2020-08-12 13:00

Motivele pentru care directorul general Gheorghe Mihăilescu a fost demis de la Romsilva

 |  13:12
Motivele pentru care directorul general Gheorghe Mihăilescu a fost demis de la Romsilva

PUTEREA a anunțat în premieră că, pe 4 februarie 2020, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a fost schimbat de către Consiliul de Administrație, condus de către Liviu Laza Matiuța, după ce cu o săptămână mai înainte membrii CA rataseară demiterea acestuia.

În locul pesedistului vâlcean Gheorghe Mihăilescu a fost numit, pentru o perioadă de patru luni, Ion Codruț Bîlea, fost director Fond Forestier la Romsilva, demis anul trecut tocmai de către Gheorghe Mihăilescu. Ulterior, Consiliul de Administrație a postat pe site-ul Romsilva și motivele pentru care a fost demis Gheorghe Mihăilescu. 

 

„Gheorghe Mihăilescu a mințit în ședințe și a institutit un climat tensionat în Romsilva”

 

Cei șapte membri ai bordului administrativ - Liviu Laza Matiuța, Alină Mirela Petre, Dan Achim, Constantin Mitrică, Vasile Șandru Alboi, Petru Dan Ștefan și, Alina Loredana Bontea - au motivat că Mihăilescu a fost demis pentru mai multe decizii păguboase pentru regie, dar și pentru că a refuzat să colaboreze cu unele departamente, a mințit în ședințe și a institutit, fără vreo justificare, un climat tensionat în Romsilva. Administratorii au menționat în raportul de demitere că Gheorghe Mihăilescu a dispus ca în locul Serviciului de pază și protecția pădurilor din cadrul Romsilva să se înființeze Serviciul de Control, pază și protecția pădurilor. Șeful de până atunci al serviciului restructurat, fostul director general Dan Ioan Aldea, remunerat cu vreo 4.000 de euro pe lună, a fost trecut de pe o funcție de conducere pe altă inferioară, de execuție. Iar la șefia noului serviciu - adică la Control, pază și protecția pădurilor - a fost numit un alt șef. Ulterior, instanța a stabilit că mutarea din funcție a lui Aldea a fost ilegală, fapt pentru care Mihăilescu l-a reîncadrat pe acesta pe funcția de șef de serviciu. Numai că serviciul al cărui șef a redevenit Dan Aldea nu mai exista în organigrama Romsilva, dar există un serviciu de Control, pază și protecția pădurilor având propriul șef (altul decât Dan Ioan Aldea). În aceste condiții, Consiliul de Administrație a decis că „în perioada 24.10.2019-16.11.2019 au existat două persoane pe postul de șef de serviciu". Mai mult, administratorii au constatat că Gheorghe Mihăilescu - „fără să fi prezentat situația reală Consiliului de Administrație" - a cerut în mai 2019 desființarea a trei posturi pe care fuseseră încadrate persoane cu contractul de muncă suspendat, încălcând astfel Codul Muncii.  

Dar, administratorii au descoperit că Gheorghe Mihăilescu a făcut o acțiune incredibilă împotriva regiei. El, fără nicio motivație, a retras o plângere într-un litigiu pe care Romsilva îl avea cu privire la o suprafață de 43.227 de hectare de teren forestier, iar „retragerea plângerii a fost semnată de către directorul general Gheorghe Mihăilescu și consilierul juridic Roxana Mohorea, angajată a Direcției Silvice Vrancea, fără a avea o împuternicire în acest sens".

 

„Gheorghe Mihăilescu a condus regia după bunul lui plac"

 

În motivarea decizie de demitere se menționează că membrii CA au constatat că mai mulți salariați ai Romsilva au sesizat faptul că Gheorghe Mihăilescu instituise la Romsilva „un regim agresiv, discreționar, lipsit de fair-play și a creat, în permanență, o stare 'artificială'".Serviciul Juridic și Contencios Administrativ (SJCA) a transmis că nu poate colabora cu Gheorghe Mihăilescu, în vederea reprezentării intereselor Romsilva. Mai mult, chiar și alți salariați „au solicitat revocarea directorului general Gheorghe Mihăilescu motivat de managementul defectuos (....)". Potrivit salariaților respectivi, Mihăilescu „a condus regia după bunul lui plac" și „a produs o degringoladă care nu a mai existat în cei 30 de ani de funcționare a regiei". „Luând act de toate aceste aspecte, Consiliul de Administrație concluzionează că prin toate acțiunile întreprinse împotrivă salariaților, prin crearea artificială a unei situații tensionate, prin refuzul permament de a colabora cu Serviciu Juridic și Contencios Administrativ (SJCA) în vederea apărării intereselor Romsilva, prezentarea în consiliu de administrație a unor stări de fapt nereale ale Romsilva, directorul general Gheorghe Mihăilescu nu și-a îndeplinit obiectul contractului de mandat și, implicit, nici obiectul de activitate al Romsilva", se menționează în procesul verbal al ședinței CA-ului Romsilva de marți, 4 februarie 2020.  

Trebuie precizat că Gheorghe Mihăilescu a fost numit director general interimar al Romsilva, la începutul lunii octombrie 2018, de către fostul ministrul al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz