comerciale", mai spune instanţa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-16

In legatura cu acest articol...

Expiră cele 21 de zile de carantină pentru Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA. Omul de afaceri ar putea fi transferat la Giurgiu

Dan Voiculescu a contestat raportul Inspecţiei Judiciare privind numirea judecătorilor din dosarul ICA

Cele două fiice ale lui Dan Voiculescu contestă la Tribunalul Bucureşti sechestrul dispus în dosarul ICA

Victor Ponta, despre condamnarea lui Dan Voiculescu: Dacă aş fi un simplu cetăţean aş spune

Dan Voiculescu ar putea primi un regim special în închisoare, datorită funcţiilor pe care le-a deţinut în stat

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare, în presa străină

Reacția lui Victor Ponta, după condamnarea lui Dan Voiculescu: Voi face tot ce stă în puterile mele

UPDATE. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A ajuns după gratii la Peniteciarul Rahova

Dan Voiculescu află vineri sentinţa finală în dosarul ICA. Afaceristul a fost condamnat în prima instanţă la cinci ani de închisoare

UPDATE. Dosarul ICA: Procesul, reluat. Dan Voiculescu: Sunt pregătit pentru orice. Lupta e grea când te afli într-o bătălie cu şeful statului

Dan Voiculescu, nou termen în dosarul ICA. Omul de afaceri, condamnat la închisoare în primă instanţă

Dan Voiculescu: Traian Băsescu nu vrea să plece până nu mă vede condamnat. Nu mi-e frică de închisoare

Dan Voiculescu, la DNA. Cere din nou ridicarea controlului judiciar: Toată lumea să stea liniştită, nu plec din ţară

Dan Voiculescu: Nu îmi este teamă că îmi va fi confiscată averea, deoarece nu am avere

UPDATE. Dan Voiculescu, ultimul act în Dosarul ICA

Dan Voiculescu află decizia definitivă în dosarul privind privatizarea ICA
Parerea ta...

JAF LA CFR CALATORI ?
16 Sep 2014

Sub privirea neputincioasa a lui IOAN RUS subalternii isi fac de cap in continuare. Cine e VASILE SECARA ? Da acum este presedintele CFR CALATORI.Va vine sa credeti ? “După licitaţie… apartamente! Conform aceloraşi informaţii, o altă coincidenţă constă în faptul că o serie de contracte licitate de CFR CALATORI au fost câştigate, la un preţ minimal, de o societate de construcţii din Floreşti. Firma respectivă a avut, în cazul unei licitaţii, un preţ imbatabil. Lucrările de “modernizare clădiri în Grupa Tehnică şi canalizare la Revizia de Vagoane Cluj”, au fost estimate la peste 752 de mii de lei. Au fost interesate opt firme de acest contract, însă a câştigat SC MEGA PROMPT SA, o firmă din Floreşti deţinută de Simona şi Cornel Cazan. Această societate a licitat cu aproape jumătate din preţul oferit de CFR, adică 399.915,79 de lei şi a câştigat licitaţia. Însă ceea ce se ţine la secret este faptul că pe lângă aceşti bani, cei de la CFR au mai plătit suplimentări la acest contract. “O altă problemă care poate fi verificată este cât a costat în final clădirea comenzii personalului din staţia Cluj faţă de cât a fost licitată şi cum se explică faptul că după ce suma aproape s-a dublat, de la firma care a executat lucrarea şi-au achiziţionat apartamente în Floreşti şeful serviciului Tehnic Bece şi unul dintre copiii lui Secară. Aceeaşi firmă a obţinut şi contractul de modernizare a clădirii grupei tehnice Cluj, care a fost, la fel, supra-suplimentată, şi au fost făcute o serie de lucrări date prin încredinţare directă la preturi uriaşe”, mai spune sursa citată.” “Dupa ce s-a imbolnavit fix cand un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Calatori Cluj, Vasile Secara a fost “uns” in functia de director CFR Calatori la nivel national. Nu au contat neregulile gasite la Cluj, ci au fost mai puternice “parghiile trandafirii” de care Secara s-a ajutat sa ajunga in to
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz