2020-06-01 17:01

NEVERSEA 2019: Zeci de cazuri de deţinere droguri / Specialist: „Sunt oameni care vin special pentru acest lucru”

 |  16:35
NEVERSEA 2019: Zeci de cazuri de deţinere droguri / Specialist: „Sunt oameni care vin special pentru acest lucru”

Poliţiştii au constatat, la festivalul Neversea recent încheiat, 43 de fapte cu privire la deţinerea de droguri pentru consum, iar specialiştii atrag atenţia că sunt persoane care participă la astfel de evenimente tocmai aceste experienţe, fenomenul nefiind întâlnit doar în România.

,,Pe parcursul celor patru zile de festival, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate au constatat 43 de infracţiuni la Legea 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Majoritatea faptelor depistate au vizat deţinerea de droguri în vederea consumului propriu”, se arată într-un comunicat al Grupării de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanţa, remis MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte consumul de substanţe interzise la astfel de evenimente, Marian Ursan, lector universitar şi director executiv al Asociaţiei Carusel (organizaţie îşi propune imbunatatirea calitatii vietii persoanelor consumatoare de droguri si alcool) spune că mulţi tineri participă la concerte tocmai pentru astfel de experienţe.

,,Dacă cineva îşi imaginează că acolo nu se consumă droguri se înşală amarnic. Sunt oameni care vin special pentru acest lucru. Este un fenomen extins, nu este regăsit doar în România. Este o bună practică internaţională care vizează tocmai aceste evenimente. O bună practică ce înseamnă să organizezi locuri în care oamenii se pot relaxa, se pot linişti, locuri în care pot avea acces la apă, totodată, acolo pot sta de vorbă cu cineva, dacă au nevoie”, a spus, pentru MEDIAFAX, Ursan.

,,Mai mult decât atât, există modele în care se face testarea drogurilor de către organizaţii. Astfel, se pot emite alarme cu privire la ce substanţe există în spaţiile respective (la concerte, festivaluri – n.r.). Ţinând chestia asta interzisă, o să avem în continuare copii, tineri, cu probleme semnificative, vom avea în continuare părinţi îngrijoraţi şi autorităţi care vor ridica din umeri. Nu înseamnă că măsura de sănătate publică ar trebui să fie neapărat în strânsă legătură cu legislaţia. Avem de ales, ca societate, pe de o parte, ţinem sub lege acest fenomen, iar efectele se văd în continuare şi bănuiesc că părinţii sunt cei mai îngrijoraţi sau ne dăm seama cu maturitate că altceva trebuie să facem, astfel încât să putem avea aceste măsuri de reducere a riscurilor şi, dacă tot, sunt astfel de fenomene, măcar să încercăm să le controlăm, să diminuăm riscurile la care se supun”, a mai precizat acesta.

La rândul său, Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară, a declarat, pentru MEDIAFAX, că autorităţile au dat dovadă de o capacitate notabilă în asigurarea intervenţiei de specialitate pe parcursul festivalului Neversea.

,,Nu ştiu dacă cifra ca atare reprezintă un reper (în ceea ce priveşte cele 43 de fapte ce vizau deţinerea de droguri pentru consum propriu – n.r.), cert este că această cifră demonstrează încă o dată că astfel de manifestări oferă prilejul unora dintre consumatori, dar şi traficanţilor, de a se manifesta. De aceea, cred că se confirmă o dată în plus necesitatea ca geana delicată a organelor specializate ale statului să fie prezentă. Bine că a fost totul ok. În astfel de ocazii (a adunărilor mari de persoane – n.r.), se pot întâmpla lucruri dintre cele mai grave. Instituţiile de forţă ale statului au mobilizat un număr foarte mare de oameni, de ordinul sutelor”, a explicat Valeriu Şuhan.

Ultimul raport naţional privind situaţia drogurilor din România, întocmit de Agenţia Naţională Antidrog în 2018 (date aferente anului 2017), arată că, în ceea ce priveşte narcoticele, canabisul se află în topul celor mai consumate droguri. După canabis, pe locul al doilea, se situează noile substanţe psihoactive (NSP), în proporţie de 2,5%, urmate de cocaină şi LSD, câte 0,7%, ecstasy 0,5%, ciuperci halucinogene 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină, toate în proporţie de câte 0,3%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine