2019-10-16 05:17

O sută de milioane de lei pentru închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier

 |  20:19
O sută de milioane de lei pentru închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier

Guvernul aaprobat, în şedinţa de ieri, un act normativ care permite alocarea sumei de osută de milioane de lei din fondurile Administraţiei Fondului de Mediu pentrulucrările de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier.

Într-uncomunicat de presă de ieri, Ministerul Mediului informează că, prindisponibilizarea din Fondul pentru Mediu a sumei, cu titlu de "credit deangajament" până în anul 2012, se va asigura urgentarea finanţării"la nivel corespunzător" a activităţilor şi lucrărilor prevăzute prinProgramul pentru închiderea şi punerea în siguranţă a iazurilor de decantareprioritare din sectorul minier. "Finanţarea aprobată contribuie laprevenirea şi evitarea riscurilor de producere a unor accidente tehnice majorecare pot genera victime umane şi catastrofe ecologice cu grave efecte sociale.Totodată, actul normativ asigură derularea eficientă a activităţilor şilucrărilor prevăzute în Strategia de Reconstrucţie Ecologică a SiturilorAfectate de activităţile miniere. De asemenea, contribuie şi la respectareaangajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană", searată în comunicatul citat.

PotrivitMinisterului Mediului, actul normativ are "un important impact"asupra mediului, asigurând, pe de-o parte, protecţia durabilă a zăcămintelor,prin închiderea şi punerea în siguranţă a depozitelor industriale periculoase,şi, pe de altă parte, reconstrucţia ecologică a suprafeţelor afectate deactivităţile miniere. "Hotărârea de Guvern introduce un element nou desiguranţă privind eliminarea riscurilor de accidente cauzate de pierdereastabilităţii, în timp, a iazurilor de decantare şi a lucrărilor hidrotehnice demanagement a apelor de suprafaţă şi subterane existente în zonă", se maiarată în comunicatul citat. Banii vor fi gestionaţi de Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray