2020-08-10 11:57

UPDATE. Nelu Iordache, urmărit penal

 |  10:06
UPDATE. Nelu Iordache, urmărit penal

UPDATE, ora 12: 11. Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Nelu Iordache, administrator al SC ROMSTRADE SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată, potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul DNA, citat de Agerpres.

Există date şi indicii temeinice că învinuitul Nelu Iordache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din Fondul de coeziune al Uniunii Europene, se arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

Cea mai mare parte, şi anume 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăţi către o companie de transport aerian controlată de învinuit, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare – cumpărare, potrivit DNA.

Restul sumei au fost folosiţi fie la rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru plăţile sus menţionate, învinuitul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicaţia 'plată eronată' sau 'plată nedatorată' în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

'Activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită. La data de 30 noiembrie 2012, învinuitului Iordache Nelu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane', potrivit sursei citate.

DNA subliniază că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Omul de afaceri Nelu Iordache va fi cercetat în libertate. Acesta a fost audiat, în noaptea de joi spre vineri, timp de mai multe ore, la DNA, în dosarul în care este cercetat pentru deturnare de fonduri.

Împotriva omului de afaceri nu s-au luat măsuri preventive, au declarat surse judiciare, vineri dimineaţă, pentru Agerpres. În acest dosar mai sunt cercetate şi alte persoane după ce joi procurorii au ridicat documente şi calculatoare de la sediile firmelor percheziţionate.

Joi, procurorii DNA au efectuat percheziţii la sediul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în cazul cercetărilor referitoare la omul de afaceri Nelu Iordache, care deţine companiile Romstrade şi Blue Air. Nelu Iordache este cercetat de DNA pentru deturnare de fonduri în cazul lucrărilor efectuate la lotul 1 al autostrăzii Nădlac - Arad. Prejudiciul s-ar ridica la aproximativ şase milioane de euro.

Compania de Drumuri anunţa că a decis pe 22 noiembrie să rezilieze contractul semnat cu asocierea SC Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia e Construcao SA - SC Donrep Construct SRL pentru construcţia primului lot din Autostrada Nădlac - Arad pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către antreprenor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz