2020-08-12 16:14

National: ”Floriana Jucan, lobby-ista firmei ECOSUD- o afacere sulfuroasă de milioane de euro, strâns legată de mafia italiană”

 |  15:09
National: ”Floriana Jucan, lobby-ista firmei ECOSUD- o afacere sulfuroasă de milioane de euro, strâns legată de mafia italiană”

Faptul că afacerile cu deșeuri și în România au devenit o sursa extrem de importantă de profit este un lucru știut de multă vreme. Însă când business-ul cu deșeuri din România ajunge pe mâinile clanurilor mafiote din Italia iar o ziaristă recunoscută ca lobby-istă a unor afaceri dubioase ajunge să apere cu metode mai puțin ortodoxe afacerile mafioților italieni, atunci înseamnă că e o problemă, scrie National.

La sfârșitul lunii iunie a acestui an, o știre sonoră își găsea cu greu loc în presa noastră. Este vorba despre informația că patru cetățeni italieni și un cetățean român au fost condamnați definitiv, în Italia, la pedepse cuprinse între 4 şi 5 ani de închisoare pentru asociere mafiotă şi spălare de bani în beneficiul familiei Ciancimino, afiliată Cosa Nostra.

Conform National, era vorba despre Romano Tronci, Nunzio Rizzi, Raffaele Valente, Sergio Pileri și Victor Dombrovschi, potrivit Ziua News. Respectivii erau foști asociați în cadrul SC ECOREC SA, tocmai firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, județul Ilfov. Aceștia au avut acces la fonduri ale mafiei siciliene pentru a prelua şi coordona activitatea depozitului de deşeuri de la Glina, intenţia fiind de a ajunge să controleze 100% un domeniu de importanţă vitală precum cel al deşeurilor. Însă semnificativ și cu adevărat important este faptul că unul dintre acționarii SC ECOREC SA este omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval, un apropiat al lui Adriean Videanu. Totodată, Nicolae-Ninel Caval este și principalul coordonator al SC ECO SUD SA şi SC ACTIV- SALUBRITATE SA. Cele două companii colaborează pentru participarea la licitaţii publice şi derularea de contracte în domeniul gestionării deşeurilor din România. Despre SC ECO SUD SA este cunoscut faptul că a reușit să ia cam tot ce e mai important în ceea ce privește piața deșeurilor. La nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, ECO SUD este operatorul care gestionează depozitul de deşeuri din localitatea Vidra. Iar SC ECO SUD SA nu se limitează doar la municipiul București și județul Ilfov.

Societatea gestionează și depozitele de deşeuri din judeţele Bacău şi Dolj, acolo unde s-a folosit de poziţia de monopol pentru a determina nerecepţionarea deşeurilor în lipsa creşterii tarifelor aferente pentru depozitare. Schema este “de import”, fiind una folosită chiar de organizațiile mafiote din Italia. În urma unor astfel de practici, Italia s-a confruntat cu blocaje foarte mari în colectarea deșeurilor, comunitățile locale fiind grav afectate – risc de epidemii, înmulțirea rozătoarelor etc. Locuitorii județului Dolj s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de probleme, timp de 5 luni, în perioada 2018-2019. UAT-urile aparţinând ADI Dolj nu au putut să depoziteze deşeurile, apărând astfel risc de epidemie la nivelul întregului județ. Evident, depozitele ECO SUD nu au fost niciodată controlate pentru a se stabili dacă sunt realizate dotările cu instalaţiile necesare, conform legii, sau dacă acestea sunt folosite din perspectiva îndeplinirii sau nu a parametrilor standard, scrie National.

Presa locală, dar și pe alocuri cea centrală au scris despre faptul că procedurile de lucru adoptate de SC ECO SUD SA afectează puternic calitatea factorilor de mediu din împrejurimile depozitelor Vidra – judeţul Ilfov şi Mofleni – judeţul Dolj, efecte ce se regăsesc în calitatea vieţii scăzute a cetăţenilor ce locuiesc în zonele urbane din vecinătatea depozitelor gestionate de operator. Spre exemplu, în perioada ianuarie- aprilie 2018 s-au produs emanaţii de pulberi şi gaze – bioxid de carbon, metan, protoxid de azot, hidrogen sulfurat etc -, a căror inhalare poate afecta starea de sănătate a persoanelor aflate în proximitatea arealului de depozitare.

Nicolae-Ninel Caval și partenerii săi văzuți dar ma ales cei nevăzuți din ECO SUD au ca scop final obținerea unei poziții de monopol pe piața deșeurilor, iar eforturile pe care le fac și presiunile constante argumentează această concluzie alarmantă, concluziona aceeași sursă.

Referitor la aceste presiuni neortodoxe de care se vorbea, National scrie că mai nou, începând din această toamnă mai exact, Nicolae-Ninel Caval si asociații săi au apelat la o ziaristă recunoscută ca fiind lobby-istă pe bani grei pentru oameni politici controversați dar și pentru afaceri și mai controversate. Evident este vorba despre Floriana Jucan, campioana presei românești la contractele de publicitate din bani publici. Astfel, Jucan prin revista pe care o patronează Q Magazine, a devenit avocatul agresiv al afacerilor sulfuroase de la ECO SUD, patronate de Nicolae- Ninel Caval și asociații săi italieni, atacând orbește pe oricine altcineva îndrăznește să existe pe această piață a colectării și prelucrării deșeurilor.

Reamintim că Floriana Jucan- altfel, mare patrioată, în anul 2010 a făcut parte din acel grup de ziariști lobby-iști plimbați pe bani grei de Roșia Montană Gold Corporation în Australia și Noua Zeelandă și că ar fi încasat sume importante pentru a milita in revista sa, în favoarea mineritului cu cianuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-21Parerea ta...

POLIțIA, SERVICIILE?!?
22 Oct 2019

Ce aia kalului au păzit? CUM FURĂ ĂȘTIA?
RO MAFIOTIZATĂ!
22 Oct 2019

Ro nu este condusă...merge în virtutea inerției, atâta timp cât nu se bagă politicul și-și bagă meleoanele/miliardele de euro în conturi ÎN AFARĂ!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz